Víkendové tipy 24. – 26.5.

Počasí se sice tváří nevyzpytatelně, a ani prognózy nejsou slunnému víkendu příliš nakloněni, přesto by bylo škoda sedět doma, když se koná tolik zajímavých akcí. Ideální je vybrat z nich dvě varianty, jednu pro výletům a pobíhání od akce k akci příznivé a druhou umožňující užít si víkend sice aktivně, ale zůstat při tom také sušší, pokud nebude na zrovna programu dobrovolné koupání. I tentokrát pro vás máme tipy z duchovní sféry, ale i takový, kde zážitek doslova prochází žaludkem. Nechybí ani tip pro sportovně založené, nezapomněli jsme samozřejmě ani na děti.

 

np_noc-kostelu
Noc kostelů 2013

V předvečer víkendu se uskuteční Noc kostelů, která má díky prostředí i času konání magickou atmosféru. Letošní je pozváním všech lidí dobré vůle ke společnému setkání a k objevování krásy křesťanských výtvarných a architektonických pokladů.

Nakolik může být Noc kostelů magická napoví loňská fotografie poříčanského kostela Narození Panny Marie, který pro tuto chvíli dokázal svůj chátrající vzhled zahalit do jemného hávu světel. I letos si přichystal pro návštěvníky bohaté duchovní menu sestávající z komentované prohlídky kostela, seznámení s duchovní hudbou za pomoci varhan, houslí, klarinetu, zpěvu atd., dětské dílny, kde se nejmenší naučí vyrobit jednoduchý hudební nástroj, autorská loutková pohádka divadla Basta Fidli O námořníku Čepičkovi. Nebude chybět ani občerstvení v areálu kostela.

kostel1

kostel1b
Zkuste se vydat za méně známými kostely, které navíc bývají otevřené jen výjimečně, tak jako je tomu v případě tohoto kostela, jehož chátrání se snaží zamezit občanské sdružení Kostel, které dobrovolně převzalo odpovědnost za katolickou církev, pro níž vesnické kostely nejsou atraktivním komerčním majetkem, a podle toho s nimi nakládá.

Informace o zúčastněných kostelech a jejich programech najdete na www.nockostelu.cz.

 

Prague Food Festival 2013

V Královské zahradě Pražského hradu proběhne 24. – 26. května 2013 gastronomická událost roku Prague Food Festival, který nabídne skvělé pokrmy, nejlepší šéfkuchaře, představí špičkové podniky, producenty nápojů a delikates, ale také promění areál v jednu velkou kuchařskou školu. Letos poprvé budou jednotlivá menu snoubena s konkrétními nápoji.
Připraveny jsou kurzy vaření pro rodiny pod taktovkou renomovaných šéfkuchařů, speciální řízené degustace vína, vody, piva, rumů, koňaků či Institut chuti se slepou ochutnávkou a talkshows se zajímavými hosty.

Více napoví upoutávka

Další informace včetně předprodeje vstupenek naleznete na www.praguefoodfestival.cz.

 

Poslední pohádkový víkend Chvalského zámku

I když to žáčkům a studentům ještě nepřipadá, prázdniny jsou už skoro za dveřmi a připravuje se na ně i Chvalský zámek. Na dovolenou sice neodjede, ale program přizpůsobí prázdninovým dnům.

V sobotu 25. května nabídne poslední komentovanou prohlídku s půvabnou princeznou Šípkovou Růženkou, která provede děti i rodiče celým zámkem, výstavami Pohádková půda ve sklepení zámku a Jak se žilo v Horních Počernicích. Děti čekají úkoly, mimo jiné i tajemný vstup na zámeckou půdu.

Pohádková neděle na zámku bude pro změnu se Zlatovláskou a tajemnou půdou. Pokud se chcete se dovědět, jak to s princeznou bylo, a přitom si prohlédnout výstavy Pohádková půda ve sklepení zámku a Jak se žilo v Horních Počernicích, celý zámek i sklepení, nebojíte se úkolů podobně jako Jiřík, když usiloval o Zlatovlásku, objednejte si rovnou komentovanou prohlídku s princeznou.

 

pohadkova-puda_plakat-web-jpg

 

Nečekejte, zda se na vás dostane na místě a objednejte se předem. Jedna prohlídka trvá 40 minut, princezna provází vždy v celou hodinu od 10 do 17 hodin (poslední prohlídka v 16 hodin). Rezervace a informace o ceně 281 860 130 nebo na infocentrum@chvalskyzamek.cz. Více informací na webu Chvalského zámku.

 

4. ročník Oldtimer Bohemia Rally – FIVA

Již ve čtvrtek 23.5. odstartoval 4. ročník třídenní prestižní mezinárodní soutěže Oldtimer Bohemia Rally 2013 – FIVA. Všichni příznivci motoristického sportu, a jedinečných starých automobilů obzvlášť, se tak opět budou moci pokochat přehlídkou skvostných veteránů. Soutěže se zúčastní kupříkladu Ford T z roku 1915, Laurinky z dvacátých let minulého století nebo Dodge Touring 30 (rok výroby 1917). Z novějších pak například Fordy Mustang ze šedesátých let minulého století a mnoho dalších unikátů. Po obligátní čtvrteční projížďce Mladou Boleslaví a jejím okolí čeká v pátek 24.5. účastníky rallye „výlet“ do Jilemnice, kde je v cíli přivítá samotný Krakonoš, a poté sobotní etapa na zámek Loučeň a zpět do Mladé Boleslavi.

 

ford_t_jon_sullivan
Bližší info na www.obrmb.eu.

 

Zdroj: TZ OBR – Tomáš Pakosta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.