Nechtěné nástrahy

Vzhledem ke své velikosti si mnohdy ani neuvědomujeme, že pro některé tvorečky, kteří žijí v naší blízkosti, se může stát osudnou třeba venku odložená zavařovací sklenice. V ní dnes měla namále malá žabka.

zabka1

I když jsem byla nechtěným strůjcem problému, zároveň jsem se ocitla ve správný čas na správném místě. Bylo to ale takříkajíc o fous. Už jsem zavírala vchodové dveře, když jsem koutkem oka zaznamenala pohyb na zemi kousek ode mě. Při pozornějším pohledu se mi naskytl nehezký obrázek malé ropušky uvězněné ve zmíněné sklenici, do níž napršelo dobrých 10 cm vody. Tu zřejmě žabka mylně vyhodnotila jako vhodný soukromý bazének. V době, když jsem ji našla, bylo vidět, že to jediné tempo, které jí rozměr sklenice dovoloval, zvládá z posledních sil. Záchrana byla naštěstí jednoduchá, stačilo obsah sklenice i s žabkou opatrně vylít.

O tom, jak moc byla vysílená, svědčí fakt, že mi nejen dovolila si ji celkem dlouho prohlížet zblízka, ale stačila jsem ještě zajít domů pro foťák a pěticentimetrové žabčí dítko nafotit. Teprve při pokusu o 3 snímek, ropušce došla trpělivost a pomalu odhopkala za blízké dřevo.

 

Chybami se člověk učí

Ponaučení, které mi z toho plyne, je, že nejen sudy, vědra, umývadla či jezírka a bazény s příkrými stěnami se mohou stát pastí pro drobné živočichy. V těch s vodou jim hrozí utopení, ale i bez vody se mohou stát právě sklenice s hladkými stěnami pastí, z níž se zvířátku nepodaří vyšplhat nebo vyskočit.

Jdu obhlédnout zahradu, jestli tam ještě nějaká podobná nástraha vinou nedostatečného předpokládání naší rodiny nečíhá. A vás, kteří tuto malou příhodu se šťastným koncem právě čtete, moc prosím, porozhlédněte se kolem sebe, jestli jste něco také neopomněli. Myslete na to i při výletech, kdy se odhozená konzerva, plastový obal mohou stát vězením pro mlsné zvířátko. Malé, ale i větší, které tam strčí hlavu a již ji nedokáže vytáhnout ven. Nebo se o ostrý okraj konzervy může pořezat.

 

Pevně doufám, že mezi našimi čtenáři není nikdo, kdo by tuto prosbu vzal naopak jako návod na týrání. S takovými nechceme sdílet virtuální prostor, a už vůbec ne dýchat společný vzduch.

 

Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.