ArtForum: Vzpomínky na rok 2014

Bilancovat či vzpomínat se dá různě. Ti, kdo vládnou výtvarným talentem, to mají snazší. Důležité životní milníky, i nehmatatelné  prožitky a pocity si mohou zaznamenat nebo je nechat rozvinout do tvůrčí inspirace, a tím přetavit třeba i celkem banální záležitost v umělecké dílo a dát jí tak mnohem větší, hlubší rozměr. Stačí, když mají po ruce tužku, uhel, štětec, rydlo, brusku atd. Na konci roku pak mají zachyceno vše, co je oslovilo, stačí „zalistovat“ pracemi.

Tomáš Bím: HOUBIČKY, litografie, 2014, 49 x 38 cm Oficiální zdroj: ArtForum

Tomáš Bím: HOUBIČKY, litografie, 2014, 49 x 38 cm
Oficiální zdroj: ArtForum

 

Pojďme prostřednictvím poslední výstavy roku 2014 ve virtuální galerii ArtForum nakouknout přes rameno šestici výtvarníků a podívat se, co zajímavého v uplynulých měsících upoutalo jejich pozornost, co zahrálo na jejich smysly, rozjitřilo jejich city.

 

Tomáš Bím nás vezme na výlet za Velkou louži i na exotický ostrov, který vystřídá česká louka a , kde ticho dál mezi stromy dává tušit, co znamenají v trávě nebo na plotě odložené součásti dámské garderoby. Třeba to bude právě hned první barevnými litografiemi se prezentující výtvarník, který zabrnká na vlnu cestovatelských nebo romantických vzpomínek.

Tomáš Bím: . CESTA NA KEE WEST, litografie, 2013, 37 x 39 cm Oficiální zdroj: ArtForum

Tomáš Bím: . CESTA NA KEE WEST, litografie, 2013, 37 x 39 cm
Oficiální zdroj: ArtForum

 

Ani letošní jubilant, pětaosmdesátník Adolf Born neztrácí nic ze své pověsti mistra imaginace, a tím i rozbíječe Darwinovy teorie o vzniku druhů, což názorně dokazují vystavené práce, zejména osobitý portrét mořeplavce Kryštofa Kolumba. Výpravy za poznáním střídají rozverné grafiky, tak dobře korespondující s přelomem roku. Rozpustilý tanec, rozverná parta či exotičtí umělci jistě vyvolají nejednu vzpomínku na bujaré oslavy příchodu nového roku.

Adolf Born: KRYŠTOF KOLUMBUS, litografie, 2014, 33 x 49 cm Oficiální zdroj: ArtForum

Adolf Born: KRYŠTOF KOLUMBUS, litografie, 2014, 33 x 49 cm
Oficiální zdroj: ArtForum

 

Nostalgickou procházku Prahou s posezením s přáteli na Kampě, projížďkou na kole po náplavce, zakončenou na zasněženém nádraží odkud kdysi vyrážely vozy tažené koňmi si pro vzpomínkový čas přelomu starého a nového roku přichystal Jiří Bouda.

Jiří Bouda: . NÁDRAŽÍ BÝVALÉ KOŇSKÉ DRÁHY, litografie, 2014, 28 x 32 cm Oficiální zdroj: ArtForum

Jiří Bouda: . NÁDRAŽÍ BÝVALÉ KOŇSKÉ DRÁHY, litografie, 2014, 28 x 32 cm
Oficiální zdroj: ArtForum

 

O tom, že je sklo fascinujícím materiálem, není pochyb. Stejně jako samotný proces jeho vzniku. Že jím lze vyprávět celé příběhy přesvědčuje svými plastikami Vlastislav Janáček.

Vlastislav Janáček: ALADIN, broušené sklo, 2014, 330x220x80 mm Oficiální zdroj: ArtForum

Vlastislav Janáček: ALADIN, broušené sklo, 2014, 330x220x80 mm
Oficiální zdroj: ArtForum

 

Semknutá milující rodina je největší dar. To ví dobře Emma Srncová, která odvěkou pravdu umí svými něžnými naivistickými obrázky ještě tak mile připomenout. A pro všechny nedočkavce má v záloze ještě jeden optimistický obrázek, na němž už se k nám vrací jaro.

Emma Srncová: VÍTÁNÍ JARA, litografie, 2013, 55 x 76 cm Oficiální zdroj: ArtForum

Emma Srncová: VÍTÁNÍ JARA, litografie, 2013, 55 x 76 cm
Oficiální zdroj: ArtForum

 

Závěr výstavy patří kreslenému humoru v osobitém pojetí Jiřího Slívy. Jeho silvestrovské oslavy jsou plné nadsázky, neobvyklých setkání, hudby, tance, vína.

Jiří Slíva: TANGO PASSION, litografie, 2014, 32 x 45 cm Oficiální zdroj: ArtForum

Jiří Slíva: TANGO PASSION, litografie, 2014, 32 x 45 cm
Oficiální zdroj: ArtForum

 

Vystavě se již odpočítávají dny, kdy ji nahradí první výstava roku 2015, která se však rovněž ponese na vlně vzpomínek a představí další umělce a práce z uplynulého období.

Virtuální cesta do ArtFora vede tudy.

 

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: ArtForum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.