Soutěž „Hledáme předmět s příběhem“

Národní muzeum a Slovenské národní muzeum příští rok pořádá k 100. výročí vzniku Československé republiky Česko-slovenskou / Slovensko-českou výstavu. V rámci této společné výstavy muzea vyhlásila jedinečnou soutěž pro veřejnost „Hledáme předmět s příběhem“. Cílem soutěže je objevit předměty a jejich zajímavé příběhy, které dokládají česko-slovenské vztahy. Výherci tak budou mít jedinečnou šanci vystavit unikátní předměty na výstavě v Bratislavě i v Praze a podělit se tak s návštěvníky o jejich zajímavé příběhy. Soutěžící se mohou těšit i na atraktivní ceny – VIP komentovanou prohlídku výstavy či další dárkové předměty. Soutěž probíhá až do 31. ledna 2018.

 Soutěž Hledáme předmět s příběhem - Logo Oficiální zdroj: NM

 

Národní muzeum se zapojuje do oslav 100. výročí vzniku Československé republiky. Spolu se Slovenským národním muzeem připravuje výstavu, kterou si budou moci návštěvníci nejprve prohlédnout na přelomu dubna a května 2018 v Bratislavě a poté v Praze, kde bude v říjnu 2018 slavnostně zahájena u příležitosti znovuotevření Historické budovy Národního muzea, která nyní prochází dlouhodobou rekonstrukcí. Muzea nyní spustila soutěžní projekt, v rámci kterého hledají zajímavé předměty s příběhem. Autorský tým vybrané předměty vystaví na této unikátní výstavě.

„Jednou z hlavních akcí oslav 100. výročí založení Československa bude Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava, kterou společně připravuje tým českých a slovenských odborníků z Národního muzea, Slovenského národního muzea a dalších institucí. Výstavu si budou moci návštěvníci prohlédnout nejprve na jaře roku 2018 na Bratislavském hradě a následně pak od 28. října 2018 v nově otevřené, zrekonstruované Historické budově Národního muzea. Již dnes však spouštíme webové stránky tohoto projektu a především soutěž, jejímž cílem je objevit ty nejzajímavější předměty a příběhy ze společných dějin Čechů a Slováků, které se pak stanou součástí výstavy a pomohu nám vyprávět nejen příběh našeho moderního státu, ale též ukázat, jak se v něm lidem opravdu žilo,“ vysvětluje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Iste nie je pre nikoho prekvapením, že počas takmer 75 rokov spolužitia vznikli medzi oboma národmi neopakovateľné väzby a tie pretrvávajú dodnes. Mnohí z tých, ktorí „Československo“ zažili, majú doma rôzne predmety, ktoré zhmotňujú dobré česko-slovenské vzťahy. Verím, že občania oboch štátov sa radi zapoja do nášho projektu,“ doplňuje generální ředitel Slovenského národního muzea Branislav Panis.

 

 

Staňte se součástí výstavy ke 100 letům od založení Československa

Jak se mohou Češi i Slováci do soutěže zapojit? Stačí zapátrat v šuplících a nalézt předmět dokládající česko-slovenské vztahy, který byl darován, přivezen z cest či je památkou na hezké chvíle nebo rodinného přítele. Není přitom důležité, jestli tvoří československé propojení daný předmět nebo osoba jeho vlastníka. Poté soutěžící umístí fotografii spolu s jejím stručným příběhem prostřednictvím formuláře na právě spuštěné webové stránky výstavy, na kterých zájemci naleznou i pravidla soutěže. Soutěže se mohou zúčastnit všichni zájemci bez rozdílu věku.

 

Výstavní projekt Česko-slovenská výstava / Slovensko-česká výstava

Společná výstava Národního muzea a Slovenského národního muzea se bude věnovat nejenom vzniku Československa v roce 1918, ale i všem důležitým mezníkům a událostem v životě obou národů ve 20. století. Přiblíží dějiny společného státu Čechů a Slováků po celou dobu jeho trvání
i jeho politický vývoj. Především bude prezentovat to, co oba národy spojovalo, ale i rozdělovalo
a v konečném důsledku vedlo k rozpadu Československa v roce 1989.

Základní koncepce výstavy je založena na konkrétních lidských osudech, které formovaly dějiny Československa. Výstava tak návštěvníkům umožní, aby například prostřednictvím promítání soukromých fotografií či čtení deníkových záznamů lépe porozuměli životu svých předků.

Více informací naleznete na www.cesko-slovensko.eu nebo www.nm.cz

 

 

Zdroj: Národní muzeum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.