Dagmar Jihlavcová: Je libo obraz nebo šaty?

Krumlovská výstava někdejší provokativní fotomodelky Dagmar Jihlavcové je netradičním spojením výtvarného umění a módy. Malířka se rozhodla tisknout své obrazy na látky, a z nich následně šít originální oděvy, a v budoucnu si založit i vlastní značku. Na vernisáži svých abstraktních obrazů proto představila rovněž své modely.

Dagmar Jihlavcová na vernisáži v Krumlovském mlýně Foto: archiv Dagmar Jihlavcové

Dagmar Jihlavcová na vernisáži v Krumlovském mlýně
Foto: archiv Dagmar Jihlavcové

 

Aby byl člověk v dnešní době úspěšný, musí se od ostatních lišit, musí být originální a to Dagmar Jihlavcová bez pochyby je. O její díla je zájem, čehož je důkazem právě současná výstava, již třetí v pořadí, na níž vystavuje obrazy z let 2011-2014. Gró její tvorby představuje geometrická abstrakce, kterou používá i jako základ asambláží, nechybí však ani portréty. Výrazná barevnost a velké formáty pláten umocňují dynamičnost autorčina rukopisu.

Dagmar Jihlavcovou si možná pamatujete jako modelku, což sama bere tak, že tato práce byla jedna etapa jejího života: „Malovat jsem se naučila sama, intuitivně, bez jakékoliv výuky. Mé obrazy, to je část mého já, mé nálady, pocity a přání,“ a dodává: „když “TO“ cítím, musím to dát okamžitě na plátno, abych to nezapomněla.“

Dagmar se na afterparty v rámci vernisáže svěřila, že svá díla maluje o samotě, za doprovodu oblíbené hudby, jen v tričku, které si také pomalovala. Je to prý taková její uniforma. Možná, že právě tady se zrodil nápad tisknout svá díla na textil.

 

První zákaznice

Jeden z prezentovaných modelů oblékla i herečka a cvičitelka aerobiku Míša Sejnová. „Jsem z tohoto nápadu nadšená. Mám sice svou oblíbenou značku oblečení, ale když někde na akci potkám ženu třeba se stejnými kalhotami, nejsem dvakrát nadšená. Takhle vím, že od Dáši mám originál a nikoho v ničem podobném nepotkám. A to se mi líbí,“ komentovala nápad své kamarádky.

Praktické informace

Výstava v Krumlovském mlýně, Na Ostrově, Český Krumlov potrvá do 30.6.
Vstup je zdarma.

 

 

Zdroj: ORCA, Dagmar Jihlavcová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.