Tipy na eko-charitativní víkend

Pomalu, ale jistě se kolem nás „stahuje vánoční síť“. Nepřispívají k tomu jen netrpěliví prodejci, kteří lákají na vánoční čokolády již od září, ale v posledních dnech i typické mrazivé počasí. A s Vánoci přichází i dobrá vůle, ochota naslouchat druhým či samotné přírodě a také pomoci. Proto se bude pár tipů na nadcházející víkend ubírat právě tímto směrem. Nejchudším můžete pomoci potravinovou sbírkou a děti zábavnou formou naučit vztahu k přírodě.

 

ilustracni-foto_projekt-local-herioes_-4_archiv-sdruzeni-tereza

 

Národní potravinová sbírka

V sobotu 16. listopadu 2013 proběhne historicky první Národní potravinová sbírka. Pomůže lidem v nouzi, kteří, stejně jako téměř desetina Čechů, nemají prostředky na nákup potřebných potravin. Sbírka spolu s projektem Potraviny pomáhají upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem.
potraviny-pomahaji-logo
Sbírka reaguje na skutečnost, že v Česku narůstá počet lidí, kteří nemají na nákup základních potravin. „9 % obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a potřebuje potravinou pomoc. Skupina obyvatel závislá na pomoci potravinových bank postupně narůstá,“ uvedl Fabrice Martin-Plichta, předseda České federace potravinových bank. Sbírku podpoří Roman Vaněk a Michaela Maurerová, Ilona Csáková a Lejla Abbasová se zapojí přímo darováním potravin v den akce.

Do národní sbírky se ale může zapojit každý formou darování trvanlivých potravin v obchodech Tesco, Globus, Albert, Interspar a MAKRO po celé České republice a pomoci tak lidem v nouzi v charitativních zařízení ve svém kraji. Kromě strategického zapojení obchodních řetězců Tesco, Globus, Albert, Interspar a MAKRO budou dále dary veřejnosti navýšeny o pomoc dalších partnerů jako Kostelecké uzeniny, Penam, Tatra, Panzani, Lorenz, či Santa Maria. Firma Unilever přispěje prostřednictvím svých výrobků Lipton, Knorr a dalšími značkami. S přepravou potravin pomůže firma DHL.

Potraviny bude v obchodech vybírat téměř tisícovka dobrovolníků. „Sbírka tak bude jednou z největších akcí svého druhu v Česku,“ řekla Pavlína Kalousová z Byznys pro společnost, která akci zaštiťuje. „Dobrovolníci se stále mohou přihlásit regionálním koordinátorům ve svém bydlišti, seznam obchodů, kontakty a bližší informace o akci najdou na www.potravinypomahaji.cz,“ dodává Kalousová.

Sbírku realizuje Byznys pro společnost podporující odpovědné podnikání ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Podobné sbírky se každoročně konají téměř po celé Evropě. Ve Francii proběhne na konci listopadu již 29. sbírka potravin. Například v Polsku se minulý rok do sbírky o posledním listopadovém víkendu zapojilo 50 000 dobrovolníků, kteří ve 3 300 obchodech vybrali 810 tun potravin, z kterých bylo možné připravit 1 620 000 jídel.
potraviny-pomahaji_nakup

 

Jak darovat?

V každé zúčastněné prodejně dostanete od dobrovolníků seznam potravin, které potravinové banky nejvíce potřebují. Z něho si vyberete takové, které budete chtít zakoupit a darovat. Dobrovolníci je budou vybírat za pokladnami. Podle odpovědí na dotazy na webu akce můžete darovat i trvanlivé a samozřejmě neprošlé, originál zabalené potraviny z vlastní spíže.

 

Ekoškola hrou

O nevlídném víkendu vyrazí s dětmi do přírody jen největší otužilci. Alternativou může být pozvání občanského sdružení TEREZA zaměřeného na ekologickou výchovu dětí, které v neděli 17.11. pořádá od 13 do 16 hodin zábavné odpoledne přímo ve svém domě v Haštalské ulici č. 17 v centru Prahy.

Děti si tu vyzkouší stopovačku ke stromu, zahrají si na eko-detektivy nebo zjistí jaké je to být meteorologem. Nebudou chybět ani dílničky pro malé kreativce.

Více info o činnosti sdružení na www.terezanet.cz

logo_tereza

 

 

Zdroj: TEREZA, Byznys pro společnost

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.