MFF Praha – Febiofest: Táhni do pekel

Dalším snímkem, který byl dnes uveden v rámci festivalové nabídky je francouzský film Táhni do pekel od Jeana – Charlese Hueo. Uchvátí vás svou přímostí a autentičností. Snímek vznikl díky velkému množství dokumentárního materiálu a zachycuje život kočovného rodu Dorkelů z jižní Francie.

Febiofest: Táhni do pekel Foto: MFF Praha - Febiofest, oficiální zdroj

Febiofest – sekce Proti proudu: Táhni do pekel
Foto: MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj

Hlavním hrdinou je patnáctiletý chlapec Jason, který má na svém kontě zatím jen pár malých krádeží. To se však změní s příchodem jeho nejstaršího bratra Freda, který se po patnácti letech vrací z vězení. Dostal se do něj za zastřelení policisty při krádeži nákladního auta s jídlem. Ihned po příchodu domů chce znovu zaujmout místo živitele rodiny. Rád by se opět staral o své dva mladší bratry a matku, jako tenkrát, když tuto roli převzal po svém dávno zemřelém otci. Fredova přítomnost se však nelíbí jeho strýci, který už nechce zbytečně přivolávat potíže na jejich komunitu. Její členové se totiž rozhodli žít ve víře v Boha, ve snaze zapadnou více mezi místní obyvatele. Fredovi to není zrovna po chuti, což dává velmi jasně najevo. I nadále chce svou rodinu zajišťovat po svém, a to krádežemi, jako v minulosti.

 

Febiofest: Táhni do pekel Foto: MFF Praha - Febiofest, oficiální zdroj

Febiofest: Táhni do pekel
Foto: MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj

 

Mladý Jason vidí ve svém nejstarším bratrovi vzor a chce se mu co nejvíce zalíbit. Proto mu řekne o nákladním autě plném mědi, které by mohli ukrást. Fred se této myšlenky chytí a okamžitě začne jednat. Všichni tři bratři spolu s jejich bratrancem nasedají do auta, vstříc vidině lehce nabitých peněz. Celou noc se připravují na loupež, projíždějí městem a hledají již zmíněný vůz. Při jeho hledání však málem přijdou všichni o život. Dvakrát se dostanou do přestřelky, která hne s jejich rodinnými vztahy. Nepovede se jim ani ukrást nákladní auto, a tak znovu prchají. Tím vším se však dostanou do hledáčku policie, která se je pokouší násilím zastavit. Díky Fredově řidičskému umění uniknou do bezpečí. Touto nebezpečnou nocí si uvědomí, jak svou rodinu ohrožuje a rozhodně se pro razantní krok, který udělal i jeho otec před několika lety.

Febiofest: Táhni do pekel Foto: MFF Praha - Febiofest, oficiální zdroj

Febiofest: Táhni do pekel
Foto: MFF Praha – Febiofest, oficiální zdroj

 

Film je protkán spousta akčních scén, takže žádná nuda u něj nehrozí. Můžete zde také sledovat postupně měnící se vztahy mezi členy rodiny, ať už lepšímu, nebo horšímu. Snímek vás dokáže lehce vtáhnout do děje, a to tak, že nebudete chtít vstát a odejít. Herecké výkony vůbec nebyly špatné, a co se týče režie, té nemám co vytknout. Pokud se na film rozhodnete jít, určitě nebudete litovat.

 

 

Více informací o filmu získáte na jeho festivalovém profilu

 

Michaela Blaškovičová

 

Zdroj: Febiofest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.