V pražských kinech začíná filmová retrospektiva Kelly Reichardt

kinech Světozor a Aero odstartuje zítra, v úterý 19. dubna retrospektiva jedné z nejvýznamnějších osobností současného amerického nezávislého filmu, režisérky a scénáristky Kelly Reichardt. Přehlídka s názvem The American Landscape: filmy Kelly Reichardt představí českému publiku autorčina zásadní díla, jež se stala dominantami mezinárodních festivalů jako například Sundance a uchvátily i publikum v Cannes, Benátkách či Torontu. Na plátně se diváci setkají s hvězdnou Michelle Williams či Dakotou Fanning.

Kelly Reichardt  při natáčení filmu Wendy a Lucy Foto: Comeback Company, oficiální zdroj

Kelly Reichardt při natáčení filmu Wendy a Lucy
Foto: Comeback Company, oficiální zdroj

 

Americká kritika řadí Kelly Reichardt mezi nejvýznamnější představitele autorského filmu. Její tvorba se vyjímá svou osobitostí a představuje to nejlepší, co v oblasti amerického nezávislého filmu v současnosti najdeme. Na svých filmech spolupracuje Kelly Reichardt se stálým týmem umělců. Její dvorní herečkou je americká hvězda první velikosti Michelle Williams (Můj týden s Marilyn, Zkrocená hora, Prokletý ostrov). V dalších snímcích se objeví například talentovaná Dakota Fanning (Twilight sága, The Runaways), Jesse Eisenberg (Café Society, Social Network, The Double) či Peter Sarsgaard (Škola života, Sirotek).

Dakota Fanning ve filmu Noc přichází  Foto: Tipping Point Productions, LLC/Comeback Company, oficiální zdroj

Dakota Fanning ve filmu Noc přichází
Foto: Tipping Point Productions, LLC/Comeback Company, oficiální zdroj

 

On-line rozhovor

Hostem programu bude významná osobnost filmového světa, italský kritik, žurnalista a především umělecký ředitel mezinárodního filmového festivalu ve švýcarském Locarnu, Carlo Chatrian. Kelly Reichardt měla přehlídku uvést osobně, ze závažných důvodů však nemůže cestu do Evropy podstoupit a s pražským publikem se tedy několikrát spojí prostřednictvím videolinku. Rozhovor z Prahy do New Yorku s ní přímo na plátně kina Světozor po dva večery, 20. a 21. dubna, povede právě Carlo Chatrian, který také filmy před promítáním uvede.

 

Kdy a kde

Retrospektiva filmů Kelly Reichardt s názvem The American Landscape: filmy Kelly Reichardt se uskuteční ve dnech 19. až 24. dubna v kinech Aero a Světozor. Více informací a program jsou k dispozici na www.kinosvetozor.cz a www.kinoaero.cz. Po skončení pražské části přehlídky budou filmy Kelly Reichardt k vidění také v brněnském Kině Art a havířovském Kině Central.

 

Více o retrospektivě Kelly Reichardt  najdete v předchozím článku

 

Zdroj: Comeback Company 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.