Festival Ibérica začne velkou fiestou

V úterý 30. června začíná 12. ročník přehlídky španělské a iberoamerické kultury Ibérica. Stejně jako v předchozích letech zamíří postupně do Brna, Prahy a Boskovic. Na první festivalový den připravili pořadatelé akci nazvanou Fiesta Gastronómica Iberoamericana. Celodenní program na brněnské Staré radnici a na Radnické ulici nabídne směsici španělských a latinskoamerických delikates, tance i hudby.

Ibérica 2015: tanečnice flamenka Patricia Guerrero Foto: Ibérica, oficiální zdroj

Ibérica 2015: tanečnice flamenka Patricia Guerrero
Foto: Ibérica, oficiální zdroj

 

Starou radnici a její okolí zaplní stánky s mořem provoněnými dobrotami. Místní prodejci, distributoři a restauratéři nabídnou to nejlepší ze španělské a latinskoamerické gastronomie. K ochutnání bude paella, jamón, tapas, olivové oleje, kolumbijské rumy a káva, jihoamerická tequilla, španělská vína včetně oblíbeného sherry a mnohé další. „U některých stánků se setkáte i s rodilými Španěly a Jihoameričany. Návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější speciality jako krevety v chorizu, ekvádorské chipsy, koktejly z Havany či dezertní vína madeira,“ láká dramaturg festivalu Petr Vít. Na fiestě si zkrátka přijdou na své nejrůzněji naladěné chuťové pohárky a také všechny věkové kategorie. Školáky láká Ibérica na točenou zmrzlinu. Kdo donese vysvědčení s vyznamenáním, dostane ji zdarma. Dámy zase zaujme prezentace flamenkových sukní a stylových doplňků.

Na pódiu se pak během fiesty představí plejáda vynikajících hudebníků a flamenkových tanečnic. Slavnost chutí, vůní a radosti ze života začne v jedenáct hodin a potrvá až do pozdního večera. Vstup na akci je volný.

Kompletní přehled stánků a časový rozpis ochutnávek najdete na webu www.iberica.cz.

 

Z ulice na divadelní scénu, filmové plátno i taneční parket

Na fiestu v ulicích naváže ve 20 hodin první festivalový koncert, představení Puntal sevillského tanečníka Davida Péreze hostí Divadlo Husa na provázku. Stejný koncert uvidí o den později i návštěvníci festivalu v Boskovicích.

Hlavní hvězdy festivalu, legendární zpěvák Arcángel a brilantní tanečnice Patricia Guerrero, se poprvé představí 2. července v pražském Divadle Archa. Jejich projekt „OLOR A TIERRA – VŮNĚ ZEMĚ“ je poctou krajině a lidem, mezi nimiž uhrančivý zpěvák prožil své dětství, a zároveň i výzvou k představení flamenka v současném světle. Arcángel dokázal očarovat posluchače po celém světě dnes již univerzálním jazykem flamenka. Patricia Guerrero si díky svému talentu a strhujícímu projevu vysloužila nejen řadu ocenění, ale také spolupráci se slavným režisérem Carlosem Saurou. Příznivci festivalu mají jedinečnou příležitost zavzpomínat na její triumfální vystoupení v roce 2007, kdy stála na počátku své oslnivé kariéry. Na představení Arcángela a Patricie Guerrero se mohou těšit i návštěvníci závěrečného galakoncertu na nádvoří brněnského hradu Špilberk.

Ibérica 2015: zpěvák flamenka Arcángel  Foto:  Moises Fernandez Acosta/Ibérica, oficiální zdroj

Ibérica 2015: zpěvák flamenka Arcángel
Foto: Moises Fernandez Acosta/Ibérica, oficiální zdroj

 

Letošní bohatý doprovodný program zahrnuje také projekce španělské a latinskoamerické kinematografie v kině Art, festivalové fiesty, fotografickou výstavu a mnohé další. Velkou část doprovodného programu nazvaného Taberna flamenca hostí kavárna Trojka. Každý festivalový den se zde příchozí mohou těšit na hudbu, tanec a setkávání s dalšími milovníky španělské a latinskoamerické kultury. Přes den to bude flamenkem žít na nádvoří Domu pánů z Kunštátu a v pozdějších hodinách ve sklepení Trojky.

