E-shopy: Nakupování bez tlačenic

V době blížících se svátků vánočních snad více než kdy jindy platí všeobecná znavenost vším, co se týká nakupování. Davy kam se člověk podívá, fronty před pokladnami připomínající spíše tažení římských legií, a věc, kterou jste plánovali pořídit už týdny, je jak naschvál právě vykoupená. Není divu, že v takovýchto případech leckdo začne pokukovat po možnosti vyřídit alespoň část nákupů z pohodlí svého domova přes stále populárnější e-shopy.

e-shopping_logo_autor_msarvari_wikimedia-commons

 

To ostatně potvrzuje i nedávný průzkum na serveru vyplnto.cz. Podle něj nakoupí 10 % dotazovaných na e-shopech více než 70% svých dárků.  Více než 42 % lidí vybere na internetu 30 % až 70 % dárků a třetinu dárků na Štědrý den nakoupí přes internet 36 % dotázaných. Jen pouhých 11 % dotázaných potvrdilo, že pořídí vánoční pozornost pro své blízké výhradně v kamenných obchodech.

 

Internet není „jen pro mladý“

Zajímavostí vůči předpokladu, že internetové nakupování je především doménou mladé generace, je také to, že téměř polovina respondentů přitom byla starších 46 let.

Dalším nabořením zažitých představ bylo také zjištění, že polovina Čechů nenechává věci na poslední chvíli a koncem listopadu již měli pořízenou alespoň část či většinu vánoční nadílky.

Internet volí více než 33 % nakupujících zejména kvůli nižším cenám. Větší výběr (19 %), pohodlí (19 %), úspora času (15 %) byly dalšími důvody, pro nákup na internetu

On-line nakupování s sebou ovšem nenese jen pozitiva. Lidé se nejvíce obávají, že jim dorazí poškozené zboží (38 %). V souvislosti s nadcházejícími svátky pak má 37 % dotázaných obavu, že jim dárky nebudou doručeny včas.

I kvůli těmto důvodům zřejmě 65 % všech dotázaných v průzkumu uvedlo, že recenze a zkušenosti zákazníků pečlivě čtou. Se svou spokojeností nebo nespokojeností se s ostatními pak podělí 45 % lidí.

pruzkum-nakupu-on-line

 

Nedůvěřuj a prověřuj

Proto se také rozjíždí nová služba pro ověřování důvěryhodnosti e-shopů pod záštitou dTestu. Ta shromažďuje množství volně dostupných informací o elektronickém obchodě, jeho provozovateli, historii, obchodních podmínkách či hodnocení spokojenosti jiných zákazníků. Informace, které většina lidí nemá čas ani chuť sama vyhledávat. Základní údaje získává dTest od Ministerstva financí a od sdružení CZ.NIC. Samotná hodnocení zákazníků potom vychází z reakcí především na portálech Zboží.cz, Heureka a VašeStížnosti.cz. Službu můžete najít na adrese www.dtest.cz/eshopy, kde stačí zadat adresu e-shopu, který vás zajímá.

 

L.V.

Zdroj: Shoptet.cz, Vyplnto.cz, dTest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.