Umění staví hráze: Projekt pomoci školám zasaženým povodní (aktualizováno)

Už jen půl dne zbývá do konce dobročinné aukce výtvarných děl mladých umělců, kteří svoji pomoc zaměřili na ty, k nimž mají jako studenti uměleckých škol blízko, a to na malé školáky, kterým povodně i po půl roce stále negativně ovlivňují kvalitu výuky i samotný pobyt ve škole. Některá díla už našla své nové majitele, další na dražitele ještě čekají.

umeni-stavi-hraze

Často se mluví a bezstarostném mládí, i o tom, že mladí rychle zapomínají. Že tomu tak není, nasvědčuje právě tento projekt, který vznikl v době, kdy už mediální masáž dávno nerozehrává v lidech strunu soucitu, solidarity a zejména pomoci těm, jimž loňská povodeň opětovně vtrhla do života.

Projekt Umění staví hráze vznikl na základě iniciativy studentů výtvarné výchovy Masarykovy univerzity v Brně. Jedná se o sbírku darovaných výtvarných děl studentů uměleckých škol, která jsou dražena v aukcích společnosti Aukro. Veškerý výtěžek bude zaslán vybraným školám zasaženým povodní v roce 2013.

„Voda sice ustoupila, avšak mnohé opravy budou trvat velmi dlouho a získat na ně finance není jednoduchou úlohou. Za tímto účelem jsme ve spolupráci s Aukrem uspořádali charitativní aukci uměleckých děl. Vše děláme dobrovolně a bez nároku na jakékoliv finanční ohodnocení. Kolik financí se získá není až tak podstatné. Podstatné je to, že nepřihlížíme, ale činíme,“ vysvětluje hlavní organizátor projektu Stanislav Kašík a upřesňuje: „Naše pomoc bude zaslána Základní škole Komenského v Kralupech nad Vltavou a dále pak Základní škole v Křešicích. Jedná se o přímou cestu pomoci, bez nutnosti pomoc zprostředkovávat přes některou z organizací.“

 

Dobrý úmysl to nemá lehké

O tom, jaké peripetie se s projektem pojí, a jak jeho organizátoři narážejí na nezájem institucí, které vědí, že média již mají nové objekty zájmu, a tak se jejich aktivity nestanou zároveň celoplošnou reklamou, si můžete přečíst na facebookovém profilu projektu.

Díky podpoře hejtmana Zlínského kraje MVDr. Stanislava Mišáka se nakonec podařilo zrealizovat i výstavu vybraných děl, která je k vidění do 31.ledna  v Baťově mrakodrapu (21. budova) ve 14. etáži. Obrazy si lze prohlédnout i na facebooku či přímo na webu Aukro, jehož prostřednictvím jsou dražena. Ihned po ukončení výstavy budou díla připravena k odebrání, případně k zaslání na adresu udanou vydražitelem .

 

Průřez mladým uměním

Výstava i samotná aukce „Umění staví hráze“, čítající víc jak tři desítky děl, je současně i malou sondou do budoucnosti českého výtvarného umění. Díky spontánnosti akce je o to pravdivějším, a tím i cennějším pohledem na současné mladé umění, které tu nijak neusměrňují kurátoři nebo akademická lobby. Při její návštěvě zároveň můžete tipovat, s kterým ze jmen dnešních studentů se v příštích letech budeme setkávat i na výstavách v prestižních galeriích. Pokud bude váš odhad dobrý a zakoupíte to správné dílo, pomůžete dnes dětem a jejich školám, a v budoucnu sobě, neboť umění získává na hodnotě, a to i přes výkyvy trhu. Aukční cena začínající v rozmezí od 500 do 1 500 Kč, což slibuje investici, která se tak jako tak vrátí. Prvořadá je ale samozřejmě radost z dobrého skutku i z toho, že se kdykoliv mohu obrazem, který mě oslovil, potěšit. Nebo potěší toho, komu jsem ho věnoval.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Umění staví hráze

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.