Tančící dům otevírá 13 komnat První republiky

Výstavě by slušel i podtitulek Letem První republikou. Pět pater Tančícího domu poskytuje návštěvníkům rychlý přehled o dění za dnes již bájné tzv. První republiky, která trvala od roku 1918 až do podepsání Mnichovské dohody o 20 let později. Hlavní postavou nově vzniklého a především samostatného Československa byl prezident T.G.Masaryk. Tolik nejznámější fakta. Výstava 13 komnat První republiky se pak soustřeďuje na to, co ji veřejně prezentovalo, co a koho měli běžní občané za vzor, zejména ze světa filmu, jemuž kralovala Adina Mandlová, Lída Baarová, Anny Ondráková, ale i Věra Ferbasová a jejich mužské protějšky jako nesmrtelný Kristián – Oldřich Nový, neméně charismatický Zdeněk Štěpánek či Král komiků – Vlasta Burian. A v neposlední řadě i intelektuální zábavu, jež zosobňovalo Osvobozené divadlo. Snaží se přiblížit atmosféru, která zavládla v šťastném období po 1. světové válce.

13 komnat První republiky - komnat Emy Destinnové Foto: e-Newspeak

13 komnat První republiky – komnat Emy Destinnové
Foto: e-Newspeak

 

Expozici připravila Galerie Tančící dům ve spolupráci s kurátorkami výstavy Janou Sommerovou Nadiou Klempířovou. Atmosféru doby mezi dvěma světovými válkami navozuje v celkem třinácti tematických okruzích od filmu a umění, přes módu či sport, až po politiku a podnikání. Doplňující informace načerpáte z panelů v rondokubistickém tvaru odkazujících na svébytný, ryze český architektonický směr. V tomto případě vycházeli autoři výstavy z fasády Legiobanky, která byla postavena v pražské třídě Na Poříčí podle návrhu Josefa Gočára.

Svět filmu a módy Foto: Galerie Tančící dům, oficiální zdroj

Svět filmu a módy
Foto: Galerie Tančící dům, oficiální zdroj

 

 

Bohéma i svět dětských her

První patro Tančícího domu patří umění a zahrnuje témata jako výtvarné umění, architektura, poezie, film, divadlo a móda. Návštěvníky potěší  původní loutky nejznámější loutkové dvojice – Spejbla s HurvínkemJosefa Skupy a kresby slavných tvůrců Jiřího Trnky, Zdeňka Buriana, Josefa Lady, Adolfa Hoffmeistera nebo na magický cyklus leptů Matka země Františka Drtikola, práce Josefa Čapka i dalších umělců světového významu. Mezi kuriozity patří trojrozměrná rekonstrukce plakátu 3 jazzové revue Osvobozeného divadla i busta Voskovce a Wericha od sochaře Otakara Švece. Mimo těchto uměleckých exponátů se v prvním patře objeví také dosud nevystavené dobové hračky včetně těch, pod jejichž návrhem je podepsán Ladislav Sutnar,  ale i dekorace spjaté s nejkrásnějším svátkem v roce – Štědrým dnem.

 

Filmový okruh nabídne dobové plakáty, fotografie hvězd stříbrného plátna, šatna Adiny Mandlové či osobní věci komika Vlasty Buriana, který byl velkým fotbalovým fanouškem a proto jen na v expozici zastupuje jeho sparťanský průkaz nebo nášivka na dres a další fotbalové relikvie.

Tehdejší módu přiblíží originální modely slavné československé návrhářky Hany Podolské, která odívala většinu hereckých hvězd. Objevují se také návrhy talentované Lisy Mikové, dodnes žijící pamětnice židovského původu, která pro Podolskou pracovala před svou deportací do Terezína.

 

Část expozice je věnována architektuře. K ní se váží i zajímavé informace, například to, že habsburská monarchie zakazovala pohřeb žehem, tudíž až po vzniku Československa mohla být na našem postavena první krematoria. O tom vůbec prvním, opět v rondokubistickém stylu od Pavla Janáka z roku 1923, se můžete dočíst více na samostatném panelu.

