Songfest.cz ve znamení čínského horoskopu, s Opičím králem i Jaroslavem Duškem

Autentická ukázka tradiční pekingské opery Opičí král v nastudování členů Čínské divadelní akademie, tradiční české a čínské lidové písně v podání Feng-yűn Song, ale i jazz, šansony  v neposlední řadě nezaměnitelný humor Jaroslava Duška. Na to vše a mnohem více se mohou těšit diváci v Olomouci, Příboře, Brně či Znojmě a následně v šesti českých městech. Již tento týden totiž odstartuje svůj jubilejní 15. ročník festival Songfest.cz a zahájí tak zároveň i oslavy čínského nového roku Opice.

Hlavní hrdina opery Opičí král Foto: Songfest.cz, oficiální zdroj

Hlavní hrdina opery Opičí král
Foto: Songfest.cz, oficiální zdroj

 

 

Jen pár dní zbývá do okamžiku, kdy se rozloučíme s rokem Ovce, a vládu podle čínské astrologie převezme Ohnivá opice. A kdo jiný by měl být ústřední postavou vítání roku Opice než mytický hrdina ze starých čínských legend Opičí král? Bude to právě stejnojmenná tradiční pekingská opera, jež se stane jedním z vrcholů programu 15. ročníku multikulturního hudebního festivalu Songfest.cz.

Příběhy o neohroženém opičím bojovníkovi, který spolu s mnichem a dalšími zvířecími hrdiny putuje za posvátnými písmy, mohou na první pohled působit jako poutavé dětské pohádky, ve skutečnosti však obsahují silný filosofický podtext,“ vysvětluje zakladatelka festivalu Feng-yűn Song a dodává: „Opičí král patří do tradičního repertoáru pekingské opery a samotná postava krále představuje oblíbený herecký typ bojovníka. Jedná se o velmi atraktivní divadelní show a věřím, že pro diváky to bude vzácný hudební a kulturní zážitek.“

Návštěvníci všech deseti českých a moravských měst, kam Songfest.cz letos zavítá, se mohou těšit na známý příběh orámovaný typickou čínskou hudbou a nenapodobitelným zpěvem, tradiční pestrobarevné líčení a originální kostýmy. Provedení opery ve zkrácené verzi se ujmou dva z výrazných představitelů mladší herecké generace, kteří se specializují právě na tradiční repertoár pekingské opery a zároveň oba působí jako profesoři na Čínské divadelní akademii v Pekingu.

 

Tři týdny mezinárodní kultury

Festival odstartuje 3. února v olomouckém Divadle na Šantovce, dále bude pokračovat do Příbora, brněnského HaDivadla a Znojemské Besedy. Druhý víkend Songfestu začne na Malé scéně nového plzeňského divadla J. K. Tyla, poté zavítá do Divadla Drak v Hradci Králové, aby 13. února vyvrcholil v Praze v Paláci Akropolis. Závěrečný festivalový víkend bude patřit jižním Čechám: Písku, Českým Budějovicím a Českému Krumlovu.

V průběhu tří týdnů festival nabídne rozmanitý program plný hudby z celého světa a originálního humoru moderátorů Jaroslava Duška a Martina Zbrožka. Tóny bude v průběhu všech večerů udávat zakladatelka festivalu Feng-yűn Song, jež vystoupí se svým jazzovým triem Trio PUO, ale představí se i s písněmi Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové a do třetice s perkusistou Jaroslavem Kořánem. Dále vystoupí například Eva Vogletanzová s romantickou kytarou, písničkář Jan Burian, americký perkusista Michael Delia, voice trio Dereva či maďarská šansoniérka a houslistka Agnes Gutas.

Jaroslav Dušek a Feng-yűn Song  Foto: Songfest.cz, oficiální zdroj

Jaroslav Dušek a Feng-yűn Song
Foto: Songfest.cz, oficiální zdroj

 

 

Hry nejen pro jeviště

Bohatý večerní program ale není zdaleka to jediné, co festival pro návštěvníky chystá. V každém z měst se ještě před začátkem hlavního koncertu, úderem 16 hodiny, zdarma otevře tzv. Pavilon her, který malým i velkým návštěvníkům nabídne zábavu plnou kreativity i relaxace. Příchozí budou moci také ochutnat kvalitní čaje z celého světa a zároveň odhalit taje správné přípravy tohoto tradičního čínského nápoje.

 

 

Program festivalu

 

  1. 2. 2016 Olomouc Divadlo na Šantovce
  2. 2. 2016 Příbor Piaristický klášter – refektář
  3. 2. 2016 Brno Ha Divadlo
  4. 2. 2016 Znojmo Znojemská Beseda

 

  1. 2. 2016 Plzeň Nové divadlo J.K. Tyla
  2. 2. 2016 Hradec Králové Divadlo Drak
  3. 2. 2016 Praha Palác Akropolis

 

  1. 2. 2016 Písek Sladovna o.p.s.
  2. 2. 2016 České Budějovice Jihočeská filharmonie
  3. 2. 2016 Český Krumlov Městské divadlo

 

 

Praktické informace

Vstupenky je možné zakoupit na pokladnách festivalových scén, ceny se pohybují v přívětivém rozmezí od 150 do 300 Kč.
Podrobný program pro jednotlivá města je k dispozici na www.songfest.cz.

 

Zdroj: Songfest.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.