Výstavy betlémů

Pokud se vám začíná vytrácet vánoční nálada a chcete si ji ještě chvíli podržet, není nic snadnějšího, než vyrazit za sváteční atmosférou na některou z výstav betlémů. Kromě těch, které představuje Vánoční výstava v Botanické zahradě Na Slupi, je najdete hned na několika místech Prahy, tradičně v Betlémské kapli, Senátu, Kostele Panny Marie Sněžné či Toulcově dvoře. Máme tu ale i dva víkendové tipy ze Středočeské nabídky – kostel sv. Gotharda v Českém Brodě a v Muzeum betlémů v Pečkách.

Betlém z kostela v Bylanech Foto: e-Newspeak

Betlém z kostela v Bylanech
Foto: e-Newspeak

 

Do soukromého muzea papírových betlémů na tř. 5. května 294 v Pečkách se aktuálně můžete podívat už jen v sobotu 30.12. mezi 13 a 17 hodinou. V expozici najdete exponáty, mezi nimiž možná poznáte ty, které máte právě pod stromečkem, ale i historické originály nebo jejich kopie, staré reklamní betlémy a betlémy regionální, na nichž jsou zobrazeny krajové reálie.

Jan Čáka: Příbramské jesličky Foto: e-Newspeak

Jan Čáka: Příbramské jesličky
Foto: e-Newspeak

 

 

Část exponátů je aktuálně k vidění na tradiční výstavě v kostele sv. Gotharda na náměstí Arnošta z Pardubic v Českém Brodě. Zde se seznámíte nejen s historickými figurálními betlémy tzv. filiálních kostelů, ale i s netradičně pojatými betlémy od dětí z místních škol a ZUŠ.

Zde výstava probíhá 30.12. až 1.1., a od 2. do 5.1 je vyhrazena školním návštěvám. Otevírací doba je 30. a 31.12. od 14 do 15 hodin, na Nový rok pak od 14 do 16. hod.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.