Prague Patchwork Meeting: Quilty dávno nejsou jen přikrývky (aktualizováno)

Při vyslovení výrazů „guilt“ či „patchwork“ naskočí laikovi před očima klasická prošívaná přikrývka nebo přehoz sešitý z různobarevných kousků látek. V dnešním pojetí však představují označení kombinovaných textilních technik od těch nejznámějších, tradičních po moderní textilní obrazy. Jak širokou paletu možností vyjádření představují pro textilní výtvarnice poodhalí již 8. ročník mezinárodní výstavy Prague Patchwork Meeting.

ppm_jana_sterbova_palmeral_cz

 

Nejrozsáhlejší středoevropská přehlídka kombinovaných textilních technik se uskuteční 4. – 6. dubna 2014 opět ve čtyřhvězdičkovém Wellness Hotelu Step v pražských Vysočanech. Prague Patchwork Meeting patří mezi světově nejnavštěvovanější textilní výstavy. Se svou návštěvností 5,5 tisíc lidí se řadí na 4. – 5. místo v Evropě, přičemž její úroveň rok od roku stoupá. Vedoucí postavení v Evropě si drží britský Birmingham s 35 tisíci návštěvníky.

Díky rostoucímu renomé výstavy a svému zaměření na lifestyle, dekor a hobby, je výstava Prague Patchwork Meeting již tradičně i účastníkem populárních life stylových veletrhů For Decor, For Interier a For Present v Letňanech

 

Poosmé a zatím nejrozsáhleji

Nový ročník Prague Patchwork Meeting se pochlubí dosud největším počtem exponátů. Na ploše o rozloze více než 5 tisíc m2 v celkem již 5 halách se představí více než 350 autorů a klubů, z toho 17 samostatných galerií. Vystaveno bude více než 600 kusů převážně autorských nástěnných quiltů (moderní tapisérie) z celého světa a výběr autorských prací z České republiky včetně kolekcí poprvé představených ve střední a východní Evropě.

 

Třetinu celkové plochy obsadí obchody, které nabídnou široký výběr látek, pomůcek, textilních doplňků, šicích strojů, osvětlení, korálků, dekorací a barev na textil.

 

Do Prahy se sjedou světové hvězdy uměleckého quiltu

I výtvarná disciplína, jakou je současný quilt, má své star. Letos se představí Pia Welsch z Německa, ABC Quilters, výběr umělkyň z USA a Kanady se SAQA kolekcí „Dva“, moderní autorky Uta Lenk a Britta Ankenbauer (Německo). Dvě pozvané země, Velká Británie a Dánsko, nabídnou průřezovou textilní tvorbu od klasiky po modernu.

Kurátorka Gudrun Heinz představí 150 autorek z celého světa, které se s neobyčejnou invencí zhostily v A4 mini quiltech vypsaného tématu letosního ročníku, kterým je NUDA.

Poprvé v historii budou vystaveny i dětské quilty různých věkových kategorií z několika zemí Lotyšsko, Kazachstán, Slovensko a dalších. Ukáží tak návštěvníkům, že textilní techniky jsou stále živé a patchworku vyrůstá nová výtvarná generace.

 

Doprovodné kurzy pro pokročilé i pro nadšené amatérky

V rámci výstavy Prague Patchwork Meeting budou mít návštěvníci možnost zúčastnit se rozmanitých workshopů s předními lektory v oboru. Na mnoha stáncích proběhnou ukázky různých technik a mini kurzy pro začátečníky. Workshopy povedou renomované tuzemské i zahraniční textilní autorky. Pro zájemce bude připravena i sítotisková dílna.

Tradičně jsou prezentovány i charitativní, klubové a výměnné práce. Očekávanou premiéru bude mít nová kolekce s povinným základním materiálem LEN, kterou pak přebírají další evropské výstavy.

Program doplní i módní přehlídky a ukázky líčení značky Artdeco.

ppm_fikejzova_bludicky .

 

Co je to quilt?

Quiltem, známěji podle techniky výroby jako patchwork (anglicky patch – záplata a work – práce), jsou označovány ozdobné prošívané deky nebo též přehozy skládající se ze tří vrstev. Spodní část je jednobarevná, na ni je položen vatelín a vrchní díl u klasického quiltu tvoří k sobě sešité geometrické útvary nejčastěji troj, pěti nebo šestiúhelníky z různobarevných i vzorovaných látek, někdy i předem uháčkovaných dílků. V dřívějších dobách to byl způsob, jak zužitkovat zbytky látek nebo oděvů, které již dosloužily. Bývala to svým způsobem i zábava podobně jako vyšívání, pletení. Popis výroby takového přehozu najdete například ve slavné knížce Betty MacDonald  Vejce a já. Technika je známá z různých koutů světa. Největší oblivě se těšila v Anglii a Americe.

Formou patchworku se dnes vyrábějí i další textilní doplňky včetně vánočních a velikonočních ozdob, ale i oděvy. Moderní quilt je uměleckou tvorbou, kterou lze označit jako textilní obrazy.

 

Vstupenky můžete vyhrát i v soutěži

Vstupenky na výstavu budou k dispozici na místě, a to buď jednodenní za 150 Kč, nebo třídenní permanentka za 300 Kč. V nabídce je i možnost ubytování pro návštěvníky přímo ve Wellness Hotelu Step za zvýhodněné ceny.

Více informací najdete na webových stránkách Prague Patchwork Meeting.

e-Newspeak jako mediální partner připravuje společně s organizátory výstavy čtenářskou soutěž o vstupenky a další ceny. Pokud si budete chtít zasoutěžit, sledujte aktuální tipy ve slideru nebo si nechte zasílat novinky mailem. Soutěž bude vyhlášena již brzo.

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: PPM

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.