Začal předprodej na exkluzivní předpremiéry oscarového favorita Zelená kniha

Na pět Oscarů nominovaný snímek Zelená kniha (Green Book), včetně toho za nejlepší film, v hlavní roli s Viggo Mortensenem bude uveden do české distribuce přesně za měsíc 7. března. Český distributor společnost Aerofilms dává divákům u příležitosti oscarových nominací možnost zhlédnout tento ve světě diváky i kritiky vyzdvihovaný snímek ve vybraných českých kinech už od 20. února do 2. března v předpremiérách. Exkluzivní předpremiéra ve všech kinech Cinema City se bude konat přesně v den předávání Oscarů 24. února, už čtyři dny předem odstartují také předpremiéry v jednosálových kinech po republice počínaje brněnskou Scalou.

Zelená kniha: Viggo Mortensen a Mahershala Ali Foto: Foto: Aerofilms, oficiální zdroj

Zelená kniha: Viggo Mortensen a Mahershala Ali
Foto: Foto: Aerofilms, oficiální zdroj

 

Zábavnou, vtipnou a dojemnou jízdu Cadillacem po státech amerického jihu 60. let natočil režisér Peter Farrelly, autor takových klasik jako Blbý a blbější nebo Něco na té Mary je. Pro svůj snímek se se inspiroval příběhem skutečného přátelství a výsledkem je jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku. Čeští diváci mohou oscarového favorita přednostně vidět také v pražských kinech Aero a Oko v Praze, v hradeckém Bio Central, v kině Junior v Jablonci nad Nisou, v Metropoli v Olomouci, v prostějovském kině Metro 70 a v Minikině v Ostravě. 

 

Někdo vyhraje

Kinaři zároveň vyhlašují akci „Zelená kniha: Sázka na Vigga“ a vyzývají diváky předpremiér ve svých kinech Aero, Oko, Scala a Central, aby si schovali vstupenky z předpremiéry filmu. Pokud Viggo Mortensen 24. února nepromění nominaci jako herec v hlavní roli, mohou vstupenku do 24. března na baru navštíveného kina vyměnit za pivo, víno či nealko.

Americká komediální roadmovie Zelená kniha excelovala již na Zlatých glóbech, kde získala nejvíce sošek – za nejlepší film žánru komedie nebo muzikál, za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli pro Mahershalu Aliho a nejlepší scénář, na němž se podílel i režisér Farrelly. Snímek navíc od podzimu sbíral ocenění na filmových festivalech amerického kontinentu a vysloužil si i respektovanou diváckou cenu na festivalu v Torontu. Na Oscary je film nominovaný v kategoriích nejlepší scénář, střih, herec v hlavní roli, herec ve vedlejší roli a nejlepší film.

 

Trochu jiná road movie

V Zelené knize se sešla herecká elita – favorit publika Viggo Mortensen, který je proslulý díky roli Aragorna v Pánovi prstenů či nezapomenutelnému výkonu v roli ruského mafiána Nikolaie v Cronenbergově thrilleru Východní přísliby, vedle něj pak herecky exceluje Oscarem ověnčený Mahershala Ali (Oscara získal za roli ve snímku Moonlight). Mortensen ve filmu Zelená kniha září jako představitel Tonyho Pyska Vallelongy, bývalého newyorského vyhazovače s italskými kořeny, kterého si jako svého osobního řidiče najme distingovaný klavírista Dr. Don Shirley (Mahershala Ali).

Tony Pysk Vallelonga s Dr. Donem Shirleym se v Zelené knize vydávají coby nepravděpodobná dvojice na dvouměsíční cestu po státech amerického Jihu, kde Don Shirley koncertuje se svým triem. „Mezi Viggem a Mahershalou funguje jedinečná chemie,“ upozorňuje režisér Peter Farrelly. „Na plátně jsem to očekával, protože jsou oba vysoce kvalitní herci, ale fungovalo jim to i mimo něj. Viggo má nesmírný smysl pro detail a neustále nad něčím přemýšlí. A Mahershala je zase velmi klidný, spíš takový zenový mistr, který se jako by ničeho neúčastní, pak přijde, udělá si své a zase ustoupí do pozadí,“ dodává Farrelly. Oba filmoví hrdinové jsou zcela odlišní. Vallelonga je neotesaný a spontánní, pianista Don Shirley vždy elegantní a rezervovaný. Vallelonga, byť prostý, ale odchovaný klasickými hodnotami početné italské rodiny, učí Shirleyho více se odvázat a užívat života. Don Shirley se Vallelongovi zase snaží předat alespoň základní společenská pravidla či komunikační dovednosti a pomáhá mu psát romantické dopisy jeho ženě Dolores (Linda Cardellini). Vallelonga má coby bývalý vyhazovač mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku – což se při tak dlouhé cestě samozřejmě hodí. Sice není moc vzdělaný, ale o to je mazanější. Svoji ženu nadevše miluje a zbožňuje také smažená kuřata, která Don Shirley do té doby nevzal coby kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad do ruky.

