Startuje designSUPERMARKET 2015: Představí stovku tvůrců

Od čtvrtka 10. prosince se Kafkův dům u Staroměstského náměstí na čtyři dny promění v Mekku mladého profesionálního designu. Již tradičně tu proběhne mezinárodní prodejní festival designSUPERMARKET, který letos vstoupil již do devátého ročníku.

designSUPERMARKET Foto: designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

Kurátorský tým festivalu ve složení Darina Zavadilová, Adam Štěch, Veronika Ruppert a Tereza Vernerová Volná.vybral stovku designérů a autorských projektů z Čech a také hosty z  Izraele, Slovinska, Slovenska a Maďarska, představující to nejlepší ze současného mladého designu. konkrétně z oblastí jakými jsou produktový a módní design, šperk, ilustrace a grafický design.

V rámci prodejní přehlídky pak budou vystaveny zejména nové a limitované kolekce, řada z nich je navržená speciálně pro designSUPERMARKET. Letos podruhé festival udělí také „Cenu designSUPERMARKET 2015“ pro nejlepší produkt. Veřejnosti se brány Kafkova domu a festivalu otevřou ve čtvrtek 10. 12. ve 12 hod.

 

Co vše nabídne Kafkův dům?

designSUPERMARKET 2015 s podtitulem „Nový design českých Vánoc. Vánoce českého designu“ vedle nákupů a předvánoční atmosféry přináší také odborné přednášky a výstavy designu. Budou to například: vlastní kurátorský projekt mapující příběhy tvůrců a děl současného evropského designu European Design Stories, představení designérů z prestižního nizozemského festivalu Fashionclash a fashion talk s jeho kurátory. Dále přednáška světově úspěšné izraelské návrhářky Danit Peleg, která jako první vytvořila módní kolekci pomocí domácí 3D tiskárny a exkluzivně na designSUPERMARKETU ji představí poprvé v Praze. Tradiční součástí akce bude také designSUPERMARKET knihkupectví, kde se objeví knihy a magazíny zaměřené zejména na umění, design, módu, architekturu a esteticky hodnotné knihy pro děti.

Gastro & meeting point v posledním patře Kafkova domu poskytne prostor pro příjemné zastavení a odpočinek třeba u moučníku a kávy z Bistro Café, které provozuje populární Bistro 8. Po skončení prodejní doby festivalu bude následovat večerní program v podobě večírků s lokálními hudebními projekty a djs. Novinkou pro letošní festival je pop-up koktejl bar po 18 hodině.

 

 

PROGRAM:

 

ČTVRTEK 10. 12. 2015

12:00 – 22:00 / SHOWROOM: PRODEJNÍ PŘEHLÍDKA 100 PŘEDNÍCH ČESKÝCH PROFESIONÁLNÍCH DESIGNÉRŮ A ZNAČEK

 

16.00 / PŘEDNÁŠKA FASHIONBOOK.CZ

Knižní novinky z roku 2015 o módě. Vybrané tituly k zakoupení v knihkupectví designSUPERMARKET. Moderuje Anna Nosková / Design Stage 4. patro

 

19.00 / TIP! EUROPEAN DESIGN STORIES – 1. Work in Progress

Představení nového projektu platformy designSUPERMARKET a uskupení OKOLO. O příbězích ve své tvorbě promluví mladí italští designéři Giorgia Zanellato (Zanellato/Bortotto) a Domenico Rocca (Segno Italiano).

Moderuje Adam Štěch / Design Stage 4. patro

 

22.00 – 02.00 / SOUL DESIGN PARTY

Vyhlášení ceny redakce Dolce Vita pro Nejlepší produkt designSUPERMARKET 2015.

MR CAT & DJ PATH (northern soul, motown) / 4. patro

 

 

PÁTEK 11. 12. 2015

12.00 – 22.00 / SHOWROOM: PRODEJNÍ PŘEHLÍDKA 100 PŘEDNÍCH ČESKÝCH PROFESIONÁLNÍCH DESIGNÉRŮ A ZNAČEK

 

14.00 / CZECH DESIGNERS FOR FASHIONCLASH

Konkurz designérů designSUPERMARKET na prestižní módní festival v Maastrichtu, vybírají kurátoři FASHIONCLASH / Design Stage 4. patro

 

18.30 / TIP! DANIT PELEG (IZ) 3D PRINT IN FASHION

Prezentace o konceptu oděvů vytištěných na domácí 3D tiskárně.

