Zážitkový dárek: Pilotem na zkoušku

 „Máme tak tři minuty, motory ztrácí výkon, musíme hned přistát!“ Řekl mi kapitán letadla a už se rozhlížel po vhodné ploše, kam by Cesnu posadil. Hlavou mi běžely pokyny, které jsme dostali před tím, než jsme vzlétli. Zachovat klid. Hlásit důležité hodnoty na přístrojích, hledat vhodné místo k přistání. Motory stále ztrácely výkon a nic nenasvědčovalo tomu, že let dokončíme bez problémů.

Pilotování jako dárek Foto: pilotemnazkousku.cz, oficiální zdroj

Zajímavé bylo, že já jsem fungoval a jednal bez zmatků, emocí a problémů. Mé uvažování fungovalo naprosto racionálně, žádná panika ani pověstná rekapitulace vlastního života mě naštěstí nepotkala. Za chvilku jsem ukázal vhodné místo k přistání. Kapitán spokojeně pokýval hlavou, čímž ho odsouhlasil. Kupodivu se vůbec nechystal přistát, pouze suše prohlásil, že selhání motorů bylo jen simulované a my můžeme bez problémů pokračovat v letu.

 

Děkuji vám, kamarádi

Není to tak dávno, co jsem od svých přátel dostal dárek k narozeninám. Vždycky jsem si chtěl vyzkoušet ten pocit, jaké to je pilotovat letadlo. Všichni to věděli, takže mi ke kulatinám objednali poukaz a já se krátce na to zapsal na termín letu. Jen mi už neřekli, že se bez mého vědomí domluvili s kapitánem, aby mi z toho udělal zážitek, jak se patří. Tak tohle vám jednou vrátím i s úroky!

 

Zbytek letu proběhl bez problémů

Sotva jsem si stačil vydechnout, předal mi pilot řízení a já poprvé v životě letěl. Sám jsem ovládal letadlo. Pečlivě jsem sledoval palubní přístroje a možná až příliš křečovitě svíral knipl. Poslouchalo okamžitě, jakýkoliv můj pohyb ve vzduchu ihned kopírovalo. Užíval jsem si let vzduchem, jak jen to šlo. Jen hodně pomalu ze mě vyprchávala ta neskutečná vlna adrenalinu. Přistání proběhlo hladce a já vyběhl z letadla naprosto nadšený. Manželka mě však dodnes podezírá, že moje nadšení pramenilo z pocitu, že jsem přežil. Jen já vím, že to bylo nadšením z nevšedního zážitku. Přesto jsem se rozhodl, že tohle … tak tohle svým kamarádům jednou vrátím i s úroky!

Pilotování jako dárek Foto: pilotemnazkousku.cz, oficiální zdroj

 

Za úžasný zážitek všem děkuje

Michal Kopecký

 

Malá rada od pramene

„S podobně vypečenými požadavky se občas setkáváme a hodně často se jedná o dárek od kamarádů. První co si v takovém případě zjišťujeme je věk a zdravotní stav obdarovaného, pak si ho ještě musíme nenápadně proklepnout a pokud je vše v pořádku, jdeme do toho. Legrácky k naší profesi tak trochu patří.“ Říká pilot Vojtěch Novotný z portálu pilotemnazkousku.cz a dodává, že ve vzduchu se samozřejmě nic nepřehání. Pilot má situaci plně pod kontrolou a rozhodně s klientem nijak nehazarduje. Přesto se nezkušenému člověku situace zdá velmi reálná.

 

Zdroj: www.pilotemnazkousku.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.