Zločiny, ženy, doc aneb Jak se zbavit chlapa. Jednou provždy.

Ve čtvrtek 4. června 2015 bude mít v pražském Divadle Komedie, které je dnes Centrem východní dramatiky, mimořádnou premiéru hra Zločiny.ženy.doc, v níž ruská autorka Varvara Fajer vytvořila dokumentární formou autentický portrét tří žen a nebývale otevřený pohled na ženskou agresi a sexualitu, ale také humor. Divadelní hra je doslovným přepisem skutečných rozhovorů ruské novinářky se dvěma vězeňkyněmi odsouzenými za vraždu muže, či spoluúčast na ní.

Divadlo Komedie: Zločiny, ženy, doc Foto: Divadlo Komedie, oficiální zdroj

 

Surový a syrový příběh Zločinů je do značné míry paradoxní – čím víc se novinářka snaží dostat do nitra těchto žen, tím více se obnažuje sama. Protože i ona sama řeší svou vlastní vášeň, vztahovou závislost, své ponížení, svou nenávist… Dialog s “vražedkyněmi” se tak stává vlastně svéráznou terapií jedné zdánlivě chladné intelektuálky.

 

Poraďte se u odborníků
Ruská novinářka, režisérka a herečka řešila ve svém životě osobní otázku: zamilovala se do člověka, který jí podle jejích slov ublížil a ponížil. Nemožnost vyřešit neperspektivní vztah dovedl Varvaru do kritického stavu, kdy začala přemýšlet o zneškodnění svého tyrana. Když se jí naskytla možnost spolupráce s ženskou věznicí, Varvara se rozhodla použít tuto zkušenost jako impuls k rozhovorům s vězeňkyněmi. Konkrétně ji zajímaly ty, které byly odsouzeny za vraždu. V rozhovorech s nimi se pak snažila získat radu (nebo lépe řečeno postup), jak se vypořádat s člověkem, který ji podle jejího názoru cíleně trápí.

Varvara si pro své výsledné představení vybrala dvě ženy, které konstruují pro Varvaru plán, kde se milovaný, a zároveň nenáviděný člověk stává postupně obětí. Dvě vězeňkyně nabízejí dva různé postupy, jejichž odlišnost je dána jejich rozdílným charakterem: jedna je živelná, impulsivní, druhá je racionální a zdrženlivá a podle toho je oběť likvidována buď fyzicky, nebo morálně.

Podle slov Varvary se vězeňkyně liší od běžných lidí tím, že ve svém životě byly schopny vykonat čin, který měl ovšem znaménko mínus. Nicméně v tomto činu se skrývá potenciál, schopnost akce. Varvara srovnává jejich schopnost realizovat čin s odvahou divadelníka, umělce, který je také nucen realizovat svůj záměr, pouze s tím malým rozdílem, že u umělce se to děje v oblasti fikce. V jejím pojetí je umění prostor, kde se můžeme vypořádat s nepříznivou a omezující nás realitou.

 

Tvůrčí tým

V režii Ondřeje Mataje nastudovaly role vězeňkyň Eva Vrbková a Pavlína Skružná, roli novinářky Kristýna Leichtová. Všechny mužské postavy ztvární Jan Hofman.

Pod překladem je podepsána Naděžda Krejčová, autorkou výpravy je Lenica Rozsnyóová, dramaturgie se zhostila Markéta Bidlasová, hudební složka inscenace je dílem: KITTCHEN a Veroniky Linhartové

 

Autorka

Varvara Fajer (dříve Galina Siňkina) je ruská novinářka, režisérka, autorka, herečka a v neposlední řadě také politická aktivistka.

Hra Zločiny.ženy.doc (v originále Преступления страсти) byla první dokumentární hrou představenou v divadle Teatr.doc a vznikla na základě metody verbatim z rozhovorů pořízených s vězeňkyněmi z Orlovské věznice.

Divadlo Komedie/Centrum východní dramatiky v minulých letech Varvaru Fajer několikrát uvítalo. Poprvé v roce 2012 v rámci workshopu, jehož cílem bylo seznámit české divadelní studenty s metodou verbatim, podruhé v roce 2013 se světovou premiérou inscenace moskevského Teatru.Doc 150 důvodů proč nebránit svou vlast a ještě 7 navíc.

Varvara Fajer  Foto: Divadlo Komedie, oficiální zdroj

 

 

Organizační informace

Premiéra inscenace Zločiny.ženy.doc  se koná 4. června 2015 od 19.30 hodin v Divadle Komedie, Lazarská 15/7, Praha 1.

První repríza bude odehrána 18. června 2015 v 19.30 hodin.

Představení je do 18 let nevhodné.

Délka představení je i s přestávkou 2 hodiny.

Více informací o hře i aktuální programu Divadla Komedie najdete na www.divadlokomedie.eu

 

Zdroj: Divadlo Komedie

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.