Rodinná fotografie z pohledu Evropanů

Z výsledků průzkumu, který provedla společnost Nikon v oblasti rodinné fotografie a kterého se zúčastnilo 9 000 respondentů z 9 zemí, z toho 1 001 dospělých z České republiky, vyplynula zajímavá fakta o pravidlech etikety pro rodinné portrétní snímky. Bez zajímavosti rovněž není, že ač je u nás bulvár nejoblíbenějším typem médií, větší inspiraci pro rodinné fotografie vidíme u královských rodin než u celebrit. Společnost Nikon se proto následně spojila se zkušeným fotografem královských rodin a profesionálním uživatelem fotoaparátů Nikon Christianem Lambiottem, aby se podělil o několik odborných rad, jak zvládat etiketu rodinné fotografie a pořídit skupinové snímky vhodné do rodinného alba.

 

Belgická královská rodina Foto: ©Christian Lambiotte, Nikon, oficiální zdroj

Belgická královská rodina
Foto: ©Christian Lambiotte, Nikon, oficiální zdroj

 

Nejčastěji lidé pořizují rodinný portrét na svatbách. Svatby jsou tématem více než jednoho z deseti (15 %) rodinných snímků, ale jen málokdo přizve k rodinné fotografii také svého přítele či přítelkyni. V České republice by je pozvalo do skupinového snímku 11 % dotázaných. Ve skutečnosti celá třetina (33 %) trvá na tom, že partner našeho příbuzného může být na rodinném snímku až tehdy, když partnerský vztah trvá nejméně jeden rok nebo pokud alespoň partneři žijí společně. Téměř jeden člověk z 10 (7 %) to dovolí pouze tehdy, je-li pár zasnoubený. Zdrženlivost svým způsobem vyplývá z tradice, ale dost možná je daná i tím, že více než jeden člověk z deseti (14 %) musel vystavený rodinný snímek po rozpadu vztahu odstranit. 

 

Zajímavá čísla

Studie společnosti Nikon zjistila, že jak v České republice, tak i na celém kontinentu má generace známá fotografiemi „selfie“ překvapivě kladný vztah k vícegeneračním snímkům. Téměř polovina (46 %) účastníků ve věku 18 – 34 let tvrdí, že shromáždění příbuzných na skupinovém snímku je základem rodinné historie, i když čtvrtina (25 %) z nich přiznává, že takové fotografie nepořizuje pravidelně a že by je chtěla pořizovat častěji.

Pokud jde o role členů rodiny, pro budoucí pokolení nejčastěji fotografuje nejmladší generace. Tato generace má zásluhu na téměř třetině (30 %) rodinných snímků, zatímco starší členové rodiny si hrdě stoupnou na čelní místo na snímku: více než třetina (36 %) dotázaných řekla, že jsou nejdůležitějšími osobami na snímku. Jeden člověk z deseti (10 %) si bere za příklad mladé členy britské královské rodiny a fotografuje se se svým zvířecím miláčkem, zatímco nepatrná menšina (1 %) účastníků se domnívá, že pro pořízení mimořádných rodinných snímků má klíčový význam sladění oblečení.

 

Inspirace pro snímky

Pokud jde o pózování, rodiny se častěji inspirují u skutečných členů královských rodin, než u celebrit. Při odpovědi na otázku, kdo produkuje nejlepší oficiální rodinné snímky, dali Evropané přednost britské, španělské, švédské a belgické královské rodině před rodinou Beckhamových, Obamových a Kardashianových.

Rodina Kardashianových Foto: Nikon, oficiální zdroj

Rodina Kardashianových
Foto: Nikon, oficiální zdroj

 

Pozor, vyletí ptáček!

S více než pěti desetiletími zkušeností s fotografováním královských rodin po celé Evropě ví profesionální uživatel fotoaparátů Nikon Christian Lambiottelépe než kdokoliv jiný, jak pořídit dokonalý rodinný snímek.

 

Nejlepší rady Christiana pro skupinové portréty:

 

  1. Rodinný snímek by měl vždy vyplňovat celou plochu fotografie. Je-li to možné, měl by být pořízen z vyvýšeného postavení.
  2. Osoby na fotografii by měly mít neformální a pohodlné oblečení.
  3. Snímku může dodat hloubku a zajímavost určitý předmět. Pokud například vím, že členové fotografované rodiny jsou vášnivými hudebníky, mohu do snímku přidat klavír.
  4. Fotografování musí být co nejrychlejší – kdo by rád čekal? Jsou-li fotografované osoby podrážděné, budou na snímcích vypadat napjatě a nespokojeně.
  5. Mějte s fotografovanými osobami trpělivost a vysvětlete jim, co od nich chcete. Budou se chovat sebejistě a bez rozpaků.
  6. Skvělou vlastností fotoaparátů Nikon pro začátečníky je, že se nemusíme trápit fotografickými technikami. Místo toho se můžeme seznámit s fotografovanými osobami, takže se budou cítit sebejistě. Pomůže nám to pořídit věrohodné a pravdivé snímky.
  7. Rozdíl mezi fotografiemi pro veřejnost a tradičními rodinnými fotografiemi obvykle spočívá v následné manipulaci se snímky. Tyto snímky vidí celé obyvatelstvo a fotograf má obrovskou odpovědnost zajistit, aby byly snímky věrným vyobrazením rodiny nebo osob. Nadměrné úpravy v grafickém programu zvyšují riziko, že fotografie budou označeny za umělé, co může mít negativní vliv na jejich oblíbenost.
  8. Netrapte se příliš pozadím ani sestavením scény na snímku. Fotografované modely nebo osoby a jejich výrazy by měly vyprávět příběh.
  9. Fotografové, kteří pořizují snímky Baracka Obamy a jeho rodiny, to dělají neuvěřitelně dobře. Přirozený a upřímný vzhled snímků jim dává nadčasovost.
  10. Mám ve zvyku ukazovat snímky fotografované osobě v průběhu fotografování a nakonec předám kolem 10 snímků. Chci, aby byl výsledný snímek přirozený, takže snímky nebudu zbytečně retušovat.

 

Svatba švédské korunní princezny Victorie Foto: Nikon, oficiální zdroj

Svatba švédské korunní princezny Victorie
Foto: Nikon, oficiální zdroj

 

Zdroj: Nikon

 

 

 

.  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.