Aby společně překonali nástrahy, které jim cesta po Shirleyho koncertních štacích skýtá, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. „Tony sice možná v některých ohledech není tak chytrý jako doktor Shirley, ale má dobrý instinkt. Vyzná se a samozřejmě si uvědomuje, že si doktor Shirley myslí, že Tonyho v mnoha směrech převyšuje. Doktor považuje Tonyho za užitečného, protože je dobrý bodyguard a řidič. Přijde mu ale i dost otravný, protože v autě neustále mluví, kouří, pořád něco jí a ptá se na osobní věci. Doktor Shirley je zvyklý na diskrétní a zdvořilé řidiče, kteří nemluví, pokud nejsou vyzváni,“ vysvětluje představitel hlavní role Viggo Mortensen. Mahershala Ali, filmový Dr. Shirley, vnímá společnou cestu autem dvou hlavních postav jako sílu, která překonává propast mezi jejich odlišnými světy. „Vallelonga a Dr. Shirley se v průběhu cesty naučí akceptovat jeden druhého a časem se z nich stanou skuteční spojenci. Dojde jim, že jsou na této cestě spolu jako přátelé, jako takoví spoluhráči, a to je krásné poznání,“ osvětluje Mahershala Ali. Viggo Mortensen, který hraje Tonyho Vallelongu, vidí sílu Zelené knihy pramenit i z Farrellyho režisérského a scenáristického talentu, který se opírá o kombinaci citlivosti a realismu. „Postavy musíte vnímat jako skutečné lidi ve skutečném prostředí a režisér Peter Farrelly tohle dokáže,“ upřesňuje Mortensen. „Výborně zpracoval dobové detaily a dramatické aspekty příběhu. Humor zde vychází ze situací a z kontrastů mezi postavami. Velká pozornost je věnovaná detailu a díky této autenticitě je film velmi věrohodný,“ uzavírá Mortensen.

Zelená kniha: Viggo Mortensen a Linda Cardellini  Foto: Patti Perret © Focus Features/Aerofilms, oficiální zdroj

Zelená kniha: Viggo Mortensen a Linda Cardellini
Foto: Patti Perret © Focus Features/Aerofilms, oficiální zdroj

 

Slova českého distributora

„Oblíbenec nejen českého publika Viggo Mortensen v životní formě! Na první pohled k nepoznání, kvůli své roli se musel trochu ‚zvětšit‘. Herecký koncert, který na plátně spustil, je naprosto odzbrojující. Vynikající dialogy, upřímný scénář, nádherný vizuální styl, málo viděná elegance a pocit, že i vy vidíte Ameriku 60. let zpoza oken tyrkysového Cadillacu. Mohl bych pokračovat, ale nemuseli byste věřit,“  nastiňuje Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms a dodává: „To, že film vyhrál již několik diváckých cen a boduje i u kritiků po celém světě, je fakt, který mu nikdo nevezme. Viděli jsme toho už mnoho, ale tohle rozhodně nevypadá jako kalkul. Další ceny tak právem možná čekají.“

 

Termíny předpremiér Zelené knihy:
Scala, Brno – 20.2.
Aero, Praha – 22.2.
Bio Central, Hradec Králové – 22.2.
Junior, Jablonec nad Nisou – 22. 2.
Metropol, Olomouc – 23. 2.
Bio Oko, Praha – 23.2.
síť Cinema City, celá ČR – 24. 2.
Metro 70, Prostějov – 1. 3.
Minikino, Ostrava – 2. 3.

Předprodej lístků na předpremiéry byl v jednotlivých kinech spuštěn.

 

Další informace o filmu najdete tady.

 

 

 Zdroj: Aerofilms

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.