Zimmarktu bude v Hradci Králové patřit čtvrtá adventní neděle

Na Labské náplavce pod Pražským mostem se v neděli 18. prosince od 13 do 17 hodin uskuteční letošní třetí sousedské setkání projektu Zaber Hradec! Zároveň se jedná o třetí ročník tzv. Zimmarktu, tedy sousedského marketu zaměřeného jak na mladé nadějné lokální tvůrce, tak především na přátelskou a ojedinělou vánoční atmosféru vonící domácím cukrovím i nadšením pro věc. Součástí adventního odpoledne bude také pečení cukroví, vánoční tančírna a promítání animovaných filmů.

Zimmarkt Foto: Zaber Hradec FB, oficiální zdroj 

 

Stejně jako samotný projekt Zaber Hradec!, který několikrát do roka přináší do hradeckých ulic sousedská setkání, tak i jeho vánoční odnož nazvaná Zimmarkt přináší do města svěží vítr již po třetí sezónu. I když by se podle názvu mohlo zdát, že jde jen o jakýsi market, pravda je pouze poloviční – oproti klasickým vánočním trhům je tato akce spíše místem pro přátelská setkání, vánoční pohodu v centru města či jen pro nasátí té pravé adventní atmosféry. Během nedělního odpoledne budete moci na Labské náplavce potkat jednak stánky toho nejlepšího, co může hradecká tvůrčí náruč nabídnout, a jednak i pouliční kavárnu, moštárnu, výtečné bramborové placky, gramofon, společné pečení cukroví či promítání zimních pohádek přímo na most.

 

“Nechceme se nějak vymezovat oproti komerčním trhům – spíše ukázat, o čem ty pravé Vánoce jsou a že i ty trhy mohou být spíše o lidech a inspiraci,” popisuje hlavní myšlenku Zimmarktu jedna z organizátorek Natálie Barcalová. Předešlé ročníky tohoto netradičního marketu se konaly pod Studijní a vědeckou knihovnou a na Malém náměstí. Letošní akce se přesune do samotného srdce města na nově opravenou Labskou náplavku. Toto místo krom nepřekonatelné atmosféry přímo u břehu Labe přináší i možnost (v případě nepřízně počasí) přesunout trhy pod klenbu mostu, kde by se mělo po setmění i promítat pásmo pohádek pro děti. Pro ty je přichystáno i opravdové pouštění svíčkových lodiček po vodě či pečení cukroví přímo pod širým nebem.

 

Stánky tu pak nebudou “na levnou krásu”, ale budou přinášet opravdová tvůrčí dobrodružství převážně královéhradeckých mladých tvůrců. Náhodní kolemjdoucí či přímo návštěvníci si tak mohou na Zimmarktu pořídit opravdové, originální a vytříbené dárky přímo od jejich výrobců. Za zmínku stojí např. výjimečné tiskařské studio Upupaepop, vyřezávané dřevěné severské šperky a ozdoby Tomáše E. či ručně šité oblečky mladé autorky Terry Incognity. Pro ty, co se již při zmínce o venkovních trzích zatřesou zimou, tu bude k dostání nepřekonatelný svařák a káva od Café Na kole a svařený mošt, či sirob a bramborové placky z Minicukrovaru Mžany.

“Nejde nám o nějaký prodej nebo popularitu – rádi bychom, aby se obdobné komunitní akce rozšířily napříč celým městem, aby se lidé nebáli využívat veřejný prostor a setkávat se tam, aby znali své sousedy a věděli, kolik zajímavých lidí kolem sebe mají. Vadí nám, že je v Hradci celkem časté po průchodu centrem nepotkat žádné aktivity, lidé jsou zalezlí a hodně se uzavírají do sebe, to bychom rádi změnili,” dodává ke smyslu akcí Zaber Hradec jeho zakladatelka a organizátorka Martina Erbsová, která v čele neziskovky Kontrapunkt, z.ú. pořádá v Hradci např. Open Air Program při festivalu Divadlo evropských regionů či podzimní festival Jazz Goes to Town.

 

Město netvoří jen ulice, tvoří ho především lidé v nich. Nedělní Zimmarkt bude právě místem, kde se dá Hradec zažít jinak, kde se dá potkat ta pravá atmosféra Vánoc a s ní i spousta zajímavých a inspirativních lidí, o kterých ani nevíte, že je vedle sebe máte. 18. 12. od 13 do 17h Labská náplavka pod Pražským mostem.

Zimmarkt- plakát Oficiální zdroj: Zaber Hradec   

 

 

Aktuality můžete sledovat na www.zaberhradec.cz a na FB projektu.

 

Zdroj: Kontrapunkt, Zaber Hradec

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.