Tradiční výstava skalniček s potěšením ohlašuje příchod podzimu

Podzimní výstava skalniček v zahradě Faustova domu na pražském Karlově náměstí je třetí v pořadí z každoročních přehlídek pěstitelského umění Klubu skalničkářů Praha. Dává nahlédnout jak do jinak veřejnosti nepřístupných zahrad, které již léta spravuje, tak na hobby, v němž se za nikdy nekončící náročnou práci dostává křehké odměny plné barev a vůní. A také nás přesvědčuje, že i s končícím létem má v tomto směru příroda co nabídnout.

Skalničky: Ocúny Foto: e-Newspeak

Skalničky: Ocúny
Foto: e-Newspeak

 

 

Nastupující podzim má, tak jako každé z ročních období své kouzlo. Záplavy květů sice očekávat nemůžeme, ale stále je na co se dívat, jen je potřeba se to naučit, stejně jako taková místa pro potěchu oka vytvářet. A právě to jde nadšeným skalničkářům na výbornou. Nejrůznější oborové výstavy jsou toho důkazem, a všechny tři pražské pak jedním z nejznámějších a to nejen u nás, ale i daleko za hranicemi, odkud k Faustovi pravidelně vyjíždějí zájezdy do skalniček zapálených zahrádkářů.

Pojďme si tedy udělat malou procházku oběma zahradami a seznámit se s tím, co aktuální výstava nabízí.

 

 

Ve znamení fialových tónů

Nepřehlédnutelné fialové kalichy ocúnů patří k nejobdivovanějším krasavcům mezi podzimními kvetoucími skalničkami. Pozornost jim kradou mnohem méně ztepilé bramboříky, jejichž motýlí květy se díky tenounkým stonkům skoro vznášejí nad kopečky svých neméně atraktivních listů. Nabídnou i mnohem širší barevnou škálu od bělavé až po sytě cyklámenovou. Spojení ze žhavým létem stále ještě zajišťují sladkou Francií vonící trsy levandule, jež se barevností květů fialovému trendu nezpronevěří.

 

Stejně jako levandule se pro snadné pěstování hodí do skalky nebo záhonu i začínajícím zahrádkářům chocholatice latinsky Eucomis. Cibulovina s atraktivním fialovým válcovitým květenstvím vyrůstajícím mezi listy nápadně připomínajícími zvlněné čepele.

 

 

Symbol podzimu

I když svým květenstvím těší v zahradách už během letních dní, máme ho vzhledem k době, kdy se objevuje v nabídce květinářství spojený s pozdním podzimem a zimou, kdy jako jeden z mála dokáže bez úhony krášlit okenní truhlíky. Řeč je o vřesu. Ve skalničkářském pojetí si ho na výstavě můžeme prohlédnout vysazený v kamenných korytech. Rafinovaně jednoduchá aranž rozhodně přitáhne zrak. Zatímco jedno koryto je osázené pouze bíle kvetoucím vřesem, který doplňují zakrslé jehličnany, v druhém korytě se setkávají dvě barevné varianty – bílá s fialovou. Jakou roli v celkovém vyznění aranžmá může hrát posyp pod rostlinami názorně ukazuje u prvního koryta použití pouze jehličí a v druhém kombinace napůl jehličí, napůl drobný štěrk

Skalničky: Koryta s vřesy Foto: e-Newspeak

Skalničky: Koryta s vřesy
Foto: e-Newspeak

 

 

 

Květy jako přidaná hodnota

Výstavní pódium tentokrát obsadily hosty neboli bohyšky. Atraktivnost jim zajišťují velké, často panašové listy. Rovněž fialové květy v hroznech jsou sice korunkou jejich vzhledu, ale v průběhu roku na sebe rostliny dokáží strhávat pozornost i bez nich. Na výstavu exempláře dodalo partnerské Zahradnictví Krulichovi.

Skalničky: Hosty Foto: e-Newspeak

Skalničky: Hosty
Foto: e-Newspeak

 

 

Zelení plyšáci

Zákrsky široké plejády jehličnanů působí na laika jako roztomilá hračka, díky kompaktnosti olistění ne nepodobná plyšovému zvířátku. Ve skalce si vydobudou velmi snadno prvenství, protože i přes malou výšku většinou převyšují ostatní rostliny. Jak dobře si dovedou nahrávat ukazuje novinková instalace z tvarovaných zákrsků, jaké bychom čekali spíš v zahradě založené podle francouzského vzoru. Takové malé, ale divoké Versailles má teď Faustova zahrada. Zelené koule na tenkých kmíncích působí mile rozverně.

