Točník – začátek letních festivalových hradů

První zastávka Českých hradů, která byla již tradičně na Točníku, letos proběhla od pátečního odpoledne 10. do sobotní půlnoci 11. července. Jako mediální partneři jsme u zahájení samozřejmě nemohli chybět. Festivalový hudební program byl i tentokrát sestavený z těch nejznámějších českých a slovenských jmen. Mezi hlavní kapely patřili určitě Chinaski, Mandrage, No Name, Mig 21, Wohnout, Portless, Xindl X, Wanastowi Vjecy a mnoho dalších.

Hrady CZ 2015: Zahájení hudebního festivalu na Točníku Foto: Michaela Blaškovičová

Hrady CZ 2015: Zahájení hudebního festivalu na Točníku
Foto: Michaela Blaškovičová

 

V areálu byly postaveny dvě velké stage, aby pojaly všechny kapely a zpěváky. Nehrálo se na nich současně, takže zvuk nesplýval, i když stály blízko sebe. Za víkend na Točníku vystoupilo celkem devatenáct interpretů a všichni sklidili velké ovace. Bylo na nich vidět, že do svých koncertů dávají úplně všechno a fanoušci to náležitě ocenili. Zpívali spolu s nimi texty jejich písní, hlasitě tleskali a skandovali za další přídavek skladeb. Největší úspěch měla asi kapela Chinaski. Přišlo se na ni podívat nejvíce lidí a jelikož hrála jako poslední, ukončovala tedy celý festival. Všechna vystoupení, dle mého názoru, proběhla podle plánu, ale pro mnohé bylo velkým zklamáním zrušený koncert Anny K. kvůli nemoci. Bleskově ji však zaskočila skupina ATMO music, takže návštěvníci nebyli ochuzeni ani o jedno vystoupení.

Hrady CZ 2015: Zahájení hudebního festivalu na Točníku Foto: Michaela Blaškovičová

 

Nejen hudbou živ je návštěvník

V páteční podvečer, mezi hudebním programem, proběhlo vyhlášení nejlepších karnevalových masek. Ty nejpovedenější dostaly ocenění od místní poroty a odměnu od sponzorů. Novinkou na Hradech byla festivalová prodejna potravin, která se nacházela u vstupu do VIP městečka. Zde si návštěvníci mohli nakoupit pečivo, ovoce, cukrovinky, pití a také hygienu za velmi rozumné ceny. Obchod byl otevřený od brzkých ranních hodin až do pozdních večerních, takže nikdo nezůstal o hladu. V samotném areálu byl také dostatek stánků s jídlem, ale jejich nevýhodou bylo, že většina nabízených pokrmů byla nezdravá a smažená. Určitě by neuškodilo, kdyby se objevily i nějaké zdravější verze. Návštěvníci mohli využít k uhašení žízně několik stanů s pivem, letos dokonce s roznosem pěnivého moku doslova až pod nos, což rozhodně ušetřilo lidem čekání ve frontách a přerušení při poslouchání muziky. Bylo zde také několik stanů s tvrdým alkoholem a koktejlů, takže si na své přišli opravdu všichni.

Hrady CZ 2015: Zahájení hudebního festivalu na Točníku Foto: Michaela Blaškovičová

 

Vše na jedničku

Organizátoři zvládli letošní první České hrady naprosto skvěle, bez výrazných komplikací. Voda v nádržích nedošla snad nikdy, nebo byla ihned doplněna. Mobilní záchody byly po většinu času čisté a uklízely se několikrát denně. Také se mi velmi líbila úklidová služba, která sbírala nepořádek po každém dohraném koncertu a také mezi lidmi, kteří měli na loukách natažené deky. Díky tomu působil celý areál čistě a nikdo se nemusel brodit v haldě odpadků. Točník je sice již za námi, ale na příznivce letních festivalů čeká ještě sedm dalších hradů, které budou jistě stejně skvělé, takže určitě neváhejte a alespoň jeden z nich navštivte. Stojí to opravdu za to.

 

Text a foto: Michaela Blaškovičová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.