Jak si usteleme v letošním roce

Alespoň podle trendů, které představil lednový světový veletrh Heimtextil ve Frankfurtu, si v ložním textilu poležíme radostně, snově a velice měkce, protože budeme uléhat do okvětních plátků nebo na nás na ploše postele bude čekat celá rozkletlá louka. Dobrodružnější povahy dají přednost světu divoké či fantasy přírody. Třetí alternativou je vůně dálek, ať už se jedná o orient se všemi bohatými ornamenty a hebkými materiály nebo žhavé Mexiko plné barev a neméně výrazných vzorů, ale také klasičtější, na výsluní zájmu bytových designérů se stále držící pompézní baroko.

heimtextil_perex_bed_ps_02

Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH/ Pietro Sutera, oficiální zdroj

Vzhledem k námětům tak jdou vedle sebe dva hlavní barevné proudy. Květinové, ale i jednobarevné látky s plastickým vzorem vychází z barevných tónů jarní a letní přírody, které občas tlumí zemitější barvy podzimu. U textilií se zvířecími motivy nebo přírodninami jsou kombinovány tóny hnědé, béžové a šedé s jasnou zelení trávy či výraznou barvou kožíšků zobrazených obyvatel lesů či savan. Tam, kde se designeři inspirovali pralesem, není samozřejmě nouze o symfonii těch nejzářivějších barev, jejichž hrdými nositeli jsou papoušci i další exotické ptactvo a rostlinstvo. Ornamentální styl se pohybuje po celé šíři barevné palety od jasných barev přes pastelové k tlumeným. Co se určitě v textilním designu uplatňuje stále více, je digitální tisk.

 

Přehlídka barev

Celkově je tedy trendem pro rok 2014 vícebarevnost za použití výrazných tónů, jako je petrol, fuchsie, med, tyrkys a královská modř. Často se tyto odstíny objevují v kombinaci s bílou barvou vápna, krémovou a šedou, nebo mají rozmazaný vzhled, což má zabránit tomu, aby textilie budily „řvavý“ dojem.

V případě jemnějších tkanin jsou barvy použity často tón v tónu, zatímco směs matné a lesklé příze jim  poskytuje zajímavý vzhled. Mezi trendy nechybí vzory na kontrastním tmavém pozadí v antracitové, moka nebo černé barvě, které se velmi dobře shodnou jak s minimalistickým, tak přírodně řešeným interiérem. Černobílé ložní prádlo nabízí různé kvality materiálu od nejjemnějšího piké. Povlečení často doplňují ažurové dekorace, oxfordský lem či opletené okraje.

 

Příroda v posteli

Povlaky a polštáře jsou poseté okvětními lístky, romantickými květinami a kyticemi. Po povlečení se tichounce plazí, jakoby stále dorůstaly, stonky nesoucí pestrobarevné květy. Vedle nich se zabydlely kára a pruhy všeho druhu, rovnoběžné i klikaté, od výrazně barevných spojení, které ocení zejména mladí po decentně elegantní saténové pruhy tón v tónu. K novinkám poutavých motivů ze světa zvířat patří vlaštovky, ale i broučci či éterické bytůstky jako motýly a vážky, které vytlačují dlouhodobou stálici mezi vzory bytového textilu – baroko. Nová je i kombinace dvou sad ložního prádla s naprosto odlišnými náměty.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Foto: Pietro Sutera, Jean-Luc Valentin, Petra Welzel

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.