Výstava skalniček: Co právě kvete u Fausta

I když počasí si s námi již aprílově zahrává a na výlety se vydávají jen skalní turisté, malou procházku přírodou lze o víkendu a v následujících pěti pracovních dnech ještě vykonat přímo v centru Prahy. Vedle Faustova domu už se rostlinná říše probudila a dala se do květu. I když zelená kulisa se projevuje ještě nesměle, ohňostroj dalších barev už tryská tu mezi kameny, tu z kamenných korýtek či mís nebo zcela přirozeně z travnaté plochy.

Jarní výstava skalniček: Azalka s Emauzským klášterem Foto: e-Newspeak

Jarní výstava skalniček: Azalka s Emauzským klášterem
Foto: e-Newspeak

 

Hned, jak vyzbrojeni vstupenkou, vejdete do výstavního areálu očekávají vás první poslové jara v podobě ohnivých tulipánů, jimž dělají společnost modré irisky. Před brankou do druhé zahrady nemůžete minout „přehlídkové molo“, na němž v květináčích defilují desítky nejkrásnějších alpských primulek a neméně působivých lomikamenů, z nichž mnohé již ověnčené cenami. Drobné i větší kvítky v barevné škále od bílé přes oranžovou či růžovou po temně fialovou sedí v plných kupičkách na polštářcích ze zelených lístků. Jako na stráži tu kolem nich postávají květníky s irisy, narcisky, plnokvěté podléšky, pryskyřníky i orchidejky.

Jarní výstava skalniček: Přehlídka primulek  Foto: e-Newspeak

Jarní výstava skalniček: Přehlídka primulek
Foto: e-Newspeak

 

Zatímco jezírko si na květy leknínů bude muset ještě počkat, skalka už se zbarvuje modří krokusů a skalkových kosatců, prvosenek a jaterníků či čemeřic. Zprvu nenápadně si po pár dalších krocích řeknou o vaši pozornost droboučké variety bramboříků, které by se mohly stát živou ozdobou každého domečku pro panenky.

Druhá zahrada, již uzavírá zeď kostela sv. Jana Na Skalce, vás tradičně přivítá kamennými korýtky a miniskalkami okupovanými zejména barevnými bochánky lomikamenů, vztyčenými trychtýřky krokusů, vedle nichž se pod dozorem jarního sluníčka probouzejí první kvítky konikleců,  pryskyřníků či narcisků, zatímco netřesky a další spolubydlící si zatím dávají načas.

Jarní výstava skalniček: Žlutě kvetoucí pryskyřník (Eranthis) Foto: e-Newspeak

Jarní výstava skalniček: Žlutě kvetoucí pryskyřník (Eranthis)
Foto: e-Newspeak

 

Opodál již přitahuje návštěvníkovo oko první do narůžovělých květů obalená azalka.

Iluzi lesního zákoutí dokáže na malém kousku vytvořit i jediný strom nebo keřík, pod nimiž příroda rozprostřela fialový koberec z něžných fialek, na nichž byla i beruška a opodál huňatý ladoňkový, tentokrát růžový, protkávaný osamocenými modrými kvítky.

 

Proměněná inspirace

Procházka po dvou zahradních plochách je u konce, nabuzeni křehkou krásou, již tu prezentují zkušení pěstitelé, se za chvíli objevíte třímajíc košík plný krásných úlovků, které vypěstovaly stejné šikovné ruce, u pultu venkovní rostlinné samoobsluhy. Kromě zážitků uložených v hlavě, případně zvěčněných ve svém fotoaparátu či mobilu, se vydáváte k domovu vytvořit nebo vylepšit si svůj soukromý kousek přírody.

 

Konkrétní informace o výstavě, kterou pořádá Klub skalničkářů Praha, najdete v článku Jarní výstava skalniček u Faustova domu.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Klub skalničkářů Praha

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.