Startuje 20. ročník festivalu Rock for People – jubilejní, hvězdný, bezbariérový

Oficiálně zahajuje tento čtvrtek 3. 7. ve Festivalparku v Hradci Králové. Brány se ovšem návštěvníkům otevřou již dnes, tedy ve středu 2. července, kdy se koná tradiční Večírek pro nedočkavé. Stejně jako v minulých letech nabídne výběr domácí hudební scény – namátkou kapely UDG, The.Switch, Xindl X, Michala Hrůzu s kapelou nebo ukrutné Hentai Corporation. Od 3. do 5. července pak naplno vypukne největší letní party v České republice.

Rock for People Foto: RfP, oficiální zdroj

20. ročník festivalu Rock for People právě začíná Foto: RfP, oficiální zdroj

 

To nejlepší z mamutích hudebních akcí i vyprofilovaných showcasových přehlídek z celého světa, 200 zahraničních a českých kapel, rekordní počet špičkových DJ’s a nespočet nehudebních aktivit. To a ještě mnoho navíc má pro návštěvníky dle slov pořadatelů přichystán letošní jubilejní ročník festivalu. Společnými jmenovateli převážné většiny interpretů na čerstvě zveřejněném programu jsou energie, živelnost, vynikající a strhující živé sety nebo, anglicky, leč výstižně řečeno, party drive. „Půjde o čtyři dny festivalu v jeho původním významu – s mnoha překvapeními, proměnami, spontánními akcemi, originální vizuální show, emocemi a samozřejmě koncerty – těmi plánovanými i náhodnými spojeními muzikantů třeba na ústřední asfaltové runwayi,“ říká Michal Thomes za pořadatelský tým Rock for People.

 

Hlavní program

Na Rock for People stage se po letech vrátí velikán Manu Chao s novou formací La Ventura, ale starými hity i z doby Mano Negra. Svou tuzemskou ostře sledovanou premiéru v nové roli si před festivalovým publikem odbyde filmový hrdina Steven Seagal se svým Blues Bandem. Závěr prvního dne bude patřit jedné z  nejčastěji skloňovaných rockových kapel současnosti Biffy Clyro a drum’n’bassovému producentovi Netsky s doprovodnou formací.

Páteční party rozproudí průkopníci 2tone ska Madness, začátky grunge připomenou američtí „chrti“ The Afghan Whigs, hudební kouzla ukáže THePETEBOX a své 20. narozeniny ještě jednou oslaví kapela Chinaski. Finále festivalu 5. 7. pak bude patřit: Lucii, The Naked and Famous, Asian Dub Foundation nebo Chase & Status. Pověstnou třešinkou bude premiéra projektu Nová syntéza Blue Effectu a Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma.

Steven Segal na Rock for People Foto: RfP, oficiální zdroj

Steven Segal na Rock for People Foto: RfP, oficiální zdroj

 

Trochu jiný festival

Do Hradce Králové totiž vyrážejí také studenti, akademici, popularizátoři vědy z Přírodovědecké fakulty UK (PřF UK) a 1. lékařské fakulty UK v Praze (1. LF UK). Ne ovšem proto, aby polehávali na trávě a mžourali do Slunce, ale aby festivalové návštěvníky oslnili tím, co je pro ně samozřejmé: fantastickým světem vědeckých experimentů a nejnovějších poznatků z oblasti lékařských a
přírodních věd. „Science for People“ se v královehradeckém Festivalparku představí od 3. do 5. července.

„V našem přírodovědném stanu můžete vrhnout svou energii do desítek experimentů. Molekulární bar, kriminální show, kde lidé uvidí forenzní metody vyšetřování nebo třeba triky s daktyloskopickými technikami jsou jen některé z příkladů,“ láká Alexandra Hroncová z Přírodovědecké fakulty UK v
Praze.

Prirodovedci

 

Nejen hudbou živ je festivalový nadšenec

Vedle hudby čeká na návštěvníky Rock for People také nepřeberné množství volnočasových aktivit. Odehraje se zde exkluzivní předpremiéra filmu Fízlové hajzlové, najdou zde malé kino Aero, kde budou promítány ty nejlepší filmové lahůdky v čele se snímkem Pěna dní. O zábavu se postará i BMX, in-line a skateboardová exhibice na u-rampě, street artové představení v režii Traffic Dance či pokusy a věda zábavnou formou v podání odborníků z Univerzity Karlovy.

Festival navíc letos připravuje i speciální služby pro vozíčkáře. V rámci projektu generálního partnera Rock for People, Pivovarů Staropramen, Sbírej víčka, postavíme… Festivaly bez zábran budou v areálu rozmístěné bezbariérové mobilní toalety, vyvýšená plošina před hlavní RfP stagí i ve Staropramen stanu, přechodové pásy zajišťující bezbariérovost areálu i chill out zóna pro vozíčkáře a bezbariérový bar.  Před areálem a ve stanovém městě návštěvníci budou moci odevzdat kovové zátky i plastová víčka ve sběrných místech a přispět tak k dalšímu boření bariér pro hendikepované hudební fanoušky.

Připraven je také bohatý výběr stánků s občerstvením. Generální partner festivalu Staropramen připravil na oslavu 20. narozenin speciální várku nepasterizované a nefiltrované 11°, která se na vybraných místech bude točit do skla. Dále bude v areálu k dostání točený Cider Carling či oblíbené pivo Granát. Z jídla si vybere snad každý. Burgery, oblíbené fast foody, ale i raw food nebo vegetariánská strava. I milovníci exotičtější kuchyně si přijdou na své – například v libanonské gastro zóně.

 

Vstupné i kempinkový balíček

Vstupenky, parking i ubytování je možné zakoupit již jen v pokladnách na místě za 1 990 Kč na celý festival nebo 900 Kč na jeden den s bezmála 50 kapelami. Na místě bude možné zakoupit také zvýhodněné vstupné pro děti, ZTP, jejich doprovod i seniory. Letošní novinkou je Festival Camping Pack, který je taktéž možné zakoupit na místě: obsahuje stan pro dvě osoby s festivalovou grafikou, nafukovací matraci a dva spacáky. I klasické ubytování bude možné zakoupit na místě včetně luxusního VIP campu. Více informací na www.rockforpeople.cza www.facebook.com/rockforpeople.

 

Rock for People a jeho people Foto: RfP, oficiální zdroj

Rock for People a jeho people Foto: RfP, oficiální zdroj

 

Zdroj: RfP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.