Vybíráme zahradní nábytek

Příchod slunečných dní je jasným signálem pro rozšíření obytné zóny o „zelený pokoj“. Abychom k relaxaci vně čtyř stěn měli i veškerý komfort, je třeba vybavit zahradu, terasu nebo třeba jen malý balkónek pohodlným venkovním nábytkem.

Dřevěné lavičce modrá lazura nejen sluší, ale zároveň ji i chrání

Dřevěné lavičce modrá lazura nejen sluší, ale zároveň ji i chrání

 

Hlavní roli hrají účely, pro něž si zahradní nábytek budete pořizovat. Bude pouze k relaxaci nebo má být vybavením venkovní jídelny? Pořizujete ho pouze pro úzkou rodinu nebo i pro trvalý okruh přátel s nimiž se u vás dveře netrhnou? Anebo půjde o kousky určené ryze pro chvíle soukromého odpočinku?

Po zodpovězení první části tohoto malého soukromého kvízu zbývá tyto požadavky ještě optimálně spojit s daným prostorem a povětrnostními podmínkami, s nimiž souvisí i to, zda bude nábytek venku za každého počasí nebo bude částečně krytý zastřešením venkovního prostoru, a jaké úložné prostory máte k dispozici pro zimní měsíce.

 

Pálí na nábytek sluníčko? Prší na něj?

Pak mějte na zřeteli dvě věci: Slunce a déšť, u dřeva i vysušující vítr, mají za následek poškozování některých materiálů, a tím i postupné snižování funkčnosti čili uživatelského komfortu. To platí u nábytku z ratanu, bambusu, měkkých dřev, ale i nábytku s železnou konstrukcí. Povětrnostní podmínky se rovněž negativně podepíší na plátěných potazích, ale i tenké méně kvalitní plastové síti tvořící sedací či lehací plochu lehkého nábytku. Vyšisování barev je v tomto případě sice pouhou estetickou nedokonalostí, ale signalizuje, že struktura materiálu je narušena a dřív či později dojde k jeho destrukci, jednoduše řečeno, začne se trhat, jakmile je vystaven tlaku, tedy jakmile se do křesla nebo lehátko usadíte.

Slunce a vytrvalý vítr vysušují dřevo, to praská, třepí se, čímž ohrožuje uživatele zaražením třísky, skřípnutím kůže apod. Poškodit může i oblečení, ubrusy, polštáře, sedáky apod. Kromě dřeva hrozí tyto nepříjemnosti i od bambusu nebo od odlupujícího se laku či barev a to jak na dřevěném, tak na kovovém nábytku. Kovový nábytek obecně pak může způsobit popáleniny, je-li rozpálený slunečními paprsky. Sice tu nejde o nějak závažné zdravotní komplikace, ale zejména malé děti je i tak budou špatně snášet . Podstatné je, že tím nábytek pozbývá svého primárního účelu – pomáhat v relaxaci. Extrémní teploty ani mráz nesvědčí celoplastovému nábytku, který praská, drolí se.

Pro měkká dřeva a železo pak představuje největšího nepřítele voda a vlhko jako takové. Následkem jejich působení dochází u prvního materiálu k plesnivění a hnití, u druhého k rezivění.

Větrné místo? Zapomeňte na lehká křesílka z ratanu nebo kovu se síťovinou. Budete je hledat po celé zahradě. O tom, že brzy nebudou vypadat jako nová a možná nebudou ani k použití, se není třeba šířit. Totéž platí pro markýzy, slunečníky a ještě víc lehké party stany. Z nich si zlomyslný vítr udělá hračku. Bude je cupovat nebo jim pomůže vzlétnout k oblakům.

 

 

Jak zní prevence?

Za prvé: vybírejte venkovní nábytek podle místa využití a možností ochrany i uskladnění na zimu. Pro místa pod širým nebem nebo málo chráněná se zaměřte na nábytek z tvrdého dřeva, např. dubu, který při styku s vodou naopak tvrdne. Dále na nábytek z umělého ratanu (pozor na horší udržování čistoty v prašných místech nebo v místech se silným výskytem pylu, např. u sadu nebo lesa). Dobrou službu vám udělají i slitiny kovů jako dural apod., nebo z oceli opatřené venkovní polyesterovou barvou.

