Startuje festival La Película: Nabídne nejzajímavější španělské filmy

Jeden z nejúspěšnějších španělských filmů loňského roku, komedie Šampioni, odstartuje v úterý 19. února v kině Světozor 14. ročník festivalu La Película. Až do neděle 24. února si pražské filmové publikum bude moci vybírat ze dvou desítek snímků, které pro ně dramaturgie připravila. Festival uvede také dva filmové hosty. Svůj snímek Hledá se Oscar  přijede osobně představit režisér snímku Octavio Guerra a producentka Elisa Torres. Tento snímek je prvním španělským filmem vybraným do Týdne kritiky na MFF v Berlíně.

La Película 2019: Hledá se Oscar   Foto: La Película, oficiální zdroj

La Película 2019: Hledá se Oscar
Foto: La Película, oficiální zdroj

 

Na co se těšit? Například na animovaný film pro dospělé založený na původním španělském komiksu Black se řekne Beltza, mrazivý politický thriller Království, který letos pobral většinu španělských filmových cen Goya či komediální drama Moje drahé bratrstvo natočený ve stylu španělského národního žánru „españolady“. Od 20. do 22. února proběhne La Película v ostravském Minikině a od 21. do 23. února v brněnském kině Scala. Od 25. do 26. února si španělské filmy budou moci vychutnat diváci v Bio Central v Hradci Králové.

La Película 2019: Black se řekne Beltza Foto: La Película, oficiální zdroj

La Película 2019: Black se řekne Beltza Foto: La Película, oficiální zdroj

 

Žhavé, nejen španělské novinky

Program dále nabídne také předpremiéru thrilleru Všichni to vědí od dvojnásobného držitele Oscara Asghara Farhadiho v hlavních rolích s Javierem Bardemem a Penélope Cruz nebo kritikou opěvovaný snímek Roma od Alfonse Cuaróna. Unikátní bude sekce, která představí nový peruánský film. Prostřednictvím pěti snímků nabídne jedinečný pohled do života peruánské společnosti i úchvatnou panenskou přírodu. Další výběrová retrospektivní sekce připomene významnou osobnost španělské kulturní scény, režisérku Pilar Miró.

 La Película 2019: Všichni to vědí Foto: La Película, oficiální zdroj


La Película 2019: Všichni to vědí
Foto: La Película, oficiální zdroj

 

Programová sekce nového peruánského filmu nabídne pět snímků. Do malé horské vesničky nás zavede snímek Chicama, který velmi citlivě zachycuje stav peruánského školství, tamější vlastenectví a obdivuhodnou pospolitost lidí obklopených úchvatnou panenskou přírodou. Snímek Nože v nebi je inspirovaný skutečnými událostmi a líčí příběh ženy, která byla nespravedlivě obviněna z terorismu, odsouzena a po propuštění z vězení se snaží získat zpět svůj život, ale také dosáhnout spravedlnosti a potrestání viníků. Tři ženy – tři osudy je výstižným trojportrétem peruánské společnosti. Pověstnou třešničkou na dortu pak bude snímek Wiñaypacha, který je prvním filmem natočeným v ajmarském jazyce.

 

Sekce vzdávající hold Pilar Miró představí mimo jiné film Gary Coopere, jenž jsi na nebesích. Vypráví příběh televizní režisérky, u které se projeví smrtelná nemoc a tak se snaží uspořádat rodinné, přátelské i milostné vztahy, aby po sobě zanechala „čistý stůl“. Velký úspěch mělo kriminální drama Beltenebros, které se odehrává ve 40. letech a na počátku 60. let a jehož zápletku tvoří komplikovaný vztahový propletenec mezi tajnými agenty a bojovníky proti frankismu. Program nabídne dále psychologická dramata Dnes večer si promluvíme a Pták štěstí.

La Película 2019: Gary Coopere, jenž jsi na nebesích Foto: ©Editorial Use Only/La Película, oficiální zdroj

La Película 2019: Gary Coopere, jenž jsi na nebesích
Foto: ©Editorial Use Only/La Película, oficiální zdroj

 

 

Program uvede i krátkometrážní snímek What Would You Like To See od Rolanda Garduña.

 

Festival pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Institut Cervantes a kino Světozor. 

Kompletní program na www.lapelicula.cz.

 

 

Zdroj: LA PELÍCULA

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.