Zpěvomat nabídne hudbu v pražských ulicích

Originální projekt Zpěvomat zpěvačky Ridiny Ahmed se chystá opět vnést hudbu a zpěv do pražských ulic, navzdory současnému nevlídnému prostředí pro busking. V pondělí 6. června se v odpoledních hodinách na pěti frekventovaných místech hlavního města (Náměstí míru, Karlovo Náměstí, Anděl, Jungmannovo náměstí a Vítězné náměstí) rozezní „kouzelný hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích“. Mezi lektory hudebních nadšenců, kteří se odváží zkusit zpěv ve veřejném bude mj. i česká jazzová legenda Jana Koubková.

Zpěvomat v ulicích, ilustrační foto z minulého ročníku Foto: Zpěvomat, oficiální zdroj

Zpěvomat v ulicích, ilustrační foto z minulého ročníku
Foto: Zpěvomat, oficiální zdroj

 

 

Skupinky zpěváků a muzikantů vytrhnou Pražany alespoň na pár minut z každodenního shonu a ruchu. Uprostřed spěchající ulice jim nabídnou příležitost se na chvíli zastavit, usednout na připravené židle a nechat se obstoupit zpěváky, kteří jen pro ně – a zcela zdarma – zazpívají vybranou píseň či skladbu. „Jdeme do Zpěvomatu již potřetí, přesto a také právě proto, že úředníci začínají vyhláškou omezující busking projevovat tak trochu nevoli nad spontánním hudebním životem v ulicích města. Chceme jim i spoluobčanům (obyvatelům města) ukázat, že do veřejného prostoru hudba patří. Neobtěžuje, ale právě naopak: Zpestřuje, zkrášluje a obohacuje každodenní život města,“ dodává autorka projektu Ridina Ahmed.

 

S Janou Koubkovou v čele

Hudbymilovní fandové, vybavení jistou základní muzikalitou, se ještě stále mohou přihlásit na webu projektu a aktivně se zapojit. Účast je zdarma. V dopoledních hodinách se jim bude věnovat pětice renomovaných lektorů v čele s legendární Janou Koubkovou či renesančně rozkročeným muzikantem mezinárodního kalibru a leaderem formace Skety Petrem Wajsarem, odpoledne pak směle vyrazí do ulic potěšit spěchající Pražany.

Jako lektoři hudebních nadšenců, kteří budou zpívat, se letos zapojí nestorka jazzového zpěvu a hry v pravém smyslu slova Jana Koubková, muzikant, skladatel, zpěvák mnoha tváří a kapelník dnes již mezinárodně uznávaných Sket Petr Wajsar, jemuž tleskalo Rudolfinum, hiphopové kluby, festivalová auditoria i filmové publikum. Dále Antonie Nyass, členka Yellow Sisters a sbormistryně projektu Řeky, dále pozoruhodná zpěvačka s hlasem jako barák Mirka Novak a sbormistr a kapelník plzeňské vokální formace Hlasoplet Zdeněk Lahoda.

Ridina Ahmed se dlouhodobě věnuje práci s lidským hlasem nejen jako vynikající autorka a interpretka (vzpomeňme na její fascinující souznění s Bobbym McFerrinem při jeho prvním vystoupení v Česku), ale i v širších souvislostech jako vyhledávaná a úspěšná lektorka a zakladatelka Hlasohledu. Již počtvrté v Praze vychází mimo rámec „poučeného“ publika a nabízí spolu s přáteli kouzlo lidského hlasu široké veřejnosti.

 

Všechny informace jsou také na stránkách www.hlasohled.cz  nebo na www.facebook.com/zpevomat.

 

 

Zdroj: Zpěvomat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.