Živé dárky vybírejte rozumem

Máme před sebou poslední předvánoční víkend, který je ideálním časem pro nákup nebo vyzvednutí živého dárku – nového domácího mazlíčka. Než tento neodvratný krok učiníte, zrekapitulujte si, co všechno péče o něj obnáší, a zda jste mu ji schopni poskytnout, a to v horizontu let, kterých se konkrétní druh zvířátek obvykle dožívá.

copyright-creative-commons_autor-zorik07_wikimedia-commons

 

Při pohledu na roztomilý kukuč štěňátka, koťátka, králíčka si uvědomte, že se nedíváte na plyšáka, kterého po pomazlení vy nebo děti uložíte do poličky, ale o tvorečka z masa a kostí vyžadujícího stálou pozornost, a který navíc během pár měsíců vzhled chlupaté hračky ztratí a bude jako každý teenager potřebovat důslednou výchovu a zároveň pocit bezpečí.

Příchod chlupatého kamaráda do domácnosti je přínosem, ale pouze tehdy, když ji tvoří odpovědní a trpěliví členové, kteří se na rozšíření rodiny o chlupatou kuličku nebo i dospělé zvíře dobře připraví a vyberou takové, které je nejen okouzlí svou roztomilostí, ale zároveň do rodiny takzvaně ‚zapadne‘.

Pojďme si probrat alespoň základní body, podle nichž by měl výběr probíhat, aby nové soužití oběma stranám přinášelo potěšení a jen minimum obtíží.

author-herwig-kavallar_afra_002

 

Čtyřikrát ano

Položte si čtyři základní otázky, pokud byť na jednu z nich nedokážete odpovědět kladně, pečlivě zvažte rozhodnutí chovat některé z inteligenčně vyšší třídy zvířat. Aby vaše počínání nebylo sobecké, pořiďte si třeba rybičky, ale i ony se nároky na péči značně liší.

 

Zdravotní stav

Prvním předpokladem je odpovídající zdravotní stav nejen toho, komu je nový kamarád určen, ale i celé rodiny. Pohybové omezení, astma, srdeční choroby vyřazují ze hry psí plemena náročná na pohybovou aktivitu. Alergie neberte na lehkou váhu, mohou propuknout až po čase a vznikne problém, co se zvířátkem. Vyzkoušejte si proto třeba u známých častější pobyt s vyhlédnutým druhem zvířete nebo si nechte udělat alergologické testy. K nejčastějším alergiím patří alergie na kočičí či psí chlupy, zvířecí sliny či peří. Naopak při depresích a dalších psychických potížích může zvíře nastartovat chuť do života. Při těžkých případech se však výsledek nemusí dostavit, tudíž je třeba někoho, kdo bude na zvířecí potřeby dohlížet.

copyright-creative-commons-author-xmissil_boston_broad_jump

 

Čas

Co druh, ale i jedinec, to jiný požadavek na čas, který péči o něj, ale i zábavě musíte věnovat, ať jste unavení z práce, nemocní nebo byste raději vyrazili na večírek.

Nejvíce času potřebují štěňata a koťata. Jsou to v podstatě děti, a ty by také žádný odpovědný rodič doma nezavřel samotné. V těchto případech je ideální ‚mateřská dovolená‘ v prvních měsících, kdy si zvíře osvojuje dovednosti a bývá při tom mnohdy sobě nebezpečné. Nedostatek času spojený se zavřením zvířete třeba v malé předsíni vede k rozvinutí stresu, zvíře se baví ničením všeho kolem, často se nenaučí čistotě. Veterináři doporučují maximální dobu odloučenosti od majitele 3 hodiny. Pak už se zvířecí mrně skutečně trápí. Řešení nabízí střídavá péče více členů rodiny, do níž můžete zapojit třeba prarodiče v důchodu, pořízení štěněte nebo kotěte v době prázdnin, pokud se o ně mohou postarat větší děti. Náhradním řešením může být psí školka nebo venčení najmutým člověkem. Není třeba zdůrazňovat, že prověřeným.

copyright_creative-commons_autor-tedmen123_labradorsky_retrivr

Jste-li typičtí vymetači večírků nebo rádi trávíte víkendy a dovolené cestováním, zimními sporty apod. vyvstává otázka, co s domácím mazlíčkem. Věnujete-li těmto aktivitám většinu volného času, budete mít výběr toho pravého kamaráda velmi omezený. Celý den na sněhu nebo týdny v tropických vedrech nesnese bez zdravotních komplikací téměř žádné domácí zvíře a už vůbec ne oba extrémy. Malamut nebo husky budou sice šťastní na sněhu, ale dovolená ve Španělsku je může i zabít. Dobře se nebudou cítit ani i v běžně vytápěném bytě.

