Reklamace u franšízy

Na spotřebitelskou poradnu dTestu se obrací mnoho spotřebitelů, kteří nerozumějí tomu, proč v některých případech lze reklamovat zboží na pobočce obchodníka a v jiném ne. Nevědí zpravidla, že v druhém uvedeném případě narazili na franšízu. Zákazníci mají právo reklamovat vadné zboží v kterékoliv prodejně obchodníka. Tímto pravidlem se také mnozí z nich řídí. Dokud nenarazí na franšízu.

frachiza_-author-karelj

V případě reklamace zboží nebo služeb se musí spotřebitel obrátit na ten subjekt, od kterého zboží koupil nebo který mu poskytl službu. Pokud se jedná o podnikatele, který provozuje různé pobočky, je možné se obrátit na kteroukoliv z nich. “U franšízy může být tento postup matoucí, neboť obchod, který má na vývěsce stejné jméno a logo jako ten, ve kterém zákazník zboží koupil, nemá totožného provozovatele. S reklamací na domnělé „pobočce“ tudíž neuspěje,“ říká vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

O tomto pravidle ovšem mnozí spotřebitelé nevědí, a proto se dopouštějí různých omylů. „Na poradenskou linku dTestu se obrátil spotřebitel, jenž chtěl reklamaci uplatnit v jiné prodejně, než ve které nakoupil. Zde sice zboží nejprve přijali, avšak po 30 dnech reklamaci zamítli s tím, že nejsou prodávajícím. Mezi tím ovšem spotřebiteli uplynula zákonná záruční doba,“ uvádí příklad Lukáš Zelený a vysvětluje: „V daném případě pochybily obě strany. Prodávající vůbec neměl zboží do reklamace přijmout, a spotřebitel si měl ověřit, u koho si zboží pořídil.“

 

Co je franšíza

Franšíza je modelem podnikání, na jehož základě může i menší subjekt úspěšně realizovat osvědčený podnikatelský projekt. Nabyvatel franšízy (franchizant) je samostatným právním subjektem, má svou vlastní obchodní firmu, identifikační číslo i vlastní účetnictví. Na modelu franšízy funguje v Česku řada známých společností jako restaurace Potrefená Husa, Švejk restaurant, Výtopna, BON BON, Dobrá čajovna či síť McDonald´s. Z kamenných obchodů se jedná například o kosmetiku Yves Rocher, prodejny Manufaktura či hobbymarkety OBI.

 

Zdroj: dTest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.