Vánoce ještě neskončily. Čekají na vánočních výstavách

Pokud máte pocit, že sváteční atmosféra z vašich domovů pomalu vyprchává a definitivní tečku za letočními Vánocemi udělá příchod nového roku, a přitom je ještě nechcete odpískat, můžete si pro tu pravou vánoční vůni zajít na některou z tématických výstav, které ovšem již brzy končí. Ještě to ale stihnete.

 Vánoční výstava: Kolotoč Foto: e-Newspeak

 

 

Vánoční miniatury

Již jen do Nového roku, tedy do 1.1.2017 si můžete projít tradiční vánoční výstavu umístěnou v horním skleníku Botenické zahrady Přírodovědné fakulty v Praze Na Slupech. Letos je věnována miniaturám vázajícím se tématicky k vánočním svátkům, k jejich obyčejům. Miniaturní betlémy, nebeské scenérie i titěrné ozdůbky na stromečky. Některé si můžete spolu s květinami a dalšími vánočními dárky na výstavě přímo zakoupit. Výstava je otevřena denně od 10 hodin do 17 hodin, přičemž poslední návštěvníci bývají na prohlídku vpuštěni půl hodiny před uzavírací dobou.

Plakát výstavy Vánoční miniatury Oficiální zdroj: Botanická zahrada PřF UK

 

 

 

Andělé a betlémy řezbáře Josefa Haldy

Ojedinělá výstava v sobě snoubí působivé obrazy barokních andělů, jejichž tůrci byli španělští mniši působící jako misionáři v horských oblastech Jižní Ameriky – Ekvádoru, Argentině, Peru a zejména Bolívii a rozsáhlý dřevěný betlém řezbáře Josefa Haldy čítající na 1 400 figurek. O vánoční atmosféru se ve sklepení Chvalského zámku, kde se výstava koná, tak stará vůně dřeva, vánočních stromečků a dalších atributů Vánoc.

Výstava je otevřena denně od 9 do 17 hodin až do 8.1.2017. Zavřeno je pouze tento víkend, tedy 31.12.2016 a 1.1.2017.

 

 

Ladovské Vánoce

Ve stejném termínu se ve Chvalském zámku koná i výstava půvabných reprodukcí obrazů, zákoutí, českých vesniček a kostelíčků Josefa Lady. Kromě notoricky známých výjevů děti potěší interaktivní stránka výstavy – zachytají si ryby, postaví sněhuláka atd.

 

 

Vánoční keramické městečko

A do třetice z Chval. V nejhlubším sklepení, v bývalé zámecké lednici na návštěvníky čeké poetické Vánoční keramické městečko, jež vytvořil tým umělců z Horních Počernic a okolí pod vedením Míly Marešové.

Výstava rovněž probíhá ve stejném termínu jako předchozí, totožnou má i otevírací dobu.

Ladovdké Vánoce plakát Oficiální zdroj: Chvalský zámek

 

 

Zdroj: Botanická zahrada PřF UK, Chvalský zámek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.