Morče, potkan, králík sice neustálý kontakt se svým majitelem nevyžadují, ale mají-li být skutečnými kamarády, musí společně trávit dostatek času. Musíte jim rovněž dopřát každý den probíhačku mimo klec. Oč si méně nárokují vaši společnost, o to více času spotřebuje úklid jejich klecí a terárií. To platí i pro opeřence. Nejméně náročná je v tomto ohledu suchozemská želva.

autor-czech-wikipedia-user-marzperyoung_quinea_pigs

Je třeba také myslet dopředu. Dítě, které si zvířátko na rodičích ‚vydyndalo‘, bude za pár let puberťákem, s jinými zájmy, případně odejde studovat do vzdáleného města či do zahraničí a péče zbude na rodiče. Také pořízení společníka starým lidem v sobě už od počátku nese problém spojený s nemocemi a vyměřeným časem, který seniorovi na tomto světě zbývá. Toto je jedna z nejfatálnějších otázek: „Bude se mít o zvířátko kdo postarat v době jeho nemoci, pobytu v nemocnici či dokonce po jeho skonu?“ Vytvořit si vztah a ten pak zradit nemohoucností a odložením do útulku, je pro zvíře nejkrutější daň za přátelství.

 

Tolerance

Spokojené soužití je vždy odrazem míry tolerance. U toho se zvířaty to platí dvojnásob. Každého ‚mistra Propera‘ budou přivádět k šílenství chlupy, bobky, štěněcí loužičky, rozházená podestýlka. I velmi tolerantní jedinec zaskřípe zuby nad rozkousanou drahou obuví, oblečením, podrápanou nohou od stolu či sežvýkanými vědomostmi z neodolatelně chutných učebnic. Pokud je v rodině kdokoliv hodně háklivý na některou uvedenou skutečnost, problém na sebe nenechá dlouho čekat.

autor-raduw-at-en-wikipedia_goldendoodle_nanuk_at_seven_weeks

 

Finance

Stále se prohlubující chudoba běžných českých domácností se promítne i do péče o zvířátko. Rozhodně by jeho pořízení nemělo být jen výsadou bohatých, ale opět je třeba myslet dopředu. První je spotřeba krmiva. Čím větší zvíře, tím více za něj zaplatíte. Nekvalitní krmivo vede k zažívacím potížím či dokonce onemocnění zvířete, mnohdy chronickému nebo přímo ke zkrácení jeho již tak nedlouhého života.

Opeřenci, vzácnější rybky, obojživelníci, plazi i hlodavci si vyžádají největší finanční položku při jejich pořízení. Kromě zaplacení jejich ceny je nutné zakoupit klece, akvária, terária, vybavit je topením, vzduchováním apod. U kamarádu z řádu savců opět nějakou tu korunu spotřebují pelíšky či klece, misky, obojky a řemínky, ale především očkování a antiparazitární prevence, které se pravidelně opakují. Se psy spojený poplatek, který se za každého dalšího zvyšuje. U kocourů kastrace, která vychází v průměru na 1 500 Kč. A co teprve když přijde nemoc. Každá návštěva veterináře odebere z rodinného rozpočtu několik stovek, operace se pohybují v řádu tisíců i desetitisíců korun. Určité odlehčení přináší pojištění psa, kdy pojišťovna právě operace či jím způsobené škody uhradí.

alfred

 

Rozum a cit

Ač mohou předchozí věty působit jako cílené odrazování od pořízení domácího mazlíčka, není tomu tak. Jde skutečně jen o výčet těch nejzákladnějších věcí spojených s jejich chovem. Odrazuje-li vás si je jen pořádně přečíst a porovnat s vlastními možnostmi, vyšktrtněte zvíře ze seznamu svých přání. Bude toho potřebovat mnohem víc. Že vás za to odmění láskou, oddaností, milou společností, dopřeje vám spoustu zábavy a ve vašem srdci zůstane jednou pro vždy, není snad ani třeba pokládat na druhou misku vah. Vše by si však majitelé měli zasloužit, ne brát jako samozřejmost, která je součástí chlupatého balíčku.

 

Zuzana Ottová

1 komentář

    • Weru on 22.2.2014 at 22:16

    Odpovědět

    Rozhodně by měl každý pečlivě zvážit, zda si nějaké zvířátko domů pořídit. Je to samozřejmě radost mít doma nějakého mazlíčka, ale obnáší to rovněž řadu povinností a myslím, že ne pokaždé lidé všechny důsledky domýšlí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.