Znepokojivé fantazie Jindřicha Pilečka

Jako pohled tajemným kukátkem do časů minulých, do jiných dimenzí, ale i do lidského nitra působí grafické práce žáka Karla Svolinského – malíře, ilustrátora a grafika Jindřicha Pilečka. Přestože byl skvělý ve všech třech oblastech své tvorby a jeho dílo se může směle rovnat s těmi signovanými nejzvučnějšími jmény, je velká škoda, že není mezi širší veřejností příliš známé. Stále však není pozdě na nápravu, přispívá k tomu i právě probíhající výstava ve virtuální galerii ArtForum.

a021_l

 

I když je Pilečkův styl kresby častěji více zjednodušený, statičtější, syrovější a surrealističtější, přesto mě vždy napadne, že Slováci mají Albína Brunovského, my zase Jindřicha Pilečka. Oba výtvarníci jakoby by pluli na jedné lodi fantazie, a to doslova, protože jejich fantaskní světy brázdí tajuplné koráby, mikrosvěty se volně vznáší vesmírem. Grafiky plné skrytých detailů i jinotajů nutí k přemýšlení. To, co působí jako pouhá snová představa, nese odkaz, zobrazuje negace světa i lidských charakterů.

 

Dva hlavní směry

Ve volné grafice se Pileček věnoval i krajinářským motivům. Ty evokují dojem, že pocházejí z mnohem starší doby, že možná sahají až do romantismu nebo k Hollarovým souputníkům. Je to dáno určitou strnulostí, jakoby krajinu, ale i život v ní zaklel podobně jako zámek Šípkové Růženky. To pracím dodává spolu s hrou světla a stínu určité znepokojivosti, jako by zachycovaly místo nebo osoby těsně před nějakou katastrofou. Je z nich cítit příznačné „ticho před bouří“.

Stěžejní úlohu hraje v Pilečkově tvorbě rovněž ilustrace, která nejen mezi českými patří k nejlepším. Za jeho tvůrčí vrchol v této oblasti lze považovat ilustrace k oceněními ověnčené Erbenově Kytici, kterou v edici bibliofilií vydalo Nakladatelství Bonaventura spolu se sérií 13 barevných leptů. Hluboké pochopení postavy zase vyjadřují ilustrace k Donu Quijotovi.

 

Poselství z druhého břehu

Ateliér sice osiřel již před 11 lety, ale v díle Jindřicha Pilečka je stále co objevovat. Máte-li chuť vydat se do jeho stále ne zcela probádaného světa či přímo vesmíru, cestu vám zprostředkuje zářijová výstava i stálá expozice ve virtuální galerii ArtForum.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: ArtForum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.