Unikátní smartphone Ubuntu Edge

Jak to dopadne, když se spojí dva soudobé fenomény? To můžeme vidět například i v právě probíhající kampani za zafinancování vývoje a výroby chytrého telefonu jménem Ubuntu Edge.

 

ubuntu_edge1

 

A o jaké, že to jde vlastně fenomény? Předně jde o nový trend v oblasti financování všemožných menších projektů skrze tzv. crowdfunding (doslova ‚financování davem‘), jehož nejznámějším představitelem je patrně server Kickstarter. Crowdfunding funguje tak, že na daném serveru si jedinec nebo firma založí a předvede svůj projekt, který si mohou návštěvníci prohlédnout a rozhodnout se, zda na něj přislíbí své vlastní finance. Až pokud se do určitého data (zpravidla jde přibližně o jeden měsíc) vybere dostatek peněz, pak se odešlou peníze z účtů sponzorů, avšak jestli se cíl nenaplní, projekt je neúspěšný a zadavatel ho pouze může zkusit znovu a (snad) lépe. Lidé přispívají libovolnými částkami, pokud jejich sponzorství přesáhne určité finanční hranice, získávají obvykle od zadavatele v případě úspěšného zafinancování různé výhody. Často jde například bonusové materiály, jmenovité poděkování u produktu, či u opravdu vysokých částek i možnost se na vývoji produktu sami nějakým způsobem podílet). Zároveň také funguje, že když je projekt mimořádně úspěšný a přislíbené finance začnou výrazně přesahovat původní cíl, pak se naplňují další zadavatelem stanovené cíle. Ty obvykle značí, že výsledný produkt bude kvalitnější, budou se jeho vývoje účastnit další prověřené osoby daného oboru, více obsahu atp.

Druhým je poté vzestupující hvězda alternativních operačních systému pro osobní počítače, kterou je Ubuntu. Přesněji řečeno se jedná o distribuci (jakousi specializovanou nadstavbu) známého otevřeného Linuxu, která se v poslední době snaží prorazit se svým systémem i na trh mobilních zařízení, jemuž dosud kraluje Android, iOS a Windows.

 

A právě společnost stojící za Ubuntu přišla s velmi odvážnou kampaní, založenou skrze další z crowdfundingových serverů Indiegogo. Jejím cílem je shromáždit dostatek peněz, aby se zaplatila výroba nového speciálního smartphonu se jménem Ubuntu Edge. Částka, o kterou tímto prostřednictvím žádají, není malá, je to rovných 32 milionů dolarů. Za tyto peníze ovšem neslibují málo. Každý, kdo přispěje alespoň 695 dolary (ačkoliv je možné přislíbit i méně a získat například za 50 dolarů triko či pouze podpořit celý projekt bez nějaké hmotné odměny), získá po zafinancování a dokončení vývoje i výroby samotný smartphone. Pro srovnání, nejnovější základní (se 16GB paměti) iPhone se bez podpisu smlouvy prodává v USA za 649 dolarů, tedy za srovnatelnou, a v případě verzí s větší pamětí i za vyšší, cenu (za 64GB je to již 849 dolarů). A samozřejmě se zvyšujícím se obnosem odměny pro sponzory Ubuntu Edge dále stoupají.

 

Člověku samozřejmě musí na mysli vytanout neodbytná otázka, že proč by měl vůbec investovat do takového nejistého produktu, čím by měl být tak jedinečný? Inu, mělo by to být hned v několika ohledech. Zadavatelé projektu mluví o tom, že chtějí tímto způsobem především přinést do reality nové technologie na trh mobilních zařízení, které se jiní výrobci zatím neodvažují implementovat. Zároveň se ohání srovnáním s konceptem Formule 1, jež slouží jako brána pro zavedení nových technologií do automobilového průmyslu. Slibují, že jejich chytrý telefon bude samozřejmě obsahovat tu nejvýkonnější sestavu, která bude ve chvíli, kdy půjde přístroj do výroby, na trhu k dostání. S pamětí nešetří, ta bude činit rovnou 128GB. Překvapivě displej nemá oslňovat tím nejjemnější rozlišením na trhu, ačkoliv ani tak by neměl být žádným ořezávátkem (720 x 1280 pixelů při úhlopříčce 4,5 palců). Hlavní je ovšem jeho ochrana, která by na rozdíl od tradičního ochranného skla na displeji, byla tvořena tenkou vrstvou ‚safírového skla‘, což je syntetický safír, jehož tvrdost na Mohsově stupnici je 9 (tvrdší je již pouze diamant). Takový mobil si už jen tak klíči v kapse nepoškrábete.

Další vymožeností má být speciální baterie se silikonovými anodami, pro vyšší kapacitu i rychlejší nabíjení. A nejen hardwarem živ je telefon, i po stránce softwaru má Ubuntu Edge přinést unikátní řešení. Celkem pochopitelně pojede smartphone na nové verzi operačního systému Ubuntu, ale ještě k tomu navíc bude umožňovat snadné přepínání i na druhý operační systém, kterým je o poznání rozšířenější Android,  což je poněkud nečekaný krok, ale pro uživatele nanejvýš výhodný. Ubuntu Edge má navíc fungovat i druhým způsobem, kdy se po připojení k monitoru a klávesnici promění v plnohodnotný stolní počítač fungující právě na systému Ubuntu. A s dnešními možnostmi výkonu by měl pro standardní kancelářskou práci bohatě postačovat.

 

Ubuntu Edge je vskutku zajímavým projektem, jenž mnoho nabízí i spoustu žádá. Zda-li uspěje, to je ovšem jen ve hvězdách. V tuto chvíli do konce kampaně zbývá ještě 11 dní a projekt má zatím přislíbených 9 a půl milionu dolarů. Do hranice 32 milionů mu tedy ještě mnoho zbývá, ale u crowdfundingových kampaní se mnohdy do poslední chvíle neví, zda projekt uspěje či ne. Nadějnému smartphonu nahrává, že za ním stojí poměrně známá společnost, za níž jsou technologické oblasti již vidět výrazné výsledky. Navíc vidina v mnoha ohledech unikátního telefonu s limitovanou výrobou (Ubuntu Edge má přesně stanovený počet kusů, které budou v případě úspěchu kampaně vyrobeny) je jistě pro mnoho lidí lákavá. Na druhou stranu vysoký finanční vklad do projektu, jenž i po případném úspěšném zafinancování, nějaký čas potrvá, než se dostane sponzorům do ruky ve fyzické podobě, přeci jen mnoho lidí odradí. I pokud ale Ubuntu Edge neuspěje, tak ho možná v budoucnu nahradí jiný, úspěšnější projekt. Díky crowdfundingu se otevírají nová vrátka pro inovace na trhu.

 

 

Kampaň pro Ubuntu Edge si můžete sami prohlédnout na stránkách Indiegogo.com

 

Daniel Otta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.