Skalničky: Jehličnany Foto: e-Newspeak

Skalničky: Jehličnany
Foto: e-Newspeak

 

 

Pokud dáváte přednost nespoutané přírodě, pak při návštěvě výstavy nepřehlédněte kultivar smrku „Formánek“. Jeho zajímavostí je, že všechny exempláře s přirozeně ohnutými větvemi pocházejí z jediného stromu, který roste v Průhonickém parku od dob zakladatele hraběte Silva-Taroucy.

Skalničky: smrček - Picea Abies 'Formánek' Foto: e-Newspeak

Skalničky: smrček – Picea Abies ‚Formánek‘
Foto: e-Newspeak

 

 

A do třetice o jehličnanech. Stálí návštěvníci budou mít jistě radost ze zprávy, že cedr, který museli skalničkáři na jaře drasticky zkrátit, neboť kmen, jak se ukázalo přiškrcený dávno zarostlým drátem, hrozil zlomením, čímž ohrožoval bezpečnost návštěvníků, nejenže přežil, ale má se čile k světu a nasazuje jednu větev za druhou. Právě schopnost regenerace z holého kmene je u jehličnanů výjimečná, cedr ji na rozdíl od smrků nebo borovic naštěstí má.

Skalničky: cedr Foto: e-Newspeak

Skalničky: cedr
Foto: e-Newspeak

 

 

 

Pocta kamarádovi

Lidé shrbení nad svými rostlinkami působí jako pohroužení do svého světa. Tak je známe z Čapkova Zahradníkova roku. Skrze zelené přátele však mají blízko i k druhým skalničkářům a zahrádkářům vůbec. Jak moc jejich činnost zasáhne, když některá zahrada náhle osiří, ukazuje nedávno vystavěná skalka před kostelem, evokující horskou stezku. Jako pocta kamarádovi, kolegovi už zůstane beze změn, pouze pro výstavy ji napříště doplní jen několik kvetoucích trvalek.

Skalničky: Horská stezka - pocta Foto: e-Newspeak

Skalničky: Horská stezka – pocta
Foto: e-Newspeak

 

 

 

Nejsou všechno skalničky, co se zelená

Odvážným krokem do zcela jiné zahradnické sféry se může aktuální výstava pochlubit v prostoru skalky vedle kostela, kde se jarní azalkový a rododendronový ráj proměnil v divokou přírodu a navíc ještě exotickou. Po dobu výstavy tu vzniklo malé bambusárium představující hned několik druhů této rychle rostoucí dřevnaté traviny. Na výstavu jsou zapůjčeny z trojského Bambusária.

Skalničky: bambusárium Foto: e-Newspeak

Skalničky: bambusárium
Foto: e-Newspeak

 

 

 

Jako mávnutí proutkem

Upravené zahrady, výstavní nevyjímaje vždy působí samozřejmě, jako by tu byly odjakživa, ale jen ten, kdo na svých latifundiích alespoň občas ohne hřbet k matičce zemi ví, kolik dřiny, bolavých zad, puchýřů a dalších daní z tělesné schránky musí každý zahrádkář za tuto přirozenou krásu zaplatit. Tak pokud na výstavu zavítáte a bude se vám v té oáze uprostřed města líbit, pochvalte ji organizátorům. Uděláte jim obdobnou radost, jakou jim dělají jejich vypiplané zelené krásky, o nichž celá výstava je.

 

 

Pro rostliny i odbornou radu

Jako vždy si můžete v samoobslužné prodejně pod širým nebem zakoupit výpěstky členů KSP a spřátelených klubů. Za spíš symbolické ceny tu získáte kvalitní zdravé rostliny v mnoha kultivarech, které nejsou v běžné distribuci ani specializovaných zahrádkářských prodejen natož hobbymarketů. O vhodnosti té které rostliny pro vaši zahradu, balkón či truhlík se můžete na místě poradit.

Skalničky_Skalka s okrasnými česneky a levandulí

 

 

Praktické informace

Výstava včetně prodeje skalniček potrvá do 16. 9. 2016 v Praze na Karlově náměstí v areálu vedle Faustova domu.

MHD: metro B stanice Karlovo náměstí nebo tramvaj číslo 3, 4, 10, 16, 18, 24 stanice Karlovo náměstí – Moráň.

Návštěvní doba je denně od 9 do 18 hodin. Vstupné plné 40 Kč, snížené 30 Kč (osoby starší 65 let po předložení dokladu, osoby se zdravotním postižením /průkaz ZTP, ZTPP/ a jejich doprovod, studenti, děti od 6 let), děti do 6 let mají vstup zdarma, pro členy KSP (po předložení členské legitimace) 20 Kč.

Další informace o výstavách a dalších činnostech Klubu skalničkářů Praha najdete zde  nebo na FB klubu.

 

 

 

Zdroj: KSP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.