Za druhé: nevystavujte nábytek zbytečně extrémním vlivům počasí, tzn. uklízejte je na zimu, před letním deštěm je můžete ochránit speciálními pláštěnkami nebo jednoduše nepromokavou plachtou, kterou řádně zajistíte proti větru. Nenechávejte nábytek trvale v přímém styku se zemí nebo v loužích, které se tvoří na špatně vyspádované podlaze terasy, altánku apod.

Za třetí: Pravidelně, především členěný nábytek zbavujte usazených nečistot, dřevěný voskujte nebo lakujte. Nábytek z oceli či litiny potřebuje rovněž pravidelnou údržbu, případné přelakování vhodnou ochrannou barvou. Lze zvolit i takovou, která zároveň působí jako odrezovač.

Za čtvrté: Součástí sedacího nábytku bývají látkové sedáky a polštáře. Na ně nenechávejte působit vlhko, ani to běžné noční nebo rosu. Uklízejte je. Do speciální truhel však pouze suché. Vnitřní výplň totiž snadno nasákne vzdušnou vlhkostí, a i když na sluníčku na povrchu rychle oschne, uvnitř se mohou tvořit plísně. Teplé a snadno proniknutelné textilie rovněž lákají drobné živočichy a hmyz, aby si v nich udělal pohodlný domov.

 

Chcete ho používat u bazénu?

Pokud se těšíte na hřejivé chvilky na slunci, kdy z bazénu zamíříte rovnou k sedačce nebo lehátku, vybírejte opět materiály, na něž můžete bez obav usedat i v mokrých plavkách. Osvědčené jsou plasty a to včetně sedáků z nepromokavých tkanin.

 

Zahrajte si na doktora

Každé jaro a na podzim, tedy před používáním a na jeho konci, nábytek prohlédněte, očistěte, stanovte diagnózu oprav, následně vyspravte nebo nalakujte. Obzvláštní péči věnujte houpačkám, zejména těm, které budete zavěšovat na stromy nebo konstrukci. Prorezlý díl, shnilé lanko apod. mohou představovat pro hrající si děti opravdové nebezpečí.

 

Jak postupovat při nákupu?

Samozřejmě podle výše uvedeného, tedy podle aktuálních potřeb a možností. Užitných, skladovacích i finančních. Kvalitní nábytek není „za hubičku“ a proto je třeba i investici do zahradního nábytku zvážit. Nezapomeňte také na nenechavce, které ani bytelný plot nezastaví.

Nechcete-li příliš investovat nebo na takové vydání jednoduše nemáte dostatek volných prostředků, máte dvě možnosti: nákup opravdu levných plastových křesílek, které po sezóně či dvou odepíšete a v létě si koupíte nové. To se vyplatí i v případě nemožnosti zimního uskladnění. Když vsadíte i na měkké dřevo s dostatečnou údržbou za slušný peníz vám udělá několikaletou dobrou službu.

Před zaplacením si nábytek vyzkoušejte nejen z pohledu pohodlí, ale také jeho stabilitu, spoje, hladkost povrchu, u skládacího nábytku rovněž jeho mechanismus. Zeptejte se prodejce na jeho vlastnosti, ošetřování atd.

V potaz vezměte také uskladnění nábytku a manipulaci s ním. Pro malé balkóny volte raději skládací, který vám umožní bezproblémový úklid prostoru i jeho variabilnější využití, např. při kutilských činnostech či přesazování rostlin.

Zbývá už jen popřát: Krásné dny!

1 komentář

    • Pavlína on 12.2.2016 at 22:29

    Odpovědět

    Skvělý článek! Já si vybrala umělý ratan a zatím asi nejlepší zahradní nábytek jaký jsem kdy měla. Nemusím ho vůbec udržovat, což je úžasné a vypadá skvěle! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.