Místo pro tři druhy umění: výtvarné, řemeslné a gastronomické

Vernisáží výstavy Pavla Brázdy, rytířskými souboji, barokní hudbou, staročeskými pochoutkami i možností nahlédnout pod pokličku restaurátorské práce zahájí první květný podvečer svůj nový život další z objektů Chvalské tvrze. Citlivou rekonstrukcí se z bývalého barokního špejcharu, tedy stavby ryze praktické, stal Dům umění. Za postup na společenském žebříčku vděčí svému provozovateli –  restaurátorskému Atelieru Fiala, který ho přetvořil na multifunkční prostor.

panorama-galerie-mensi

Řešení podlaží je až symbolické. V přízemí je umístěn staročeský hostinec, kde lze uspokojit ty nejzákladnější potřeby, jakými jsou hlad a žízeň, i když oko má na čem rovněž spočinout. Když vystoupáte až pod střechu, do prostoru, kde jste blíž múzám, ocitnete se ve výstavní galerii.

 

Autentický prostor

Celý objekt je nejen citlivě zrekonstruován, ale i zařízen: „Žádné repliky, ale autentické předměty své doby, místo, kudy procházel čas a kde se můžete dotknout hned několika století, aniž byste si připadali jako v muzeu,“ charakterizuje nový kulturní objekt majitel ateliéru David Fiala. Obdivovat tu můžete například hodiny konstruované stejným způsobem jako Staroměstský orloj, osazené lunárním strojem, které ukazují nejen vteřiny, minuty, či hodiny, ale i dny, měsíce či postavení hvězd na obloze v daném období. Unikátní kousek, které rozchodily právě ruce jeho restaurátorů.

V restaurátorské dílně můžete pozorovat, jak se nábytek, další doplňky či obrazy znovu vylupují do krásy, zjistit, co je například šelak a jak souvisí s indickými brouky. Prodejní galerie uspokojí všechny, kterým nestačí po předmětech poznamenaných věky jen toužit. Návštěvu Domu umění zakončíte ve stylové hospodě, kde  můžete ochutnat škvarkové placky, na prkýnku si nechat naservírovat vybranou klobásku. Sýru, který si vyberete pod skleněným šturcem, vám uříznou přesně tolik, kolik si ukážete. Na zapití nejspíš zvolíte výtečné pivo.

 

Výstavní činnost především

“Výstavy jsou tím nejdůležitějším tématem, chceme tu skloubit historii a současnost. A protože tohle prostředí už žije řadou akcí, chceme se do toho kulturního prostoru začlenit a obohatit jej po svém,“ tvrdí Fiala. Zdejší galerie by tak měla vedle děl současných umělců či historických mistrů nabídnout například i zajímavé počiny studentů uměleckých škol či začínajících talentů.

 

Kdo je kdo

Atelier Fiala s.r.o.

Již od roku 1991 se soustřeďuje na uměleckořemeslné památky a starožitnosti ze dřeva. Firmě se podařilo vybudovat stabilní kolektiv na vynikající odborné úrovni a díky velkému podílu na státních i soukromých zakázkách mohl rozšiřovat svoje zaměření i o další odborné činnosti. Dnes již zastřešuje mnoho uměleckých oborů, které jsou nyní sjednoceny právě v „Domě Umění“ v Horních Počernicích.

 

Pavel Brázda

Významný český výtvarník, narodil se 21. srpna roku 1926 v Brně. Pochází ze slavné umělecké rodiny, je vnukem sestry bratří Čapků Heleny. Nejprve se snažil navázat na tvorbu umělců známé Skupiny 42, v roce 1944 však vytvořil vlastní umělecký směr s názvem „hominismus“ (umění o lidech a pro lidi). V roce 1945-6 studoval dějiny umění a filosofii na Masarykově fakultě v Brně, o něco později pak přešel na UMPRUM v Praze, odkud byl ale vyloučen. Z politických důvodů byl pak vyloučen i z AVU. V roce 1948 se sblížil se svou budoucí manželkou, s jednou s nejpozoruhodnějších malířek Věrou Novákovou, s kterou žije dodnes. V roce 1954 vzniklo dílo s názvem Astronaut, který ses stal na počátku 90.let 20.století symbolem časopisu Respekt. V roce 1967 poprvé vystavil své tři obrazy v Májovém salonu. V roce 2008 mu prezident Václav Klaus udělil Medaili za zásluhy, kterou letos v únoru pro nesouhlas s prezidentovými postoji vrátil.

 

Kde Dům umění najdete

Na Chvalské tvrzi 858/8, Praha 9 – Horní Počernice
Více informací na www.atelier-fiala.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.