Jitka Kopejtková: Praha ve strhaném plakátu

Plakát jako informační a výtvarné médium známe již více než sto let, ovšem jeho původní význam se začíná vytrácet. Vnímáme jej spíše v rámci fenoménu všudypřítomného vizuálního smogu, jímž jsme neustále konfrontováni. Výstava velkoformátových fotografií Jitky Kopejtkové v Muzeu hlavního města Prahy představuje náhodné plakátové koláže, jejichž ústředním motivem je město Praha, zachycené na na nich obrazovým nebo textovým detailem. Výstava potrvá do 28. února 2016.

MHMP: Praha ve strhaném plakátu Foto: ©Jitka Kopejtková/MHMP, oficiální zdroj

 

Materiálově plakát podléhá nejenom povětrnostním podmínkám, ale především druhotným spontánním zásahům člověka, který jej dotváří, strhává, deformuje anebo jinak ničí. Vzniklý artefakt je tak autentickým kolektivním dílem ulice. Autorka pracuje s nalezeným objektem, fragmentem plakátu, do něhož již nezasahuje, zachovává identitu ulice a její genius loci. . Vrstvy ve strhaném plakátu vytvářejí nečekané kombinace slov a barev, jež Jitka Kopejtková fotograficky zachycuje a tak i archivuje a přenáší je dále do galerijního prostoru, kde získávají nový význam. Původní náhodně vzniklý materiál povyšuje na výtvarné obrazové téma, jež se pohybuje na pomezí neo-dada a new street artu.

 

Strhaná Praha

Ústředním inspiračním motivem co do počtu exponátů nevelké výstavy je hlavní město Praha, které se ve spontánní obrazové koláži prezentuje obrazovou anebo textovou formou. Neotřelou dominantou výstavy je otrhaný bílý plakátovací válec, který vede dialog s vizuálním smogem, jež dokumentují vystavená díla a zároveň tvoří jeho opozici. Prázdný sloup jako nosič reklamního sdělení je postaven do absurdní situace, ztrácí svůj účel a zaniká, stejně jako zaniká plakát jako médium ve své tradiční papírové formě.

MHMP: Praha ve strhaném plakátu Foto: e-Newspeak

 

V jednom případě dostává pojem „strhaná Praha“ ještě další rozměr. Součástí jedné z nafotografovaných plakátových koláží je i plakát k výstavě Nádraží Praha-Těšnov, kterou MHMP uspořádalo ke smutnému 30, výročí zbourání nejkrásnějšího pražského nádraží. Tudíž strhaný plakát tu poukazuje na strženou historickou památku.

MHMP: Praha ve strhaném plakátu Foto: ©Jitka Kopejtková/MHMP, oficiální zdroj

 

Výstavu doplňují bločky, sešity a diáře s některým z motivů expozice na obálce, dále placky a šperky opět s motivem Prahy v plakátu nebo kolážemi Jitky Kopejtkové.

Jitka Kopejtková - koláže placky Foto: e-Newspeak 

 

Muzeum hlavního města Prahy dalo prostřednictvím Jitky Kopejtkové prostor street artu a to jak touto výstavou, tak formou přednášek, na něž jsme vás upozornili v předchozím článku.

 

Kdo je Jitka Kopejtková

Česká fotografka narozená v roce 1973 v Praze, která vou tvůrčí činnost zaměřuje na autentické zachycení strhaných plakátů na oficiálních i neoficiálních plakátovacích plochách v ulicích měst po celém světě. Jejich vytištění na plátno a vystavení v galerii je tak okamžitě povyšuje z nepotřebného artefaktu ulice na umělecké dílo. Svou prací se řadí do vlny tzv. new street artu. Souběžně se věnuje i klasické koláži. Pro veřejnost pořádá kurzy koláží a přednášky na téma světového a českého street artu. Motiv strhaného plakátu přenáší i na průmyslový design. Vystavovala v České republice (Praha, Tišnov, Vožice) i v zahraničí (Paříž, Brusel, Budapešť, Záhřeb, Medzilaborce). Žije a pracuje v Praze.

Jitka Kopektková na vernisáži své výstavy Praha ve strhaném plakátu Foto: e-Newspeak

 

Zdroj: MHMP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.