Stolování: Vzpomínky na léto

Do oficiálního předání vlády podzimu sice létu zbývá ještě několik dní, přesto to za okny vypadá jako když se ke konci chýlí podzimní období. Náladě to nepřidá, ale není nutné se hned vzdávat. S počasím toho mnoho nenaděláme, ale domácí atmosféra je už zcela v našich rukách. Někdy stačí i málo.

vzpominky_nadobi_miska_na_dipy_a_dezertni_talir_levandulove_get_together_zdroj_foto_brabantia

 

Pojem „teplo domova“ je v současných sychravých dnech víc než aktuální. Když za nimi zavřeme dveře svých bytů či domů, mělo by nám právě ono dát zapomenout na počasí, ale i politiku, protivného šéfa, závistivé či asertivní kolegy, prostě na zaměstnání v němž bohužel většina z nás tráví mnoho svého času a ještě je nám vtloukáno stále více do hlav, že za to musíme být vděční, že je to nejen způsob jak obstarat živobytí, ale dokonce smysl života.

Kdo s tímto výkladem novodobého otroctví souhlasí, vlastně žádný domov, žádné útočiště nepotřebuje a jídlo, coby nutný zdroj energie může zhltat z kelímku nebo papíru přímo na pracovišti. Všichni ostatní, by neměli rezignovat na shon a únavu a podle svých možností, nejen časových a finančních, připravit pro sebe a své blízké útočiště – soukromý vesmír, kde se všem vrátí lepší nálada, chuť do života.

 

Snadný začátek

Nikdo jistě nepochybuje, že dobré jídlo je stimulem dobré nálady. Jeho účinky ještě znásobí kultivované stolování. I když nestačíte po příchodu z práce vypulírovat a letně vyzdobit celý byt, můžete pro rodinu nebo ještě lépe s pomocí partnera či celé rodiny připravit příjemnou chvilku v podobě večeře nebo víkendového oběda.

Právě při nich lze celkem jednoduše navodit optimistickou letní atmosféru. Stačí vybrat vhodné nádobí, prostírání a doplňky. Chybět by neměly květiny odpovídající letnímu období.

 

Jak na to

K navození letní atmosféry může přispět i změna místa pro stolování. Stále více domácností má dnes k dispozici zasklené lodžie, u rodinných domků pak zasklené verandy nebo přímo zimní zahrady. Není-li příliš chladno nebo lze prostor vytápět, bylo by škoda toto ozvláštnění nevyužít. O proudech vody za sklem si můžete myslet, že jde o letní bouřku nebo tropický monzun.

Nemáte-li tuto možnost, posezení v kuchyni či jídelně může mít rovněž tu správnou atmosféru. A pokud není uklizeno, stačí pro iluzi přetrvávající po čas večeře zhasnout světla a stůl osvětlit jen pomocí svíček nebo lihových lucerniček.

Zahradní nábytek umístěný v lodžii či zimní zahradě poslouží účelu dokonale. Pak už zbývá jen výběr nádobí a doplňků v letních barvách. Barvou léta jsou všechny chladnější odstíny modré včetně tyrkysové, ale i fialová, červená a oranžová. Protože pocit léta musíte navodit, vyvarujte se příliš studených barev. Vybírejte citem, kombinujte barvy buď s elegantní bílou nebo se pusťte do odvážných kombinací, které stůl rozveselí. Není těžké pocitově poznat, jak která barva na stole nebo společně s další působí, zda skutečně pomáhá letní atmosféru vyvolat.

Vůně letních květin také sehraje svoji roli. Ne vždy jsou ale po ruce, navíc kupované květiny dnes zpravidla nevoní. Ideální náhradou jsou bylinky v květináči nebo jen snítky položené na talířích či ubrouscích. Levandule, rozmarýn, tymián či bazalka přinesou na stůl vůni Středomoří. Také naaranžované letní či exotické ovoce udělá dobrou službu.

 

Co podávat

Budete-li stíhat, je nasnadě vybrat také letní menu, ale neopomenout, že v chladném počasí nebude možná vychlazený salát zlatým hřebem večera. Opět vsaďte na letní suroviny, na bylinky, které dodají jídlu vůni a chuť léta, ale rovněž zahřejí. Můžete podávat grilovaná masa a zeleninu, ryby na různé způsoby, minutky s brambory okořeněnými rozmarýnem, těstovinové pokrmy apod.

 

Léto po celý rok

Takto si můžete jednoduše přivolat léto kdykoliv, kdy se vám po něm, třeba za nejhorších plískanic posteskne. Můžete jít ještě dál a dát celému domovu punc středomořského nebo exotického bydlení. Ale o tom zase někdy příště.

 

Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.