Šperky ze starých počítačů: I recyklované zlato září

O využití součástek z nefunkčních počítačů a notebooků na netradiční šperky jste už možná slyšeli, nebo si je třeba koupil na některém z designmarketů. Staré počítače však v rámci recyklace nabízejí i drahé kovy, a toho využil i světový výrobce výpočetních technologií Dell. Spolu s herečkou Nikki Reed, kterou zná zejména mladší generace z filmové série Stmívání (Twilight), vytvořil novou řadu šperků vyrobených z recyklovaného zlata získaného ze starých základních desek použitých počítačů a notebooků pod značkou The Circular Collection, která se prodává přes obchod Bayou with Love.

The Circular Collection Foto: Dell, oficiální zdroj

Proces výroby šperků je jednoduchý. Společnost Dell se v rámci svého programu Legacy of Good (Odkaz dobrých skutků) zavázala do roku 2020 zrecyklovat na 100 milionů liber recyklovaného obsahu zpět do svého produktového portfolia a část tohoto recyklovaného materiálu půjde na výrobu šperků a módních doplňků.

 

Nová kolekce vychází v limitované edici a zahrnuje prsteny, náušnice a manžetové knoflíčky vyrobené ze čtrnácti a osmnáctikarátového zlata. Šperky byly poprvé představeny letos v lednu na největším veletrhu spotřební elektroniky na světě CES v Las Vegas. Hlavním cílem této spolupráce je poukázat na to, jaký má elektronický odpad dopad na svět, ve kterém žijeme a rovněž ukázat, že lze materiály recyklovat pro další smysluplné účely. 

The Circular Collection Foto: Dell, oficiální zdroj

 

Nikki Reed, spoluzakladatelka firmy Bayou with Love, to vysvětluje takto: „Vytvořili jsme značku Bayou with Love s cílem zvýšit povědomí spotřebitelů o tom, jaké důsledky má chování lidí pro naši planetu. Chtěli jsme ukázat, že i krásné věci jako šperky a módní doplňky, lze vyrobit z udržitelných zdrojů. Tím, že používáme zlato, které bylo dříve považováno za odpad, usilujeme se společností Dell o to, aby se recyklovalo více přírodních zdrojů. Časem chceme dosáhnout stavu tzv. nulového odpadu (zero waste).“

The Circular Collection Foto: Dell, oficiální zdroj

 

Kolekce The Circular Collection od značky Bayou with Love zahrnuje modely šperků, jejichž ceny začínají od 78 dolarů a dají se objednat on-line přes stránky BayouwithLove.com.

 

 

Zdroj: Dell, Bayou with Love

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.