Jak doma udržet léto po celý rok

Někoho letošní letní parna již udolala natolik, že usíná s vidinou tančících dešťových kapek za okny nebo brodění sněhovými závějemi. Jiný se zase léta s jeho prozářenými dny dodávajícími pozitivní náboj nemůže nabažit. Tak nebo tak, až začnou plískanice a na chodnících se bude tvořit solná břečka, po létu zatouží všichni. Přivolat a udržet si ho alespoň doma je docela snadné.

Polštáře značky SIA Foto: SIA/Concept Store Karlín, oficiální zdroj

Polštáře značky SIA
Foto: SIA/Concept Store Karlín, oficiální zdroj

 

Díky tepelné pohodě, kterou nám dnes zpravidla zajišťuje některý z bezobslužných vytápěcích systémů máme první krok k letní atmosféře splněn. Pak už se stačí rozhodnout, zda se pustíme do radikální přeměny interiéru a vyletníme celý byt nebo dům nebo si léto přivoláme jen na chvíli jako malé zpestření krátkých dnů či mu vymezíme jen malý koutek.

Vzhledem k tomu, že letní a zimní barvy se nacházejí na stejné paletě chladných tónů lze přidáním i pár drobností v letních barvách oživit a zútulnit i minimalistický interiér, jehož strohost může být v chladném ročním období až tíživá.

Při celkovém přerodu na letní domov můžeme jít cestou výrazné výmalby nebo použití nábytku a materiálů určených pro venkovní použití. Můžeme je i vhodně kombinovat, samozřejmě tak, abychom sice navodili dojem jasného slunečného dne, ale současně si nepřipadali jako bezdomovci, kteří žijí celoročně venku pod širým nebem. Ideální je zvolit nábytek v bílých nebo modrých tónech či ve světlé barvě dřeva. Zapojit do tvorby atmosféry prověřený ratan nebo bambus. Na podlahu pak přidat kusové koberce v modré nebo pískové barvě, své místo zde mají i různé přírodní rohože, které však nejsou tak pohodlné a příjemné na dotyk.

Nábytek HARINGE, kartáčovaná nerezová ocel, nerezová ocel barvená na černo, teakové dřevo. Jídelní křeslo 17187 Kč, Pohovka 52 603 Kč, Lounge stolek malý 37 631 Kč. Výrobce Skargaarden Foto: La Casa Nova, oficiální zdroj

Nábytek HARINGE, kartáčovaná nerezová ocel, nerezová ocel barvená na černo, teakové dřevo. Jídelní křeslo 17187 Kč, Pohovka 52 603 Kč, Lounge stolek malý 37 631 Kč. Výrobce Skargaarden
Foto: La Casa Nova, oficiální zdroj

 

 

Pro oživení nebo vytvoření útulného koutku, takové letní zašívárny postačí opět ratanové křesílko nebo přehoz z přírodního materiálu a polštáře s plátěným nebo bavlněným povlakem, oboje v barvách moře, písku či s typickými letním motivy.

 

Celek pak doplní vhodné stínidlo opět z přírodních materiálů nebo s výrazným motivem flory nebo fauny či oblíbenou námořnickou tématikou. Vzpomínky na výlety nebo lehkou nostalgii pak přivolají doplňky s tématickými motivy či květy růží, hortenzií, oleandrů apod.

 

 Zdroj: La Casa Nova, SIA

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.