Víkend v království panenek

Přesně za měsíc ve dnech 29. listopadu až 1. prosince se Michnův palác neboli Tyršův dům na pražském Újezdě promění v kouzelný svět, který se otevře obdivovatelům a sběratelům panenkového umění. Proběhne zde již II. mezinárodní prodejní výstava uměleckých panenek, loutek a medvídků Teddy – DOLL PRAGUE a unikátních uměleckých textilií – TEXTILE PRAGUE. e-Newspeak se stal jedním z mediálních partnerů výstavy, kromě aktuálních informací se tak můžete těšit i na soutěž o vstupenky.
np_doll-prague__perex_laura_scattolini_to_jsem_proste_ja_04

Projekt se zrodil z přání a myšlenek umělců různých zemí uskutečnit setkání milovníků uměleckých panenek v krásné mystické Praze, která je odedávna jedním z významných center kultury a vzdělání, křižovatkou národů a místem setkávání lidí různých zájmů.

 

Není panenka jako panenka

Pojem „Art Doll“ zahrnuje nejen umělecké ztvárnění panenky klasického vhledu. „Panenka“ může mít podobu skřítka, víly či dalších pohádkových bytostí, klauna, pierota, gejši, samuraje, ale třeba i Alberta Einsteina, Charlieho Chaplina nebo Dona Quijota. Nejvděčnějším lákadlem pro sběratele však jsou nadále maximálně realisticky působící panenky-děti, velkému zájmu se těší také panenky-dámy v nákladných dobových oděvech. Tělo panenky bývá nejčastěji vytvořeno z porcelánu nebo polymerové pryskyřice, ale někteří umělci dosáhnou stejného efektu, kdy panenkám nechybí ani jemná mimika, například i jejím upletením.

„Panenky jsou v tomto případě pojímány nikoli jako hračky, ale jako opravdové umění, které po celém světě sdružuje prestižní umělce a autory, statisíce sběratelů a obdivovatelů. Největší tradici má toto umění ve Spojených státech amerických a státech bývalého Sovětského svazu, pozadu nezůstává ani západní Evropa. Byla by škoda, kdyby Česká republika stála stranou dění, a proto jsme se rozhodli tuto výstavu zopakovat a věříme, že se nám podaří zrealizovat i mnoho dalších ročníků,“ říká za organizátory akce Bohdana Klátilová z občanského sdružení ART CZ.

Do Prahy zavítají umělci nejen z těchto dvou panenkových velmocí, ale z celého světa a představí špičku své tvorby. Svoji účast již potvrdili známí umělci jako např. E.J. Taylor (USA), Marlaine Verhelst (Holandsko), Elena Kunin (Izrael), Annadan (Ukrajina), Laura Scattolini (Itálie), významné evropské asociace: DABIDA (státy Beneluxu) a Guilde Baltic (Litva, Lotyšsko, Estonsko). Chybět nebudou ani známí čeští loutkáři a a tvůrci uměleckých panenek. Velmi zajímavá bude také exotická expozice Japonska, kde mají panenky mnohasetletou tradici. Představit je přijede delegace deseti japonských Panenkových umělců v čele s Kyo Otake.

 

Doll fenomén

Mezi známé sběratele uměleckým panenek ve světě patří např.: Demi Moore, Britney Spears, Courtney Love, Marie Osmond, Anita Pointer, patřil k nim i představitel drsných kovbojů John Wayne.

“Jednou z mých nejoblíbenějších sběratelek je americká herečka Demi Moore. Sbírání uměleckých panenek se věnuje již dlouhou dobu. Její sbírka obsahuje 3 000 uměleckých panenek a je pojištěna na částku 2 mil. dolarů. Sběratelka vlastní dům, který je věnovaný právě jejím panenkám“ dodává Bohdana Klátilová.

Největší výstava uměleckých panenek na světě se koná v Moskvě. Předchozí ročníky tohoto specifického sběratelského oboru přilákaly i bohatou byznys klientelu z celého světa. To vtisklo panence punc originality a stal se z ní předmět nesmírně cenné sbírkové hodnoty. Každá panenka je autorským originálem, který může být na jednu stranu pojímán jako luxusní dárek, na stranu druhou se často stává součástí sbírek nevyčíslitelné hodnoty.

Pozadu nezůstávají ani Spojené státy americké, kde byla před lety založena asociace uměleckých tvůrců panenek NIADA. Národní institut pro americké panenkové umělce byl oficiálně založen v květnu 1963 ve Watts Barr Resort nedaleko Ozone v Tennessee.

 

Medvídci, textilie, šperky a další doplňky

Kromě velké prodejní výstavy panenek Doll Prague chtějí organizátoři přilákat návštěvníky na řadu dalších pro Prahu a Českou republiku neméně zajímavých aktivit.

„Celou akci ozvláštníme prodejní výstavou populárních a originálních medvídků – Teddy Bears.Druhou částí tohoto projektu v Michnově paláci bude výstava uměleckých textilií – Textile Prague. Zde návštěvníkům nabídneme expozici unikátních děl Iny Statescu z Francie, Jacqueline Heinz z Německa, skupiny umělců Art quilt Petrohrad z Ruska nebo Willy van de Beek – Oldenhof z Holandska. Samozřejmě nebudou chybět ani díla českých autorů. V jednom ze salonků bude možno shlédnout, ale i zakoupit zajímavé šperky, kabelky a jiné autorské doplňky přímo od výtvarníků. „Zájemcům již dnes nabízíme možnost přihlásit se k účasti na kurzech pod vedením známých umělců, jejichž prostřednictvím budou moci nahlédnout do tajů výroby těchto unikátních děl.“ doplňuje informace Bohdana Klátilová.

 

Potřeby pro tvůrce

V prodeji zde budou i potřeby pro uměleckou tvorbu, tedy šicí stroje, látky, nitě, korálky a další pomůcky.

 

Workshopy

S vystavenými panenkami si sice nejmenší návštěvníci nepohrají, ale u pouhého dívání z bezpečné vzdálenosti nezůstane. Přímo v prostorách výstavy budou po celou dobu výstavy probíhat krátké workshopy, jako např. šití medvídků atd.

 

Potěšení i pomoc

Výstava podpoří navíc i dobrou věc – 10 % ze vstupného bude věnováno na podporu integračního projektu základní školy Červený vrch Praha 6)

 

Praktické informace

Výstava uměleckých panenek Doll Praque se koná 29. listopadu – 1. prosince 2013.

V pátek 29. 11. od 12 h – do 16 h mají studenti všech uměleckých škol volný vstup.

Michnův palác – Tyršův dům, Újezd 450, Praha 1

Více informací stránkách Doll Prague

 

Zdroj: BIG FISH & CO, Doll Prague

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.