Sára a Jan Saudkovi opět spolu

Slavný ex-pár se sešel ve virtuálním prostoru galerie ArtForum na další společné výstavě, která tentokrát mapuje téměř půl století jejich tvorby. Můžeme tak porovnávat začátky a následný vývoj fotografické práce Jana Saudka a jeho žačky Sáry.

 

a020_l

 

Časová období, z nichž pochází prezentované fotografie výstavu zároveň symbolicky rozdělují – tam, kde končí přehlídka tvorby učitele, nastupují fotografie žačky. Ty, čím více se vzdalují od výchozího bodu, nabývají na osobitosti, nepotlačují již ženský přístup a naopak v nich přibývá nadhled a jemný humor. Sára Saudková stále více zůstává jen u základního černobílého provedení, již minimálně používá kolorování, tak typické pro Jana Saudka. A jejím fotografím tato civilnost rozhodně sluší. Modelky a modely působí nenuceně, což vytváří uvolněnou atmosféru, díky níž jsou fotografie návštěvníkovi galerie bližší.

 

Popisovat tvorbu Jana Saudka je pověstným „nošením dříví do lesa“. Setkal se s ní snad každý z nás, a pravděpodobně si k ní vymezil okamžitě i svůj postoj, buď vstřícný nebo odmítavý, ale jen stěží neutrální. Akty od subtilních až po ty obřích rozměrů, variace na jeden námět nebo jeden prostor, který mění kopírováním jiného pozadí, což je patrné zejména na fotografiích s ústředním motivem okna z jeho legendárního sklepního ateliéru, to je Jan Saudek, jak ho zná i ta o výtvarné umění se prakticky nezajímající část národa. Taková je i převážná část této výstavy. Najdeme tu však i fotografie z počátků, ať je to Smích v dešti z roku 1963 nebo o 13 let mladší Ach, ráno, přijď a přines mi démantový prsten, jejichž protagonisty jsou děti v přirozeném prostředí bez jakýchkoliv náznaků erotiky. První fotografie má lehce melancholickou náladu, druhá zobrazuje  holčičí snění, evokuje vzpomínky na hry na princezny. Pro mě osobní vzpomínku na postávání u velmi podobného okna v kuchyni, s velmi podobným výhledem na protější domy v ulici, a především na podobné nápady, které se mi proháněly dětskou hlavou.

Zcela jiné porovnání pak přináší závěr prezentace. Banální téma ranní hygieny tu ve stejnojmenné sérii rozehráli pro změnu Sára a Samuel Saudkovi do úsměvné fotografické etudy, která dává tušit, kdo je první na startu dne.

 

Výstavu můžete navštívit na stránkách galerie ArtForum do konce května.

 

 

Virtuální galerie ArtForum

ArtForum patří k nejstarším českým internetovým galeriím. Oproti mnohým dalším, které rostou ve virtuálním světě jako houby po dešti, a jejichž renomé založené na autenticitě prezentovaných děl je často velmi sporné, se galerie ArtForum může pochlubit reprezentativním výběrem výtvarníků těch nejzvučnějších jmen od grafiků a malířů, přes fotografy, skláře, sochaře až po textilní výtvarnice. Mezi těmito tzv. kmenovými výtvarníky jsou např. dnešní vystavující Jan a Sára Saudkovi, dále Jiří Anderle, Adolf Born, Emma Srncová, Bohdan Holomíček, Pavel Štecha, Gabina Fárová, Stanislav Libenský, René Roubíček, Jiří Harcuba, Václav Cígler, Bohumil Eliáš, Jaroslav Róna, Olbram Zoubek, Milča Eremiášová či Blanka Matragi, k nimž průběžně přibývají další.  Není divu, vždyť galerie vznikla jako pocta Tomáši Svobodovi, v jehož kamenotiskařské dílně spatřila světlo světa většina grafik vystavujích umělců.

Samostatné i společné výstavy se ve virtuální galerii pořádají každý měsíc. Označená prezentovaná díla lze prostřednictvím galerie zakoupit přímo od výtvarníků. Ke každému dílu pak galerie přikládá certifikát o jeho pravosti.

 

Zuzana Ottová

Fotografie: ArtForum

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.