Vánoce v galerii ArtForum

Útěk od předvánočního finiše i tip na kvalitní dárek, který lety neztrácí na ceně. Tak lze v jediné větě vyjádřit podstatu pozvání na prosincovou výstavu virtuální galerie ArtForum. A ještě malé upřesnění – dárek v podobě výtvarného díla můžete získat tradiční cestou nákupu nebo vsadit na štěstí v soutěži.

artforum_netopil_p_a019_l

 

Během prohlídky prosincové výstavy se návštěvník podobá loďce, s níž si pohrává moře osudu. Zprvu pluje na poklidné hladině nostalgie dýchající starými časy, aby byl vzápětí bez varování vržen tváří v tvář všednímu životu plnému gradující agrese, jenž si ve scénách z partnerského života nezadá s těmi z akčních filmů. Napětí vzápětí opadne, když výstava nabídne poetiku naivních obrázků i mistrně zachycené divoké přírody, kde lidský pojem krutost nahrazuje jediné slovo o to zásadnějšího významu – Přežít! Malé putování výtvarným světem uzavírá zcela logicky mystika, nedílně propojená s přírodou a vesmírem.

artforum_bouda_a002_l

 

Výstavu tak lze brát jako nastavené zrcadlo, které umožňuje i pohled za ně. Nečeká tam sice fantaskní svět Alenky, ale neméně fantastický svět, poskládaný z reálných úseků, které postupně připomenou dobu, kdy lidstvo ještě nikam nespěchalo, nedotčenou přírodu, z níž si nenasytná civilizace ukrajuje stále větší sousta, a s nemenším apetitem hodným Otesánka, kterým se promítá do stále většího počtu egocentrických jedinců, konzumuje své protivníky, partnery a někdy i sebe sama. A pak se náhle vyjasní, hladina se opět zklidní a v pábitelském oparu vystupují zcela současné podoby domácích šelmiček, kterým je lidský shon na hony vzdálený. Poslední úsek nezná v námětu omezení, tak jako je nekonečné jedno z jeho témat, vesmír.

Na konci této nevyzpytatelné výtvarné cesty přichází vánoční rada – položit na jednu misku vah sny, vzpomínky na příjemné chvíle, všechny bytosti, na nichž nám doopravdy záleží a na druhou misku hektický shon, rozmrzelost z osobního i profesního života, honbu za chimérou konzumu a pofidérního úspěchu a dát se do zvažování, bilancování. Kdo se na výstavě dobře díval, dokázal proniknout za papír či malířské plátno, ten dokáže vyvážit skutečné hodnoty a může pokračovat v cestě k blížícím se dnům, které se jen tak pro nic za nic nenazývají svátky klidu a míru.

 

A kdo jsou průvodci na malé pouti za poznáním? Grafik Jiří Bouda, syn legendárního Cyrila Boudy, fenomenální ‚tvůrce‘ africké, asijské i evropské divočiny Ladislav Kuklík, malíř neklidu Zdeněk Netopil, mystifikátor František PON. a mystik Miroslav Pošvic. Cesta začíná tady. Výstava je prodloužena do středy 8.1.2014.

 

Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.