Silvestrovská oslava: Brutální zásah do života zvířat

Loučení se starým rokem a vítání roku nového provází každoročně bujaré veselí a s tím spojený hluk. Ten, za nímž stojí tzv. zábavná pyrotechnika netěší, a víc či míň děsí nejen domácí mazlíčky, ale i volně žijící zvířata. Když k tomu přidáme ještě oblíbené barbarské rozbíjení skla, mají naši chlupatí, bodlinatí i pernatí spoluobyvatelé o maléry bohatě postaráno. Myslete na ně a nechovejte se během oslav jako „zvěř“. A coby jejich majitelé je střezte jako oko v hlavě, aby se jim nestala žádná újma.

Ohňostroj Foto: e-Newspeak

 

Bouchání petard a hluk doprovázející na obloze rozkvétající krásu ohňostroje není zpravidla milý ani lidskému uchu. Potěšení z něj mají snad jen rozverné děti a ti, kteří zakrněli ve vývoji. Hluk spojený s ohňostrojem bere většina lidí jako nutné zlo, které tak nějak k rozjařenosti poslední noci roku patří. Těžko ho ovšem chápou mimina a děti předškolního věku, jež agresivnost ran stresuje. Netěší zpravidla ani seniory, kteří mnohdy na příchod nového roku ani vzhůru nečekají nebo jen proto, že vědí, že se v tom rámusu stejně nedá spát.

Největší nervy však mají ze silvestrovských oslav zvířata, domácí a ještě více ta divoká, jež si nejen neumí původ hluku a světelných výbojů vysvětlit, ale nemá je ani kdo uklidnit.

Myslete proto na všechny tyto rizikové skupiny, ať jste rodiči, dospělými dětmi či majiteli a to i když sami žádný hluk vyrábět nebudete. Snažte se své blízké od něj co nejvíce uchránit. A vy, kteří chcete sebe i okolí pobavit gejzírem rachejtlí apod., myslete na to, že nepotěšíte každého, a že i pro tuto chvíli platí, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

 

Myslet dopředu se vyplatí

Bouchání petard a další pyrotechniky začíná s příchodem mikulášské nadílky, nepochopitelně se ozývá i o svátcích klidu a míru a vrcholí poslední den ve starém a první den v novém roce. Každoroční pravidelnost tak majitelům domácích mazlíčků i hospodářských zvířat velí zajistit je před útěkem při leknutí, a vůbec před zbytečným stresováním nebo dokonce úrazem či smrtí.

 

Zásada číslo 1

Nechoďte venčit psi v době největší aktivity pyrotechniky. Mějte je vždy v tomto čase na vodítku. Pokud se pes lekne, začne utíkat a ve zmatku se pravděpodobně ztratí, naskočí například do veřejného dopravního prostředku, který ho odveze neznámo kam nebo vběhne do silnice a způsobí nehodu, jež může mít tragické následky pro něj i pro posádku vozu, motorkáře či cyklisty, ale i kolemjdoucí.

Při venčení během i po silvestrovské oslavě nepouštějte psa na volno a bedlivě sledujte, zda nejsou na cestě střepy. Rozřízlá packa je velmi bolestivá, dlouhotrvající a nákladná záležitost. Navíc hrozí otrava tetanem. Větší nebezpečí pak představuje pro všechny zvířecí čumáky, střep, k němuž zvíře přičichne. Tem může čumák snadno amputovat.

Vyhněte se opilcům. Předejdete problémům, které, ač jste si nezačali, mohou vyústit až v právní záležitost řešenou u soudu a placení bolestného, pokud váš pes neodbytného opilce neustojí.

 

Zásada číslo 2

V této době se zvířaty necestujte autem. Pokud není zbytí zajistěte je tak, aby v panice nemohla skočit k řidiči. Vezete-li koně, udělejte si přestávku, vyděšený kůň umí pěkně rozkývat přívěsný vozík.

 

Zásada číslo 3

Nenechávejte je ani pokud možno samotné doma.

