VIP sklo

Na výstavě v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze se sešly skutečné osobnosti světa umění, kterým označení VIP, na rozdíl od mnoha jiných, po právu náleží. Spolu s nimi se představují i začínající autoři, jež se teprve proslulými tvůrci a legendami českého či dokonce světového skla mají šanci jednou stát.

 

vip-sklo7

Rozsáhlá prezentace čítá 98 děl vytvořených v rámci XI. mezinárodního sklářského sympozia IGS 2012 (International Glass Symposium), které je největší akcí svého druhu na světě. Organizátoři chtěli především zdůraznit, že české sklo žije kreativitou a město Nový Bor je jeho tradičním centrem.

 

V duchu tradice

Mezinárodní sklářské sympozium IGS Nový Bor 2012 navázalo ve dnech 4. až 7. října 2012 na tradici sympozií započatou novoborským státním podnikem Crystalex a Ústavem bytové a oděvní kultury v roce 1982 – tedy přesně před třiceti lety. Rozdíl mezi prvními novoborskými sympozii a těmi současnými tkví nejen v celkové proměně politické a hospodářské situace, ale též v tom, že výroba nyní probíhá na mnoha místech a čas na práci je kratší, což klade vyšší nároky na tvorbu, organizaci, komunikaci a logistiku. Na výsledcích sympozií se to však negativně neprojevuje. Ve statistikách dosavadních IGS byl XI. ročník s téměř sedmdesátkou umělců ze dvou desítek zemí a třicítkou studentů druhým nejpočetněji obsazeným po roce 1988.

 

Napříč profesemi

Rovnoměrně jsou tu zastoupena jména věhlasných světových i domácích sklářských výtvarníků, designérů i řemeslníků, ale i umělců z oblasti malby nebo oděvního a produktového designu. Kromě České republiky reprezentovali umělci čtyř generací země jako Japonsko, Jižní Koreu, Čínu, Mexiko, USA, Libanon, Izrael, Rusko, Velkou Británii, Nizozemsko, Belgii, Itálii, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Polsko a Slovensko. Mnozí ze zahraničních hostů prostředí českých skláren již důvěrně znali díky vzájemným letitým kontaktům. Vzniklá kolekce jejich prací udivuje rozmanitostí technik a přístupů ke sklu. Sahá od vážných objektů opěvujících krásu skleněného materiálu přes technologické experimenty, instalace, konceptuální projekty, vitraje a obrazy k dotýkání se průmyslového designu i radostně nevázanému projevu.

 

Výhled do budoucnosti

Neodmyslitelnou součást IGS Nový Bor 2012 tvoří výsledky studentského sympozia připraveného novoborskou sklářskou školou a Crystalexem, kterého se zúčastnily střední a vyšší odborné sklářské školy z Lednických Rovní, Nového Boru, Kamenického Šenova a Železného Brodu a sklářské ateliéry vysokých uměleckých škol z Bratislavy, Prahy, Ústí nad Labem, Zlína a Liberce.

 

Letmá setkání

Fotodokumentace ze sympozia přidává výstavě na atraktivitě, neboť můžeme porovnávat hotové dílo s momentkou dokumentující jeden okamžik – úsek jeho vzniku.

Jako první se sluší uvést legendu českého sklářství, v době symposia právě 90 letého Reného Roubíčka, který s elánem, humorem  a lehkostí sobě vlastní dirigoval skláře z dílny Jiřího Pačinka při tvorbě plastiky Anděl, v které doslava přetavil svá dřívější díla.

S výškou 168 cm jsou největším exponátem v jednom celku šaty původně sklářské výtvarnice, kterou proslavily návrhy šatů pro princezny arabského světa, Blanky Matragi.

Podobně nepřehlédnutelnou je instalace v Československu narozeného Petera Laytona, který tu zastupoval Velkou Británii, v níž od dětství vyrůstal. Jde o napětím sršící kombinaci stojanu se samurajskými meči v reálné velikosti s nadnormativními květy vlčích máků. Název Vzpomínky V – Pro Terezín má evokovat jak dobu minulou, tak i kontrasty ve stále agresivnějším světě. Paradoxně květy působí mnohem dominantnějším dojmem než variace na smrtící zbraně.

Nevšedním spojením skla, větví, hoblin a provázků vznikla neméně nevšedně nazvaná instalace nizozemské autorky Tary Woudenberg Odpočívadlo pro tajné agenty.

Křehkou elegancí již zdálky hlásá busta koně z bílého foukaného skla a na huti tvarovaného skla, jíž jako podstavec slouží skleněná lidská lebka připomínající slavné tajemstvími opřádané lebky vyrobené z jediného kusu křišťálu. Autorem plastiky je Martin Janecký, kterého na výstavě zastupuje rovněž realistická lidská busta vytvořená stejnou technikou.

Téměř performancí lze nazvat vznik díla Oceán, u níž se japonská umělkyně Minako Shirakura inspirovala samotnými skláři, kteří na huti foukali její objekty. Se třemi z nich vytvořila skleněné objekty – bubliny, které následně naplnila vodou, postavila je na fotografie tváří sklářů a připojila fotografie jejich postav třímajících hotové objekty. Vytvořila tak sérii senzitivních a současně umělecky promyšlených děl-portrétů, jakýchsi duší sklářských mistrů, z oblasti konceptuálního umění, kterými jim vyslovila díky a úctu. K těmto dílům ještě podotkla: „Připsáno vodě, která tvoří asi 60 procent lidského těla. Dechu sklářů, kteří vytvořili tvary. Nádobě a obsahu. Oceánu.“

Na základě bajky O líném mnichovi vznikly pod vedením jihokorejské umělkyně Song Mi Kim křehké rybky, které tvarem, barevností i doplněním o lotosový list a poupě vypadají jakoby vypluly z klasického asijského dřevořezu.

Zdeněk Lhotský přistupoval k práci na sympoziu s až humornou nadsázkou, přestože na první pohled jeho dvě práce připomínají středověké iluminace. Názvy Všední den na rovníku & Hlouček pankáčů pozoruje hon na jelena, však tuto domněnku velmi rychle rozptylují.

Zcela specifický humor Jaromíra Rybáka dal vzniknout elegantním štíhlým vázám, které pobaví svým dekorem Zuřivého kocoura a kálejícího pejska Čáry.

Humor nechybí ani dalším plastikám, u nichž asi nejvíce překvapí námět, který pro své příšerky použila nizozemská výtvarnice Josja Caecilia Shepman. Inspirovala ji totiž bláznivá písnička Ivana Mládka Jožin z Bažin.

Samozřejmě je toto jen malý výčet prezentovaných prací včetně těch ze studentské sekce. Z ní najdete v galerii tohoto článku alespoň jednu ukázku, a to od Petra Tregnera z novoborské VOŠ sklářské.


Kde a do kdy

Výstava je k vidění až do 18.8. v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze, 17. listopadu 2, Praha 1, denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin, v úterý od 10 do 19 hod. vstupné na výstavu: plné 80 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 150 Kč.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: UPM

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.