Mezinárodní den muzeí a galerií

Na neděli 18. května 2014 připadá Mezinárodní den muzeí a galerií. Jako každoročně tento den nabízí i česká muzea a galerie do svých objektů vstupy zdarma. Připraveny jsou komentované prohlídky i speciální akce, které mají probudit trvalejší zájem o historii a umění i v návštěvnících, kteří si jindy do těchto míst nenajdou cestu.

mezinarodni-den-muzei-2014

 

Po třicáté sedmé v řadě se 18. května 2014 slaví po celém světě Mezinárodní den muzeí. Tento rok se do oslav zapojí více jak 35 000 muzeí ve více než sto zemích světa. Letošní motto: “Muzea jsou sbírky a lidé” chce upozornit na proměnu tradičního vnímání muzeí. Muzea dnes používají nové metody při své činnosti. Muzea stojí tváří v tvář změnám, které nás nutí hledat nové pohledy na jejich tradiční mandát, hledat nové cesty jak zapojit návštěvníky a zpřístupnit jim sbírky. Jsou důležitým vypravěčem příběhů naší společné historie a kulturního dědictví. Tím, že umožňují návštěvníkovi kontakt se sbírkami, významným způsobem přispívají k rozvoji společnosti.

Nabídku konkrétních kulturních institucí hledejte přímo na jejich webových stránkách. Akcí a programů je nepřeberně, proto vám přinášíme alespoň malý vzorek toho, na co se můžete druhý víkendový den těšit.

 

Národní muzeum

V zahradě u Národopisného muzea – Musaionu vás po celý víkend čeká bohatý program XV. Národopisné slavnosti.

V Náprstkově muzeu je to prohlídka výstavy Čas zámořských objevů a dvě zajímavé přednášky, jejichž prostřednictvím se vypravíte do Egypta nebo odhalíte tajemství vzniku hedvábí.

V Nové budově Národního muzea je program úzce svázán s právě probíhající výstavou Peníze. Připraveny jsou komentované prohlídky výstavy s jejím autorem a šperkařská dílna pro děti.

V Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích si můžete vyzkoušet malování kulis a divadelních dekorací. Součástí výtvarné dílny je také prohlídka výstavy Malíři Boškové z Vlachova Březí.

 

Národní galerie v Praze

Vstup do expozic a na výstavy Národní galerie v Praze je rovněž zdarma, Nevztahuje se na výstavu SLOVANSKÁ EPOPEJ (GALERIE HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY). Výstava JAPONISMUS V ČESKÉM UMĚNÍ v Salmovském paláci bude přístupná za běžné vstupné.

Z bohatého programu vás mohou zaujmout, kromě komentovaných prohlídek jednotlivých výstav či budov, prostory pro vlastní výtvarné aktivity, hry i zábavné úkoly inspirované konkrétní výstavou. Formu rychlokurzu již má například Otevřená tiskařská dílna pořádaná ve spolupráci se Studiem Kredenc
Ve vstupním prostoru je pro návštěvníky paláce Kinských připravena tiskařská dílna, kde si můžete vyzkoušet jednu z nejstarších tiskařských technik – sítotisk vynalezený původně ve východní Asii. Na textilní tašky si zde můžete vytisknout motivy převzaté z tradičních japonských dřevořezů a tibetských maleb ze sbírek Národní galerie v Praze.
Cena za textilní tašku a tisk: 150 Kč, za tričko a tisk: 200 Kč.

Lektorský ateliér ve 2. poschodí paláce Kinských bude volně přístupný pro samoobslužné výtvarné aktivity. Návštěvníci zde budou moci mimo jiné barvami na textil kolorovat potištěné textilní tašky a trička z otevřené tiskařské dílny nebo si vyzkoušet tisk tibetských modlitebních praporků s motivem Buddhy a tibetského větrného koníka.

Muzeum hlavního města Prahy nabídne vstup zdarma do hlavní budovy na Florenci. Stejnou nabídkou láká návštěvníky také Muzeum Policie ČR.

 

Uměleckoprůmyslové muzeum

Uvede nejen pro českou veřejnost projekt londýnského British Musea s názvem Hands On Desk. Pro návštěvníky je připraveno několik předmětů z muzejních sbírek, na než se tentokrát nebudou muset jen dívat, dotýkání bude nejen povoleno, ale přímo vítáno. Protentokrát! Zajděte se dotknout originálních muzejních exponátů a popovídat si o nich s kurátory. Stojí to za to.

 

V regionech

Zdarma se zájemci podívají také do regionálních muzeí nebo tématických sbírek jako např. do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Vlastivědného muzea Šumperk a všech jeho zařízení. Valašské muzeum v přírodě připravilo volný vstup do Mlýnské doliny. Hornický skanzen Březové Hory umožní prohlídky za zvýhodněné vstupné.

 

 

Zdroj: ICOM, UPM, MHMP, NM, NG v Praze

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.