Veletrh vědy přinese rekordní počet expozic

Na letošním, v pořadí již čtvrtém Veletrhu vědy, který uskuteční ve dnech 7. až 9. června 2018 na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech, se bude prezentovat více než 80 vystavovatelů. Jedna z nejrozsáhlejších populárně-naučných nabídne během tří dnů přes 100 expozic, mezi nimiž nebude chybět 40 pracovišť pořadatelské Akademie věd ČR, vysoké školy a další vědecké instituce i firmy. Veletrh vědy je určen všem věkovým kategoriím.

Veletrh vědy Foto: Veletrh vědy, oficiální zdroj 

Veletrh vědy je největší populárně naučná akce u nás, kterou každoročně pořádá Akademie věd ČR. Akce prezentuje široké veřejnosti v jeden čas na jednom místě to nejzajímavější, co může česká věda nabídnout ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů. Cílem Veletrhu vědy je nejen popularizovat vědu, ale i podpořit uplatnění mladých vědců v praxi.

Ve svém doprovodném programu se zamýšlí nad tématy současné společnosti a špičkového výzkumu. Díky rozsáhlému programu se stává komplexní událostí pro podporu vědy v ČR.

Veletrh vědy se koná od roku 2015. V roce 2017 jej navštívilo více než 17 000 návštěvníků.

Veletrh vědy Foto: Jan Hromádko/Veletrh vědy,

 

Laboratoře, interaktivní exponáty a virtuální realita

Některé stánky budou připomínat improvizované laboratoře, jiné doplní interaktivní exponáty. Zájemci si vyzkoušejí experimenty v různých vědeckých oborech a zapojí se do workshopů a vědeckých dílen, zkusí si práci ve fotokomoře a nahlédnou pod ruce vědců v improvizované laboratoři analytického chemika.

„Prostřednictvím virtuální reality přeneseme návštěvníky z veletrhu i do středověkého hradiště nebo laboratoře známého českého chemika Antonína Holého. Lidé si mohou vyrobit vlastní zemětřesení, seznámí se se superpočítači, výzkumem parazitů, lasery či falzátorskými postupy v Padělatelském doupěti Ústavu pro českou literaturu AV ČR a mnohé další,“ dodává k bohaté náplni expozic PR manažerka veletrhu Andrea Saláková.

Veletrh vědy Foto: Veletrh vědy

 

Významní čeští vědci a popularizátoři vědy

Stánky vystavovatelů doplní přednášky, science show i dokumentární filmy. Na sobotu organizátoři připravili multimediální show Přísně tajné Lucie Výborné a Michaela Londesborougha.

 

Kariérní zóna

Pro čerstvé absolventy, doktorandy a další pracovníky ve vědě vznikne na veletrhu ve čtvrtek a pátek kariérní zóna. Zájemci se dozvědí, jak zaujmout potenciálního zaměstnavatele, jak napsat životopis nebo motivační dopis v angličtině a proč se vyplatí budovat osobní marketing.

Veletrh vědy Foto: Veletrh vědy

 

Vystavovatelé:

Špičková pracoviště Akademie věd ČR:

Archeologický ústav Brno, Archeologický ústav Praha, Astronomický ústav, Biologické centrum, Botanický ústav, Centrum ALGATECH – Mikrobiologický ústav, Etnologický ústav, Filosofický ústav, Fyzikální ústav, Fyziologický ústav, Geofyzikální ústav, Historický ústav, Matematický ústav, Psychologický ústav, Sociologický ústav, Ústav analytické chemie, Ústav biologie obratlovců, Ústav dějin umění, Ústav experimentální botaniky, Ústav experimentální medicíny, Ústav fotoniky a elektroniky, Ústav fyziky atmosféry, Ústav fyziky materiálů, Ústav fyziky plazmatu, Ústav geoniky, Ústav jaderné fyziky, Ústav makromolekulární chemie, Ústav organické chemie a biochemie, Ústav pro českou literaturu, Ústav pro hydrodynamiku, Ústav přístrojové techniky, Ústav struktury a mechaniky hornin, Ústav teorie informace a automatizace, Ústav termomechaniky, Ústav výzkumu globální změny, Ústav živočišné fyziologie a genetiky, Ústav struktury a mechaniky hornin

 

Univerzity:

Česká zemědělská univerzita Praha, České vysoké učení technické, Univerzita Karlova – Přírodovědecká fakulta, Akademie výtvarných umění v Praze, Univerzita Obrany, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta aplikované informatiky, Západočeská univerzita v Plzni – Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni – Nové technologie – výzkumné centrum, Univerzita Pardubice a další

 

Inovační firmy:

Siemens, Zálesí, AERO Vodochody, EXACTEC, FANUC Czech s.r.o., JHV- engineering, LEGO, Advanced engineering, UNIPETROL, HOFO production, Dopravdní podnik, CONTIPRO, Česká televize, Úřad průmyslového vlastnictví, Výzkumný ústav bezpečnosti práce a další

 

Science centra a další vzdělávací instituce:

iQLANDIA, Techmania Science Center, VIDA! science centrum, Česká geologická služba, Český klub skeptiků Sisyfos, Dům zahraniční spolupráce, Kiddům, Národní technické muzeum, Stanice techniků Vyšehrad, Technický klub mládeže Litoměřice, Otevřená věda, Týden vědy a techniky a další.

Veletrh vědy Foto: Veletrh vědy

 

Vstup zdarma
Vstup na veškerý program je zdarma. Veletrh vědy  bude otevřen od 10:00 do 18:00 hodin. Na přednášky, vědecká představení, panelové diskuze a program kariérní zóny jsou z kapacitních důvodů nutné rezervace, které společně s ostatními informacemi naleznete na www.veletrhvedy.cz.

 

 

Zdroj: Akademie věd ČR

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.