Rozpoznáte na internetu falešnou recenzi?

Objevili jste možnost snadného přivýdělku nebo levné koupě? Až neuvěřitelně vstřícných a rychlých obchodníků? Nabídka zní až příliš výhodně, proto si společnost a její produkt či službu prověřujete mimo jiné prostřednictvím recenzí od dalších zákazníků. Ani to vám však nemusí přinést pravdivé informace. V jakých případech je na místě obezřetnost? Vodítkem může být přehled časopisu dTest.

On-line nákupy, ilustrační foto Foto: Autor Mark Buckawicki, Wikimedia Commons

On-line nákupy, ilustrační foto
Foto: Autor Mark Buckawicki, Wikimedia Commons

„Anonymní prostor internetu nabízí podnikatelům příležitost využít k propagaci uživatelské recenze. Má to oproti klasické reklamě řadu výhod. Vlastnoručně napsaná recenze je skvělou reklamou právě proto, že se netváří jako reklama, navíc je zadarmo a většina lidí jí věří,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Pokud falešná recenze směřuje k podpoře podnikatelské činnosti, lze ji s ohledem na zákon o regulaci reklamy považovat za reklamu. Může se tak jednat o nekalou obchodní praktiku ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele.

V průzkumu, který dTest realizoval v březnu letošního roku, dvě třetiny spotřebitelů uvedly, že se setkaly s nevěrohodnou internetovou recenzí. Uživatelské recenze je vhodné brát s rezervou, ověřovat si zkušenosti vždy z různých zdrojů a všímat si souvislostí.

 

Psycholog PhDr. Stanislav Gálik radí, jak rozpoznat podvodnou recenzi:

• Devět recenzí z deseti si ještě napíše obchodník sám. Ale 990 z 1000 již ne. Zvažujte, kolik lidí skutečně pochválilo danou společnost. S počtem klesá riziko, že si všechny recenze napsal daný podnikatel sám.

• Čerpejte z různých zdrojů. Pokud má společnost 20 pozitivních recenzí na nějakých internetových stránkách, ale například pouze 100 „lajků“ na Facebooku, i když je jinak na sociálních sítích aktivní, nebo má 10 špatných recenzí někde jinde, opět tady něco nehraje.

• Je v uživatelské recenzi přímo uveden odkaz na obchodníka? Pravděpodobně se jedná o falešnou recenzi. Podnikatel umisťuje odkaz do recenze nejenom proto, abyste na něj klikli, ale hlavně proto, že mu to zlepšuje pozici v internetových vyhledávačích.

• Pokud jedna z šedesáti recenzí popisuje spolupráci s obchodníkem až příliš růžově a zbylé hovoří o tom, že prodejce nekomunikuje, nedoporučujeme, aby se taková výjimečná recenze stala důvodem pro uzavření jakékoli smlouvy.

• A pozor – cílem falešných recenzí často bývá i vytvoření dojmu, že jiní stěžovatelé se snaží obchodníka pouze neoprávněně poškodit, nebo že mají nedostatečné informace.

 

Reklama už netáhne

Ačkoli lidé nejsou vůči reklamě imunní, výzkumy ukazují, že klasickým reklamním sdělením důvěřují čím dál méně. Naopak za důvěryhodný zdroj informací většina lidí považuje své příbuzné a známé. Informace ani nemusí být z první ruky, stačí reference od známých našich známých, důležitá je osobní zkušenost. Virtuální prostor je ideálním polem pro sdílení názorů, a tedy i významným nositelem informací pro naše nákupní rozhodování. Obchodníci to vědí a dokážou tuto skutečnost využít.

 

 

Zdroj: dTest

1 komentář

    • Hugo on 9.8.2014 at 01:51

    Odpovědět

    pan Gálik je nejen psycholog, ale i úspěšný podnikatel, pedagog Masarykovy univerzity a v neposlední řadě skvělý člověk :) doporučuji naštívit jeho přednášky, pokud by měl někdo možnost :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.