Předmluva Terezy Vernerové Volné o 3D tisku v českém šperku a módě / Design Stage 4. patro

 

22.00 – 02.00 / THE FINEST KAWAIITON

Step by Step & Neoru & Kierastoboy (classy & fresh rap, electronic collectors – poppin jersey, hot vogue, pure house joy, deep bass massage – 80s disco hits & oldschool dancefloor killers) / 4. patro

 

 

SOBOTA 12. 12. 2015

10.00 – 22.00 / SHOWROOM: PRODEJNÍ PŘEHLÍDKA 100 PŘEDNÍCH ČESKÝCH PROFESIONÁLNÍCH DESIGNÉRŮ A ZNAČEK

 

16:00 / TIP! SCHOLASTIKA

Představení nově připravované vyšší odborné školy, kde učí team hvězd současného designu / Design Stage 4. patro

 

18.30 / TIP! MODESCHAU FASHIONCLASH (NL)

Fashiontalk o progresivní mezinárodní platformě s kurátory N. Kuiper a B. Popovičem. Vyhlášení 3 vítězů z řad českých designérů, kteří budou reprezentovat ČR na FASHIONCLASH festivalu 2016 v Maastrichtu. Moderuje Veronika Ruppert /

Design Stage 4. patro

 

22.00 – 02.00 / BYE BYE BOOGIE PARTY

Vyhlášení Ceny návštěvníků designSUPERMARKET 2015.

Cashmeer & Skywalker & Zerwox / 4. patro

 

NEDĚLE 13. 12. 2015

10.00 – 18.00 / SHOWROOM: PRODEJNÍ PŘEHLÍDKA 100 PŘEDNÍCH ČESKÝCH PROFESIONÁLNÍCH DESIGNÉRŮ A ZNAČEK

designSUPERMARKET Foto: designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

Organizační informace

designSUPERMARKET 2015 se bude konat od 10. do 13. 12. 2015 v Kafkově domě u Staroměstského náměstí.

 

Otevírací doba:

čtvrtek / 12 – 22 hodin

pátek / 12 – 22 hodin

sobota / 10 – 22 hodin

neděle / 10 – 18 hodin

 

Vstupné

Festivalový pas včetně katalogu / 4 dny / 130 Kč


Děti do 12 let a ZTP zdarma

Vstup do knihkupectví zdarma

Jednorázový vstup pouze na večírek / 50 Kč

Festivalový pas platí po celé čtyři dny akce jako vstupenka do prodejních prostor, na přednášky, vernisáže, výstavy a večírky.

 

Další informace o festivalu i jednotlivých tvůrcích a projektech najdete na www.designsupermarket.cz

 

O designSUPERMARKETU
designSUPERMARKET je mezinárodní festival současného designu. Jeho ambicí je vytvářet kontinuální platformu pro vystavování a prodej autorské tvorby nastupující generace českých i zahraničních designérů z oblastí produktového designu, módy, šperku, grafického designu a ilustrace. Festival zároveň představuje akci se společenským přesahem plní funkci centra neformálního setkávání osobností designu s lidmi, kteří projevují zájem o současné kulturní dění a urban scénu. Klade si za cíl co nejzodpovědněji přiblížit design širší veřejnosti a propagovat tvorbu mladých autorů. Design je přitom prezentován v širším měřítku jako součást životního stylu každého jedince.

O European Design Stories
European Design Stories je kurátorský projekt dokumentující příběhy vybraných tvůrců a děl v současném designu. Jeho cílem je hledat v konkrétních evropských zemích různé přístupy v současném designu, které nějakým způsobem reagují na aktuální společenské otázky.Zajímá se o všechny oblasti designu, individuální autory, studia nebo značky  ve svých příbězích zaznamenává zajímavé momenty v kreativních procesech, způsoby myšlení i příběhy jednotlivých produktů a projektů.

 

Zdroj: designSUPERMARKET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.