 

Zásada číslo 4

Doma zavřete okna, zatáhněte rolety nebo žaluzie, ať rámus a světlo dovnitř proniká co nejméně. Umožněte bázlivým zvířatům možnost ukrýt se například v koupelně nebo šatně, kde malý tmavý prostor vyvolává ve zvířatech pocit bezpečí, ale nezavírejte je tam. Ptačí klece překryjte.

 

Zásada číslo 5

Pokud psy, kočky atd. máte celoročně venku, před silvestrovským večerem je zavřete například do předsíně nebo do stodoly, kde alespoň nevidí záblesky a střecha nad hlavou jim poskytuje přirozený pocit bezpečí.

Totéž platí pro koně a hospodářská zvířata. již odpoledne je umístěte ve stáji nebo chlévě, slepice zavřete do kurníku nebo je nechte běhat ve stodole. Prostě zajistěte zvířata, jak nejvíce je to možné.

 

Zásada číslo 6

Na vyděšená nervózní zvířata nikdy nekřičte. Budou mít pocit, že jste vynervovaní ze stejného důvodu jako oni a nebudou cítit vaši podporu, zpanikaří ještě víc. Nezbytné povely jim dávejte pevným rozhodným hlasem, ale nezvyšujte ho nad běžnou mez.

 

Rada od odborníků

Zvláště nervově labilním zvířatům je vhodné podat uklidňující prostředek, samozřejmě jen takový, který doporučí zvěrolékař, aby zvířeti místo pomoci neuškodil. S vyděšenými zvířaty byste měli být pokud možno v kontaktu, uklidnit je konejšivým hlasem, hlazením apod. Ale nepřehánět to.

 

 

Zásady pro milovníky pyrotechniky

Kdo by si nechtěl zpečetit radost z vítání nového roku alespoň jednou římankou, světlicí nebo dokonce celým vlastním ohňostrojem? Proč ne, když je to jednou v roce a při dodržování zásad nejen bezpečnosti, ale i sousedského soužití s lidmi i zvířaty, radost z vítání nového roku nezkalí.

 

Zásada číslo 1

Ohňostroj či jednotlivé rachejtle odpalujte jen podle návodu.

 

Zásada číslo 2

Zvolte si pro odpalování místo co nejvíce přehledné, s dostatkem, volného prostoru a současně takové, kde budete nejméně rušit. Nebouchejte pod okny, a už vůbec ne v zahradě poblíž křovin a stromů, stejně tak poblíž vzrostlé zeleně v parku nebo dokonce u lesa.

Nemiřte nikdy směrem na lidi, zvířata, na okna, vchody nebo místa odkud lze předpokládat, že někdo vyjde.

Nemiřte ani na stromy, keře, střechy, kostelní báně, kde se mohou ukrývat zvířata nebo ptáci.

 

Zásada číslo 3

Před odpálením se přesvědčte, že vám nikdo nestojí v předpokládaném směru letu rachejtle nebo v nebezpečné blízkosti místa odpalování.

Vidíte-li poblíž volně pobíhajícího psa nebo jiné zvíře, odpalování odložte.

 

Zásada číslo 4

Ukliďte po sobě a nikdy nenechávejte bez dozoru dosud nepoužitou pyrotechniku.

 

 

A nakonec zásady pro ty, kteří při veselení nemyslí

Nemyslete jen na sebe, aby do nového roku mohli vstoupit v pohodě a se štěstím i všichni ostatní obyvatelé Země – dvounozí, čtyřnozí; holí, chlupatí, opeření, bodlinatí, šupinatí atd.

 

Zásada číslo 1

Nebuďte čuňata, neodhazujte odpadky a vůbec ne sklo. Střepy z lahví a sklenic vám štěstí v příštím roce nezaručí, ale mohou způsobit nejedno neštěstí. Pro zvířata, ale i děti či vratkou chůzí kráčející rozjařence.

 

Zásada číslo 2

Jste-li v povznesené náladě, nesnažte se o blízký kontakt se zvířaty, neprovokujte je. Naprostá většina zvířat alkohol nesnáší a ve spojení s hlučností a přehnanou gestikulací se bude cítit ohrožena. Poté zaútočí.

 

Užijte si oslavy a vstupte do nového roku bez šrámu na těle, duši či bodovém systému nebo dokonce rejstříku.

To vám všem přeje

redakce

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.