Tipy na praktické vánoční dárky: Zvlhčovač vzduchu a teplovzdušný ventilátor Dyson

Ještě váháte co dát pod stromeček svým blízkým, kteří si nepotrpí na vyhazování peněz za hlouposti a preferují dárky, které jim budou dobře sloužit? Do této kategorie spadají dva elektrospotřebiče známé britské značky Dyson zaměřené na celoroční tepelnou pohodu a optimální vzdušnou vlhkost interiéru.

Teplovzdušný ventilátor AM09 Dyson- různá barevná provedení Foto: Dyson, oiciální zdroj

 

Dvě novinky od společnosti Dyson jsou vhodnými partnery pro vytvoření zdravého prostředí bytu, domu, ale i kanceláře nebo menšího obchodu. První se postará v zimě o teplo, v létě o ochlazení. Druhý chrání před vysušením vzduchu, který stojí za mnoha zdravotními problémy. Jednotný design je předurčuje ke společnému používání.

 

Bezlopatkový ventilátor Dyson AM09

bezlopatkový ventilátor Dyson AM09  Foto: Dyson, oficiální zdroj

Nový model teplovzdušného ventilátoru AM09 s technologií Jet Focus umí vytápět či chladit celou místnost nebo jen vás, přepínat z chlazení na vytápění a jeho provoz je až o 75 % méně hlučný než model AM05 a to díky propracovanějším drahám vzdušného proudění a novému aerodynamickému difuzéru. Tím je dráha vzdušného proudění přímočařejší a redukují se zbytečné turbulence.

 

Kde se běžně skrývá nedostatek

Proudění vzduchu je u řady teplovzdušných ventilátorů nedostatečné. Místo vhánění teplého vzduchu do každého rohu místnosti vzduch rozhánějí. Vzduch přitom směřuje přímo ke stropu a většina prostoru zůstává chladná. Na některých teplovzdušných ventilátorech pak najdete tvrzení, že také chladí, řada z nich má ale stejný problém: nedostatečný tok vzduchu, což znamená, že vzduch po místnosti neproudí.

 

Co umí ventilátor AM09?

Technici společnosti Dyson na zdokonalení pohybu vzduchu usilovně pracovali a vyvinuli zařízení, které umí rychle přepínat z režimu ohřevu celé místnosti na ohřev osob v zimě a to stejné umí s chlazením v letním období.

Součástí řešení AM09 je využití technologie Dyson Jet Focus. Inspirací byl Coandův jev, kdy vzduch mění směr podle tvaru povrchu, který obtéká. Ohřev a chlazení osoby probíhá prouděním vzduchu z trysky a jeho zrychlováním při průchodu nad plochou s křídlovým aerodynamickým profilem, čím vzniká úzký proud vzduchu. V případě celé místnosti se pak k tomuto proudu přidává druhý proud vzduchu, kterým se rozšiřuje úhel proudění za vzniku jediného širokého a silného vzdušného proudu.

„S využitím Coandova jevu umí model AM09 ovlivňovat proudění vzduchu tak, aby směřovalo na vás anebo vhánělo vzduch vysokou rychlostí skutečně po celé místnosti. Díky tomu posílá ventilátor silný nepřetržitý proud vzduchu tam, kde ho chcete mít a rozptyluje tak kapsy chladného nebo teplého vzduchu v daných prostorách,“ uvedl James Dyson.

 

Základní informace

Cena ventilátoru je 11 499 Kč s DPH. Záruka dva roky na díly a provedení.

 

Zvlhčovač vzduchu Dyson AM10

zvlhčovač vzduchu AM10 od společnosti Dyson  Foto: Dyson, oficiální zdroj

V chladném a teplém počasí může docházet k vysoušení pokožky. Ústředním topením a klimatizací se to může ještě zhoršit. K přirozenému zvlhčování může dojít díky vzdušné vlhkosti, která zabraňuje vysoušení a možnému následnému podráždění pokožky. Nový zvlhčovač vzduchu AM10 od společnosti Dyson využívá technologii Air Multiplier a vlastní technologii čištění vzduchu Ultraviolet, které vám v domácnosti pomohou udržovat správnou hladinu vlhkosti, a to rovnoměrně a tiše. Abyste se cítili dobře po celý rok.

 

Nepříjemná pravda o zvlhčovačích vzduchu

Přes svoje možné přínosy mohou být zvlhčovače vzduchu nehygienické. Neumějí čistit vodu, což bakteriím v nádrži umožňuje přímou cestu do zvlhčovaných prostor. Navíc celá řada z nich neumí vlhký vzduch šířit rovnoměrně po celé místnosti.

 

Patent Dysonu

Spojením nové technologie čištění vzduchu Ultraviolet, patentované technologie Air Multiplier™ a funkce Intelligent Climate Control umí zvlhčovač vzduchu Dyson AM10 zajistit rovnoměrné a zdravotně nezávadné zvlhčování vzduchu v prostředí vaší domácnosti.

Díky funkci Intelligent Climate Control je zvlhčovač Dyson AM10 schopen měřit jak teplotu vzduchu, tak vzdušnou vlhkost. Stačí stisknout tlačítko na dálkovém ovládání a přístroj začne zvlhčovat suchý vzduch po celé místnosti – rovnoměrně a hygienicky. Objem nádržky na vodu vystačí na provoz přístroje po dobu až 18 hodin.

Počet kmitů piezoelektrického měniče v základně spotřebiče je až 1,7 milionu za vteřinu. Dochází při tom k tříštění vody do částic mikroskopické velikosti a k jejich nasávání do vzduchového prstence, jímž jsou s pomocí technologie Air Multiplier™ tyto částice rovnoměrně rozptylovány do ovzduší.

„Vývojáři Dysonu se zaměřili na vyvinutí vysoce účinného přístroje, díky němuž se uvnitř vaší domácnosti udržuje správná úroveň vlhkosti, a to rovnoměrně a hygienicky. Zvlhčovač vzduchu Dyson umí s využitím patentované technologie ultrafialového záření zlikvidovat 99,9 % bakterií nacházejících se uvnitř ještě dříve, než dojde k projekci nasycené mlhy po celé místnosti,“ vysvětluje mikrobiolog společnosti Dyson Toby Saville Náklady na vývoj zvlhčovače činily přes 37,5 miliónů britských liber.

 

Technické informace

Zvlhčovač Dyson je vyroben z polykarbonátu. Pomocí dálkového ovládání lze nastavit rychlost proudění vzduchu v rozsahu 1 až 10. Dále nastavit režim klidu v intervalu od 15 minut do 9 hodin.

Zásobník zvlhčovače vzduchu Dyson má objem 3 litry vody, což vydrží po dobu až 18 hodin provozu.

Spotřebič má dvouletou záruku na díly a provedení. Cena s DPH byla stanovena na 14 499 Kč

 

Zdroj: Dyson

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.