Zima je fotogenická!

Nejen zimní sporty jsou možnou variantou pro trávení volného času na čerstvém vzduchu během chladných měsíců. Můžete se také vydat do přírody s fotoaparátem a využít zasněžené krajiny, která poskytuje mnohem více atraktivních kontrastů než ostatní části roku v našem klimatickém pásu. Fotograf a školitel značky Nikon Michael Jurák pro vás připravil několik kreativních tipů, které vám pomohou dosáhnout co nejlepších výsledků.

Zimní sporty fotoaparátem Nikon Foto: Nikon, oficiální zdroj

Pusťte se do toho a uvidíte, že sníh, déšť, mráz nebo mlha vytvářejí mnoho příležitostí pro tvůrčí činnost, zatímco rychle se měnící světelné podmínky mohou být pořádnou výzvou a udělají z focení dobrodružství. Krátké zimní dny totiž mohou znamenat, že můžete mít jen několik cenných hodin, kdy je možné s přirozeným světlem pracovat.

 

1)     Mlhavá a chladná rána

Nejlepší příležitost pro zachycení mlhy máte ráno, předtím, než ji rozpustí sluneční paprsky. Abyste nevstávali zbytečně, je dobré sledovat den předem předpověď počasí. Ale i tak jsou jeho změny v zimě nevyzpytatelné, proto je fajn si zvyknout mít foťák často u sebe, abyste mohli rychle reagovat.

Využívejte teleobjektiv pro zdůraznění perspektivy a zredukování objektů do jednoduchých tvarů. Chcete-li zachovat bledé, mlhavé tóny, využijte kompenzaci expozice – začněte na hodnotě + 0,7EV a citlivě můžete hodnotu zvyšovat v případě potřeby. Bez využití kompenzace expozice se mohou takové tóny zvrtnout do nehezkých „špinavých“ odstínů.

 

2)     Východy a západy slunce

Ať už se chystáte na podvečerní jogging nebo ranní venčení psa, vemte s sebou určitě i foťák. Západy mohou být v zimě oproti zbytku roku trochu zklamání, za to ty východy plné růžových a rudých tónů…

Určitě ale buďte rychlí, protože zimní východ slunce je otázka minut. Pokud můžete plánovat, zjistěte si v předpovědi čas východu, předem si zvolte místo a buďte na něm připraveni pár minut napřed.

 

3)     Azuro a sníh

Kontrast mezi bílou a sytým odstínem jiné barvy může být opravdu působivý – důkazem jsou právě bezmračné dny v zasněžené krajině. Vybírejte jednoduché kompozice a opatrně volte expozici (EV). Použijte kladné hodnoty kompenzace, aby sníh vyšel bílý a ne šedý.

Vyhlídka Máj Foto: autor Michal Kupsa, Nikon, oficiální zdroj

Vyhlídka Máj, foto Michal Kupsa
Nikon, oficiální zdroj

 

4)     Zamračená zimní obloha

Berte oblohu vždy jako nedílnou součást kompozice, ne jen jako prázdný prostor. I tvary mraků jsou kompozičním prvkem a to, do jaké míry oblohu v expozici ztmavíte nebo naopak přepálíte, vždy ovlivní celkovou barevnou vyváženost fotky.

Doslova pravým požehnáním pro fotografa zimní krajiny je inverze. Fotografie sluncem ozářených vrcholků hor, které jako ostrovy vystupují z údolích zalitých „mořem“ mraků má neopakovatelnou atmosféru.

 

5)     Zimní sporty

Je na místě si uvědomit, že sportovní fotografie je sice docela náročný žánr, ovšem není vyhrazen jen profíkům. S trochou cviku můžete dosáhnout dobrých výsledků také s amatérskou výbavou. Předpokladem pro akční fotografii je rychlost – ať už se to týká zaostřování, reakce spouště, a také sériového snímání. Samotné tělo přístroje však nestačí: je potřeba mít i optimální objektiv. Při snímání sportu nejvíce využijete teleobjektivy, protože většinou fotografujete z větší vzdálenosti. Například NIKKOR AF-S DX 55–200 mm f/4–5,6G ED VR je základní, nejlevnější model, vhodný pro začátečníky.

Samozřejmě ale záleží na druhu sportu a jak blízko se k fotografovanému objektu dostanete. Proto jsou vhodné objektivy všech ohniskových délek, od rybího oka až po teleobjektiv.

 

6)     Blýskejte

Na kratší vzdálenosti je vhodné používat externí blesk, a to nejen ve špatných světelných podmínkách, ale také při snímání v protisvětle nebo na prosvětlení stínů. Vhodnou volbou je Nikon Speedlight SB-500, který má výhodu malých rozměrů a nízké hmotnosti, proto se velmi pohodlně přenáší.

 

 

Zdroj: Nikon

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.