Poříčanský jarmark: Návrat tradice v novém kabátě

Oživování tradic patří v posledních letech k jedné z cest jak udělat venkov atraktivnější pro místní i návštěvníky. Jednou z takových akcí je jarmark pořádaný v sobotu 5. září ve středočeské obci Poříčany. Ten letošní bude mít slavnostnější ráz, neboť se koná u příležitosti 720. výročí první písemné zmínky o obci.Stánky budou lákat jak na domácí výrobky zaměřené na chuťové pohárky, tak na dekorace mezi nimiž nebudou chybět oblíbení Mimoni, tentokrát ve skleněném provedení. Zábavnou složku akce vyplní např. Automat na pohádky, bubeníci, jazzová kapela či výtvarné dílny pro děti i dospělé. Jarmareční den zakončí ohňostroj.

 Poříčanský jarmark - plakát Oficiální zdroj: Kostel o.s.

Slovo jarmark pochází jak jinak než z němčiny a označovalo tzv. výroční trh, který se oproti těm běžným denním či týdenním konal většinou jednou v roce, často u příležitosti významné události spojené s místem jeho konání. Dnešní jarmarky, jak je známe z měst i malých obcí mají většinou charakter kulturní akce. Nejinak je tomu v případě Poříčanského jarmarku, který se ale současně koná v duchu tradice, tedy Poutní Mše Svaté spojené s kostelem Narození Panny Marie, před nímž a i kvůli němuž se každoročně jarmark koná. Má upozornit a přispět na opravu chátrajícího svatostánku. Iniciativu od liknavé katolické církve převzalo občanské sdružení Kostel.

Není jistě bez zajímavosti, že i tradici jarmarků spolu s dalšími akcemi jako je Noc kostelů obnovilo právě toto sdružení a hybnými silami celého dění kolem kostela se nestali, jak by se dalo očekávat starousedlíci, ale dvě umělecky založené rodiny, z nichž jedna pro své nové bydlení zvolila sousední faru. Dík za to, že obec ožívá i v duchu těchto kulturních akcí a zejména záchranu památky kulturně-historické hodnoty patří dvou nezdolným optimistkám, které si osud kostela vzaly zcela nezištně za svůj – Barboře Vlasákové a Šárce Havlíčkové.

 

Jarmark tradiční

Produkty přírody jako med, pečené čaje, ale i dobroty z domácí trouby k trhům jednoznačně patří. Odvážné laické pekařky a cukrářky, a třeba i jejich pánské protějšky se utkají v oblíbeném klání o nejlepší koláč.

Pro osvěžení bude připravena zmrzlina, ale i tak trochu zrádný burčák. Samozřejmě i další sladkosti a nápoje jako je káva atd.

Své stánky zde rozbalí prodejci keramiky, skla a dalších dekorací, s nimž se můžete setkat například na známém prodejním portálu Fler.cz

Poříčanský jarmark: Pod zručnýma rukama sklářky Marcely Růžičková se ze skla za pomoci ohně líhne jeden malý Mimoň Foto: e-Newspeak

Poříčanský jarmark: Pod zručnýma rukama sklářky Marcely Růžičková se ze skla za pomoci ohně líhne jeden malý Mimoň
Foto: e-Newspeak

 

 

Jarmark aktivní

Všem malým i velkým, kteří si trhy chtějí užít i aktivní formou, budou určeny wokshopy, kde se naučí vyrábět keramiku, zdobit perníčky. Vyzkoušet si razit za pouhou dvacetikorunu pamětní mince a v záloze prý mají organizátoři další překvapení.

Poříčanský jarmark: Ražení mincí probíhá stylově. Pokud se na ránu kladivem nebudete cítit, můžete si na památku zakoupit mince už hotové Foto: e-Newspeak

Poříčanský jarmark: Ražení mincí probíhá stylově. Pokud se na ránu kladivem nebudete cítit, můžete si na památku zakoupit mince už hotové
Foto: e-Newspeak

 

 

Jarmark ve víru hudby a divadla

K jarmarkům patřívala i produkce kočovných komediantů, kouzelníků a jiné roztodivnosti. Nesmí proto chybět ani na tom ryze současném, kde se o říznost odpoledne postará bubenická eskadra Třesk, z trochu jiné hudební oblasti pak náves rozezvučí kapela Jazz Street Boys.

Za dětmi přijede s pohádkami divadlo. Vyrazí s ním třeba na Výlet na Říp. Nebo vyzkouší Automat na pimprlové pohádky.

Poříčanský jarmark: Automat na pohádky Foto: e-Newspeak

Poříčanský jarmark: Automat na pohádky
Foto: e-Newspeak

 

Večer vystoupí kapela Please The Trees a den uzavře ohňostroj.

 

 

Zdroj: spolek Kostel

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.