 

Tanec i kytara s hvězdnými učiteli

Festival Ibérica i letos nabízí unikátní možnost prožít Španělsko na vlastní kůži ve dvou desítkách workshopů. Pořadatelům se tentokrát podařil husarský kousek, když se lektorování ujme i největší taneční hvězda festivalu Patricia Guerrero. Ta povede svůj intenzivní kurz pro středně pokročilé a pokročilé tanečnice a tanečníky 3. července v Brně v atraktivních prostorách společenského sálu radnice městské části Brno-střed na Dominikánské ulici. „Program Patricie Guerrero je velmi nabitý a kurzy pořádá zcela ojediněle. Jedná se tedy o skutečně exkluzivní záležitost a věříme, že si účastníci z workshopu odnesou jedinečné zážitky a především nenahraditelné zkušenosti,“ vysvětluje koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa.

 

Festival Ibérica tradičně nabízí i taneční kurzy pro začátečníky a pestrou směsici workshopů pro hudebníky i milovníky dalších odnoží španělské a latinskoamerické kultury, všechny pod vedením špičkových lektorů z Česka i zahraničí. „Letos jsme do nabídky tvůrčích dílen vůbec poprvé zařadili výuku flamenkového zpěvu. Lektorem bude uznávaný zpěvák Javier Rivera, kterého diváci mimo jiné uslyší na brněnském a boskovickém koncertu. Zájem o flamenkový zpěv nás velmi mile překvapil. Už nyní je kurz téměř zaplněný,“ upozorňuje Roa. Festival láká také na úspěšný seberozvojový kurz flamenka. Pod vedením španělského tanečníka a zároveň psychologa Carlose Sepúlvedy se loni nadšeně roztančili i ti, kteří se obyčejně zdráhají výrazněji projevovat své emoce. Fanoušci latinskoamerických rytmů se mohou těšit také na kurzy salsy a argentinského tanga pod vedením Alvara Vargase a Rafaela Busta. Flamenkový um a zkušenosti předá účastníkům kurzů proslulý tanečník David Peréz. Virginia Delgado, která s festivalovým týmem i návštěvníky prožila hned několik předcházejících ročníků, bude již tradičně vyučovat elegantnímu tanci s vlečkou – bata de cola. Flamenco si každým rokem získává stále více fanoušků. Základy fascinujícího flamenkového ​​tance přiblíží všem účastníkům dílen dvě zkušené lektorky Lucie Čellárová Mansfeldová a Zuzana Čorejová.

Hudebníci se pak na španělskou notu naladí v kurzech kytary, kastanět či tradičního flamenkového nástroje cajónu. „Hudební kurzy povedou vynikající a na Ibérice už dobře známí muzikanti, kytaristé Stanko Kohútek a Manuel de la Luz a perkusista Michal Cába, kteří už v předchozích letech dokázali, že umí předat svoje bohaté zkušenosti jak začátečníkům, tak pokročilým hudebníkům,“ říká Roa. Cába s Kohútkem osvětlí zájemcům také flamenkové tlesky „palmas“ v tvůrčí dílně compásu.

 

Kurz pro mlsné jazýčky

Na loňskou úspěšnou premiéru naváže odborník na španělskou gastronomii Enrique García, který svoje žáky zasvětí do tajů proslulých tapas a dalších pochoutek provoněných mořem. Ibérica jako vždy myslí i na nejmenší. Opět tak otevře oblíbené kurzy pro děti od šesti let, v nichž se seznámí s prvními krůčky flamenkových, ale i latinskoamerických tanců.

 

Předprodej vstupenek v síti Ticketportal a v tradičních předprodejích.

Více informací o programu festivalu i kurzech na jdete na www.iberica.cz.

 

 

Zdroj: Ibérica

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.