 

 

Podnikání, veřejná správa i sport

Přízemí galerie je věnováno oblastem podnikání, sportu a politiky. Unikátem je rodinný kabriolet Walter z roku 1932, který si vynálezce, továrník a průkopník motorismu Josef Walter postavil výhradně pro sebe a svoji rodinu. Na celém světě existují pouze tři exempláře, ten v Tančícím domě pochází z pozůstalosti hudebníka Petra Hapky. K motorismu odkazuje motocykl Jawa 100 Robot i model osobního vozu Tatra 77 nebo dětské autíčko.

Rodinný kabriolet Walter z roku 1932 Foto: Galerie Tančící dům, oficiální zdroj

Rodinný kabriolet Walter z roku 1932
Foto: Galerie Tančící dům, oficiální zdroj

 

 

Prvorepublikový sport reprezentuje jeho nejznámější persóna počátku století – zápasník v řeckořímském zápase Gustav Frištenský. Jako kuriozita je zde vystavena ruční zbraň – boxer, kterou zápasník daroval své snoubence Miroslavě Ellederové, dceři sládka litovelského pivovaru. Masově potom sport reprezentuje tělocvičná jednota Sokol, jejíž obliba se promítla například i do hraček. Cínové sokolíky dávali rodiče či příbuzní dětem a hraní, ale současně jim měli sloužit jako příklad.

Hry se sokolskou tematikou Foto: e-Newspeak

 

Třetím oddělením je ukázka obchodní nabídky, k nejzajímavějším tu patří panely znázorňující vývoj etiket známých mlékárenských výrobků, piva či cukrovinek, původní potravinové plechovky, paleta tabákových výrobků, ale i fezy – tradiční pokrývka hlavy muslimů, jež se staly jedním z velkých vývozních artiklů, a kterou si, čert ví proč, oblíbili tehdejší čeští hostinští, z nichž nejznámější je jistě knižní postava Palivec z Haškova Dobrého vojáka Švejka.

 

Výstavní okruh ve sníženém přízemí představí produkci České televize včetně kostýmů z novějších seriálů První republika či Bohéma nebo například oblek rady Vacátka ze seriálu Hříšní lidé města pražského. Instalována je zde také dobová kuchyně, v níž možná najdete některý oblíbený hrnek nebo nádobí prarodičů, které přeba dodnes slouží na chatě či chalupě, či je doma máte na památku.

 

Skutečnou 13. komnatu najdou návštěvníci v druhém suterénu. Ze tmy vystupuje veskrze černý interiér s originálním nábytkem z bytu věhlasné operní pěvkyně Emy Destinnové včetně symbolicky ze skříně vylézajícího kostlivce, jenž připomíná jejího tichého společníka doma i na cestách – skutečného kostlivce Ivánka. Temnota komnaty odkazuje, jak k zálibě v okultismu, tak i k smutným posledním létům života „božské Emy“.

 

 

Žánrové scénky

Expozici ještě „oživují“ instalace s figurínami, které asi nejlépe navozují dobovou atmosféru. I kolemjdoucí tak mohou v přízemí zahlédnout dámy a pána sedící u kavárenských stolků, k nimž míří úslužná obsluha. Dále je v přízemí k vidění originální kostým robota z Čapkovy hry R.U.R.. Právě z ní pochází jedno z mála českých slov, které se stalo světově užívaným. Nachází se zde také stylová kancelář. V dalších částech expozice si můžete prohlédnout typickou prvorepublikovou koupelnu, ale i drobnější artefakty ze světa techniky jako gramofon či deskový fotoaparát.

 

Krása a duše obyčejných předmětů

Možná, že po této malé procházce českou minulostí, někteří konzumnímu životu či minimalismu naklonění návštěvníci přehodnotí svůj vztah k věcem, jež dobře sloužily našim předkům, a které s precizností i estetikou vyrobili řemeslníci, kteří slovo design neznali a přesto byl samozřejmou součástí jejich práce. Možná tak nebudou mnohé z těchto předmětů nenávratně končit v kontejnerech na odpad či v kamnech, jak se tomu dosud stále děje zejména na venkově. Svět První republiky skutečně nejsou jen filmy, na než se dodnes rádi díváme a dobu si jejich prostřednictvím poněkud mýtizujeme.

 

 

 

Praktické informace

Výstavu 13 komnat První republiky můžete navštívit do 25. 10. 2017 každý den mezi 09 až 20 hodinou. Více informací najdete na www.13komnatprvnirepubliky.com.

 

 

 

 Zdroj: Galerie Tančící dům

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.